5 recomandări – Gărâna Jazz Fest 2014

July 7, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Muzica

Gărâna Jazz Fest 2014, ediţia cu numărul XVIII are loc de joi 10 iulie până duminică 13 iulie 2014. Festivalul are loc în locaţia tradiţională Poiana Lupului din Gărâna şi e organizat de Fundaţia Culturală Jazz Banat.

garana jazz festival
Muzical vorbind, Gărâna Jazz Fest 2014 rămâne acelaşi eveniment de referinţă pentru amatorii jazzului cu invitaţi deosebiţi, o bună parte din ei la prima întâlnire cu publicul din România. Cele patru seri de concerte sunt completate de o serie de evenimente conexe ce au loc în timpul zilei la Gărâna sau în alte locaţii din zonă.

Programul complet al festivalului poate fi consultat pe garana-jazz.ro iar detalii de ultimă oră sunt disponibile pe facebook.com/GaranaJazzFest.

Cu menţiunea că oricare dintre trupele invitate la Gărâna şi-ar fi găsit la fel de bine locul în acest material mai mult decât subiectiv, vă propun să ascultăm 5 dintre numele ce urcă pe scenă anul acesta. Amintesc că Dave Douglas – The Riverside Quartet a urcat săptămâna trecută pe scena Bucharest Jazz Festival şi că JazzyBIT vor deschide practic JazzTM ce are loc la mijlocul săptămânii în Timişoara.

JOEY DeFRANCESCO TRIO (USA)
Trio-ul condus magistral de Joey DeFrancesco se bucură de o reputaţie pe măsură: trei legende ale jazzului american în acţiune!

“…unul dintre cele mai bune moduri de a învăţa jazz este de a sta jos şi a vorbi cu virtuozul jazzman. El este – simplu spus, unul dintre cei mai mari muzicieni de jazz în viaţă” spunea Steve Nixon despre Joey DeFrancesco.

La Gărâna Jazz Fest cântă vineri, 11 iulie 2014 în formula:
Joey DeFrancesco – Hammond B3
Jeff Parker – ghitară
George Fludas – baterie

THE CRIMSON PROJEKCT (USA)
Adrian Belew, Tony Levin şi Pat Mastelotto au organizat the ”3 of a Perfect Pair Camp” – un seminar dedicat muzicii in vara lui 2011. În cadrul acestuia se cântau piese din repertoriul celebrei trupe King Crimson. Un an mai târziu, celor trei ”grei” li s-au alăturat Markus Reuter, Tobias Ralph şi Julie Slick. În această formulă încep un turneu american sub numele de The Crimson ProjeCKt.

La Gărâna Jazz Fest 2014 cântă sâmbătă, 12 iulie în formula:
Adrian Belew – ghitară
Tony Levin – bass
Pat Mastelotto – tobe
Markus Reuter – ghitară
Tobias Ralph – tobe
Julie Slick – bass

TOM HARRELL COLORS OF A DREAM with ESPERANZA SPALDING (USA)
Cel mai recent proiect al trompetistului şi compozitorului Tom Harrell – “Colors of a Dream” înseamnă muzică pură. Fără pian, cu doi saxofonişti şi doi contrabasişti (unul dintre ei fiind fermecătoarea Esperanza Spalding), sextetul compune şi descompune muzica în faţa publicului, prin inovatoare acorduri, schimbări de fraze ritmice şi subtile solo-uri. Admirabile şi pline de graţie sunt incursiunile vocale ale Esperanzei, dar şi spaţialitatea şi libertatea sunetului ce vin din adâncul trompetei lui Tom Harrell. Concertul face parte din turneul european al grupului şi prezintă piesele de pe albumul “Colors of a Dream”, lansat în 22 noiembrie 2013, la Highnote Records.

La Gărâna Jazz Fest 2014 cântă duminică, 13 iulie în formula:
Tom Harrell – trompetă, flugelhorn
Johnathan Blake – tobe
Wayne Escoffery – saxofon tenor
Ugonna Okegwo – contrabas
Jaleel Shaw – saxofon alto
Esperanza Spalding – vocal, contrabas

ULF WAKENIUS BAND (Suedia, Danemarca)
Despre geniul lui Ulf Wakenius s-au scris sute de articole. Despre el, John McLaughlin a spus: “cântă de parcă s-ar fi născut cu ghitara în mână”. Idolul său este chiar McLaughlin care, după ce l-a auzit de câteva ori, a compus o piesă pentru el.“
“Este atât de ciudat să ţi se spună că eroul tău a devenit unul dintre cei mai mari fani ai tăi” – spune Wakenius într-un interviu.

La Gărâna Jazz Fest 2014 cântă vineri, 11 iulie în formula:
Ulf Wakenius – ghitară
Lars Jansson – pian
Paul Svanberg – tobe
Jesper Bodilsen – contrabas

KIMMO POHJONEN
Kimmo Pohjonen – este un showman desăvârşit. Fiecare concert este o combinaţie fabuloasă între ceea ce reprezintă jazzul actual şi cel proiectat în viitor.

Adeseori oamenii cred că în cazul unui recital solo este doar un individ pe scenă, ce cântă la un singur instrument – aşa cum fac eu. Un recital solo poate fi mult mai mult; par singur, dar vocea mea înregistrată şi redată de zece ori mă transformă într-un ansamblu. Suntem zece Kimmo Pohjonen pe scenă. Muzica noastră poate fi imensă, straturi peste straturi, nu doar cea a unui simplu acordeon. Paleta sonoră a acestui proiect solo este poate mai complexă decât a unei formaţii.” spune Kimmo despre ce ne va aştepta.

La Gărâna Jazz Fest 2014 cântă sâmbătă, 12 iulie în “formula”:
Kimmo Pohjonen – acordeon, voce
Tuomas Norvio – sound design
Antti Kuivalainen – light design

Accesul la Gărâna Jazz Fest 2014 costă 80 de lei pentru o singură zi, 220 de lei pentru trei zile sau 300 de lei pentru întreaga perioadă. Biletele sunt disponibile la intrare.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.