1 Mai Muncitoresc în România socialistă (video de arhivă)
1 Mai e Ziua Internaţională a Muncii, un moment ce marchează în primul rând normarea zilei de lucru la 8 ore. În România, ziua de 1 Mai va fi întotdeauna asociată cu perioada e tristă amintire 1945-1989 şi cu regimul Ceauşescu.
Am intrat în cel de-al 25-lea an de libertate, fără ghilimele, şi probabil că mulţi dintre noi nu îşi mai amintesc, sau poate că nici nu au prins epoca respectivă. Oricum, în mentalul colectiv amintirile sunt mai degrabă legate de mici şi bere decât de odele aduse conducătorului. Ceea ce poate fi periculos, pentru că cine nu învaţă nimic din istorie, riscă să o retrăiască la nesfârşit.
Timp de decenii, 1 Mai a fost revendicat şi transformat de regimurile comuniste şi socialiste într-un moment de propagandă absolută. Nu puteau lipsi manifestaţiile din centrele oraşelor, vizitele Tovarăşilor în fabrici şi uzine, defilări ale pionierilor şi uteciştilor… şi tot ce mai era cazul.
Partea cea mai cruntă din toat povestea asta erau fără îndoială discursurile… de un grotesc compensat de ridicolul maxim al absurdului. Sau cel puţin la concluzia asta am ajuns după fragmentul de mai jos.
Nicicând această ţară n-a fost mai strâns unită şi mai cutezătoare în fapte, în chemări, acestei revoluţii statornic dăruită, păşind biruitoare spre comunism etern.
Avem în fruntea noastră un arhitect de geniu al unităţii, care de-a pururi ne e crez în vatra ta străbună la capăt de mileniu, cu Ceauşescu Omul, tu patrie veghezi.
(alte imagini puteţi găsi pe canalul oficial TVR)
Şi pentru că 1 Mai muncitoresc însemna voie bună şi cântec, am găsit şi imnul zilei, o piesă confiscată de asemenea de regimul comunist
1 MAI MUNCITORESC
Rîde iară primăvara,
Peste cîmpuri, peste plai,
Veselia umple ţara,
C-a venit Întîi de Mai!
Muncitorii au pornit
Şi-ntr-un glas s-au înfrăţit!
Şi ei azi sărbătoresc
Unu Mai muncitoresc.
Înfrăţiţi azi cu ţăranii,
Muncitorii-n joc şi cînt,
Prăznui-vor în toţi anii
Libertatea pe pămînt.
Peste mări şi peste ţări,
Se adună pe cărări,
Lumea toată în alai
Pentru al nostru Întîi de Mai.
Versuri: Maria Ranteş
Muzica: Ciprian Porumbescu
Dincolo de anecdotic, e bine să ne reamintim din când în când de acele vremuri, să vedem nişte imagini şi să ascultăm nişte discursuri de epocă, nu de alta, dar poate aşa observăm mai bine faptul că există politicieni care au exact acelaşi tip de discurs. În cazul unora dintre ei apropierea de socialism e evidentă şi asumată şi tocmai de aceea periculoasă.
Eu nu pot decât să sper că România nu va deveni roşie după următoarele alegeri şi că nu o să mai avem parte de manifestastaţii şi defilări de genul celor de mai sus.
Pentru mine ziua de 1 Mai nu are nici o legătură cu defilări, mici şi bere (de fapt nici în copilărie, în perioada respectivă nu a avut) e legată mai degrabă de ziua de naştere a unor prieteni de familie şi de nişte ani, de o altă aniversare.
Ce înseamnă pentru voi 1 Mai? Aţi trăit evenimentul în perioada comunistă, ce vă amintiţi din acele zile?