1 Martie: Recorduri de Mărţişor

March 1, 2012   /   byCitadinul  / Categories :  Eclectice

Mărţişorul se oferă de 1 Martie şi e una din tradiţiile specific româneşti, dar se întâlneşte şi în Bulgaria şi Albania. Anul trecut am scris articolul  1 Martie, Mărţisor. De unde, pâna unde, si de când? oferă mai multe detalii despre tradiţia asta.

martisoare, 1 martie, martisor

În ultimii ani Mărţişoarele pot avea forme, dimensiuni şi modele dintre cele mai năstruşnice, cu condiţia ca şnurul ataşat să fie alb şi roşu.

În acest context pentru materialul din 1 Martie 2012 dedicat Mărţişorului am găsit două recorduri, ca să nu le zic ciudăţenii, legate de acest obiect tradiţional. Posibil ca ele, recordurile, să fie mai multe, dar am considerat că e de ajuns, aşa că n-am mai stat nici să văd detalii despre nu ştiu ce mărţisor uman făcut anul trecut de o televiziune de pe la noi.

Cel mai lung mărţisor din lume a fost realizat anul trecut de doi designeri români stabiliţi în SUA, Mirela Harris şi Adrian Haiduc, are 584,6 metri şi a fost omologat de World Records Academy (Academia Recordurilor Mondiale). Oamenii ăştia par a fi un fel de concurenţi ai Guiness World Records, nu ştiu detalii, dar s-ar putea să revin cu un articol. Nu de alta, dar care din cele două organizaţii deţine recordurile cele mai mondiale?

Cel mai lung mărţişor din lume e alcătuit practic dintr-o bandă de câţiva centimetri lăţime, din dantelă, pene de struţ şi păun pe care au fost lipite pietre semi preţioase, perle şi cristale… asta, pe o lungime de 584,6 metri.

Dacă asta e o ştire de anul trecut, anul acesta aflăm despre o tanti care a făcut un şnur de mărţisor lung de 3 kilometri, care cântăreşte 10 kilograme şi cu care speră să stabilească un record mondial, nu a zis însă dacă îi va contacta pe cei de la World Records Academy sau pe mai mediatizaţii Guiness World Records.

Recordurile astea pot fi considerate şi uşurel stupide, şi mie personal cam aşa mi se par. Cu toate astea e şi o parte pozitivă, demonstrează că încă nu e cazul să ne facem probleme că tradiţia mărţişorului va mai continua, câtă vreme cineva ăşi pune problema să facă cel mai lung mărţişor din lume sau cel mai lung şnur de mărţişor (în anii care urmează ne putem aştepta la recorduri mondiale legate de: Cel mai greu mărţişor, Cel mai lat mărţişor, Cel mai scump mărţişor, etc) asta apropo de discuţia de anul trecut legată de dispariţia mai mult sau mai puţin iminentă a mărţişorului.

Nu închei fără a le ura tuturor cititoarelor un 1 Martie cât mai frumos, şi fără a vă oferi unul din mărţişoarele de mai sus, la alegere.

O primăvară  însorită!

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.