14 pentru Capitala Europeană a Culturii în 2021

October 26, 2015   /   byCitadinul  / Categories :  Social & Politica

Ministerul Culturii a oferit în mod oficial publicităţii lista cu cele 14 oraşe din România care s-au calificat în finala competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 din partea ţării noastre.

Acestea sunt Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara, Târgu Mureş.

Faţă de lista amintită de mine, cea a oraşelor pe care le-am contactat, există doar două diferenţe, una în plus, Alba Iulia (de a cărei candidatură chiar mă bucur şi abi aştept să aflu mai mult detalii) şi una în minus, Vaslui (între timp am discutat cu reprezentanţii celor de acolo, era vorba de o simplă iniţiativă online, fără suport din parte autorităţilor).

Ţin să le mulţumesc reprezentanţilor oraşelor Tîrgu Mureş, Cluj şi Sfântu Gheorghe şi Baia Mare cele care m-au contactat până astăzi, der şi celor din Bucureşti, care prezintă chiar astăzi, 27 octombrie 2015 în mod oficial dosarul de candidatură la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Aşa cum anunţam, în următoarea perioadă voi prezenta răspunsurile primite din partea oraşelor candidate şi o scurtă prezentare a fiecărui oraş în parte, astfel ca până la început de decembrie să ne putem face o imagine asupra fiecărei candidaturi.

European_Capital_of_Culture

Închei acest material cu cateva fragmente din comunicatul Ministerului Culturii:

S-a încheiat o etapă importantă în procesul de depunere și acceptare a candidaturilor pentru obținerea titlului de “Capitală Europeană a Culturii 2021”. În urma analizării documentației depuse, au fost acceptate candidaturile orașelor Alba Iulia, Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Suceava, Timişoara, Târgu Mureş. Eligibilitatea dosarelor de candidatură ale orașelor mai sus-amintite a fost validată de experții Comisiei Europene.

 

Reuniunea de preselecție, în urma căreia juriul european va întocmi o listă scurtă a orașelor candidate, va avea loc în perioada 7-10 decembrie 2015. În prima jumătate a lunii noiembrie vor fi publicate informații suplimentare despre agenda reuniunii și planificarea prezentării candidaturilor de către orașele candidate.

 

Referitor la acest proces, ministrul Culturii, domnul Ionuț Vulpescu, a făcut următoarele precizări:

 

„Suntem plăcut surprinși de interesul manifestat de autoritățile locale, de cetățenii orașelor care și-au depus candidatura. Numărul mare al orașelor candidate demonstrează succesul de care această inițiativă se bucură în România, precum și faptul că diversitatea culturală deține un rol fundamental în crearea proiectului european. Interesul pentru cultură are și o componentă pragmatică, de care nu putem să nu ne bucurăm: se conștientizează astfel faptul că actul cultural devine tot mai mult un instrument al creșterii economice, al dezvoltării și generează prosperitate.

 

Felul în care au reacționat cetățenii, mobilizarea diverselor instituții, conlucrarea lor pentru întocmirea proiectelor fiecărui oraș, toate acestea sunt un atu pentru dezvoltarea lor viitoare. Experiența căpătată acum, ideile promovate, proiectele întocmite, pot fi folosite pentru generarea unor noi proiecte culturale, pe care Ministerul Culturii va fi bucuros să le susțină.

 

Sunt convins că numărul mare de candidaturi va fi urmat de acțiuni practice, concrete, în susținerea proiectelor fiecărei comunități în parte, care să dovedească seriozitatea lor”.

 
Reamintim faptul că Ministerul Culturii a susținut şi susține în mod echidistant candidaturile tuturor celor 14 oraşe participante şi va asista oraşul care va câştiga competiția în organizarea şi desfăşurarea programului de evenimente, a proiectelor şi inițiativelor menite să dea conținut concret statutului de Capitală Europeană a Culturii 2021.

 

Ne recitim aşadar în următoarea lună jumătate cu detalii despre candidaturi, şi aşteptăm precizările despre agenda finalei.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.