3 years of Reggaelize It! – interviu cu Filip

April 14, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Interviuri

Muzica reggae are în continuare un statut exotic în România, deşi există tot mai multe evenimente, publicaţii şi platforme care o promovează. Un exemplu ar fi Reggaelize It!, o publicaţie online care ne invita in weekend la un party aniversar în Amplificat din Timişoara.

reggaelize-it

3 years of Reggaelize It! va fi un party în familie, în care pe scenă vor urca Riddim Colony din Ungaria, One Lion, Malvina, Larrybwoy Selecta. Cu această ocazie am stat un pic de vorbă cu Filip aka Graphilip, omul din spatele ReggaelizeIt.com.

1. De unde pasiunea ta pentru reggae?

Pasiunea mea pentru muzica Reggae începe de fapt cu pasiunea mea pentru muzica lui Bob Marley, undeva prin anii ’90. Prin cutiile părinților mei pline de casete copiate cu muzică Jazz, Blues, Rock sau Country era și o caseta ”Bob Marley – Greatest Hits”. Caseta aia mi-a dat de la prima ascultare o senzație de insulă, căldură, soare. Era o muzică diferita și îmi plăcea la nebunie. ”I-am subțiat banda” la cât de mult i-am dat play. De acolo cred că început totul.

2. Ce înseamnă reggae pentru tine, e vorba doar de muzică sau şi de o anumită filosofie de viaţă ?

Nu este chiar o filozofie de viață, având în vedere câte substiluri si ramuri muzicale pleacă de la Reggae, cam tot atâtea filozofii cred că există. Personal încerc să iau ce e mai bun din fiecare. Domeniul acesta este o pasiune, și (norocul meu) este și un mod prin care îmi câștig existența.

3. Spune-ne te rog mai multe detalii despre platforma raeggaelizeit.com? Cum şi când a venit ideea? De ce în limba engleză?

Reggaelize it! a început de fapt prin 2007 sub denumirea de Giarmaica. Ai mei se despărțiseră și eu am aterizat cu maică-mea din Timișoara în Giarmata (o comună pe lângă Timișoara). Denumirea a venit ușor. În același an, tot vizitând siteuri de profil din străinătate, (și eu fiind mai geek) am zis de ce nu? La noi exista un forum pe vremea aia destul de măricel, si cam atât.

Am cumpărat un domeniu, și am dat drumul la un site în română, a cărui activitate era cea de descărcare a muzicii de pe DC++ sau torrenți, și oferită gratuit. Știam ce fac și bineînțeles știam că era ceva de prost gust. Totul s-a schimbat în momentul în care primisem un comentariu la un album prin care mi se mulțumea pentru publicare, și dacă vreau să pun totuși și un link de iTunes lângă. M-a impresionat și afectat treaba asta mai mult decât dacă îmi luam o înjurătură, iar de-atunci treaba e făcută cât se poate de profesional.

După ce am intrat în ”brânză” și siteul și-a făcut un oarecare renume, am descoperit label-ul Germaica Digital, un label din Germania cu o oarecare vechime si prestanță, fapt ce m-a făcut să renunț cu părere de rău la Giarmaica și să continui activitatea sub o denumire nouă, și anume ”Reggaelize it!”.

Am continuat tot în limba română până pe la jumătatea anului trecut. După ce am văzut că tot mai mulți vizitatori sunt din străinătate, ne-am gândit că vizitatorii noștri din țară sunt totuși deștepți și nu vor avea vreo problemă în a citi articolele în limba engleză, și pe lângă asta, putem crește awareness-ul asupra artiștilor români pe care îi promovăm ori de câte ori avem ocazia.

4. Cum e privită muzica reggae în România? Există un public de reggae?

După părerea mea, muzica Reggae (per ansamblu) în România este mult prea underground decât ar trebui să fie. Desigur părerile sunt împărțite. Publicul de Reggae există. Ascultători există. În ceea ce privește evenimentele, publicul este destul de mic după părerea mea, dar este în creștere.

5. Ce ne poţi spune despre evenimentele Reggaelize It!, cum au fost primite primele concerte, cum au evoluat lucrurile?

Evenimentele Reggaelize it au tot timpul câte un invitat de afară și tot timpul sunt diferite. Încă de la începuturi au fost primite foarte bine de cei care au participat. Din păcate nu ne putem lăuda cu un public foarte numeros comparativ cu publicul participant la evenimente din alte genuri muzicale, dar sperăm ca asta să se schimbe pe viitor.

 

6. Party-ul 3 Years of Reggaelize It! îi are ca invitaţi pe Riddim Colony (HU) – One Lion – Malvina – Larrybwoy – Selecta. Ce ne poţi spune despre eveniment, ce ne aşteaptă?

Petrecerea de 3 ani de Reggaelize it ne-am gandit s-o facem ”în familie”. Pe lângă nume din Timișoara ca Malvina, One Lion care își lansează și el noul EP alături de un backing band, sau Larrybwoy cu care am avut o lungă colaborare, am hotărât să îi invităm și pe cei de la Riddim Colony, care au fost printre primii artişti invitați de noi, prin 2011, şi care au avut parte de un feedback foarte bun.

Nu pot să zic decât că va fi un show de senzaţie, cu muzica de live de calitate, și aștept cu nerăbdare weekend-ul. 🙂

7. Reggaelize It colaborează cu artişti, publicaţii ori organizatori din ţară sau din străinătate?

Da, colaborăm direct cu artiști, producători și case de discuri atât din țară cât și din străinătate. În ceea ce privește publicațiile, colaborăm doar cu câteva din țară, și asta doar atunci când este vorba despre promovarea unui eveniment Reggaelize it!

8. Ce pregătiţi pentru perioada următoare, aveţi în plan şi alte concerte anul acesta? Ne poti eventual da câteva nume?

Momentan nu putem să vă oferim prea multe detalii, lucrăm la asta. Am vrea să mai facem cel puțin încă un eveniment până începe vara, după care ne revedem în toamnă.

3 years of Reggaelize It! are loc pe 19 aprilie 2014 în Amplificat din Timişoara. -> event facebook

Noutăţi din muzica reggae sunt disponobile pe www.reggaelizeit.com

În încheiere un La Multi Ani şi la cât mai mule evenimente faine şi din partea mea pentru Reggaelize It!

1 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.