8 trupe si artisti din Timisoara

August 3, 2013   /   byCitadinul  / Categories :  Muzica

Timișoara a lansat foarte multe trupe sau artiști în muzica românească. Mă gândesc de ceva vreme la un articol despre acest subiect, dar până mă încumet la așa un demers profit astăzi de faptul că e Ziua Timișoarei și vă propun o listă cu câteva trupe și artiști care ar putea urca pe scenă cu această ocazie.

eye

(credit foto eyeinthesky.ro)

Alegerea datei de 3 august pentru a sărbători Ziua Timișoarei continuă să stârnească o serie de discuții, nu mă voi opri acum asupra lor, am scris deja pe scurt de ce se ține aniversarea pe 3 august și de ce există voci care consideră că data de 18 octombrie ar fi mult mai potrivită pentru un moment de sărbătoare.

Dar despre toate astea voi scrie eventual cu altă ocazie, astăzi e o zi dedicată muzicii. În cele ce urmează nu propun un top, sunt pur și simplu câteva alegeri personale iar singurul criteriu a fost acela ca trupele și artiștii să poată, ipotetic, urca pe scenă chiar și azi. În rest le-am amintit absolut aleator încercând să acopăr cât de cât toate genurile și preferințele.

Cu siguranță am omis o grămadă de nume, fie pentru că nu le știu, nu mi-au venit acum în minte sau pur li simplu din lipsă de timp și ”spațiu”. Vă rog însă pe voi să menționați la comentarii orice altă trupă care credeți că și-ar găsi locul într-un material de felul acesta.

1. Implant pentru Refuz aka IPR e una din primele trupe de hardcore din România, cântă împreună din 1995, au la activ 6 albume si prezente la foarte multe din festivalurile care s-au tinut in tara in ultimii 15 ani. Au schimbat liniile, dar din fericire reușesc să meargă mai departe. De fapt chiar lucrează în perioada asta la un nou album, un album pe care îl așteptăm de niște ani. Ultimele vești despre IPR sunt disponibile pe pagina de facebook Implant pentru Refuz.

Două vorbe și despre Blazzaj, un cu totul alt gen de proiect în care e implicat Vita, solistul IPR. Trupa de acid-jazz / nu-jazz împlinește anul acesta 15 ani de activitate. Au fost la rândul lor niște deschizători de drumuri în muzica de pe la noi. Urmăriți-i online pe pagina Blazzaj ca să aflați pe unde îi mai puteți vedea în perioada următoare

2. Arc Gotic cântă din 1992, e probabil prima trupă de pe la noi care a intrat în zona cold-wave, gothic sau darkwave. Au lanst primul album Catehism în 1994, iar cel mai recent material, vorba vine, datează din 2008, este vorba de albumul Pavilion Maria. Anul trecut, când au împlinit și 20 de ani activitate, au cântat la ARTmania. Deși nu sunt o trupă foarte activă, dacă vreți să știți când îi puteți prinde live, fiti atenti la facebook/arcgotic.

Dacă tot suntem la începutul anilor ’90 nu pot să nu amintesc și de HAOS, prima trupă de punk din România, o trupă care mai apare și astăzi ocazional pe la diverse cântări live. HAOS sunt responsabili într-un fel și de aparitia IPR, o parte din trupă (adică jumate) lăsând în 1995 punk-ul pentru hardcore. Povestea trupei poate fi citită aici.

3. Persona s-au format doar în 2003 și abordează un cu totul alt gen de muzică, băieții de la Persona au fost și ei deschizători de drumuri, dar în zona indie alternative, (brit) pop. www.persona.link.ro e locul in care puteti afla mai multe despre ei.

4. Despre Cargo nu cred că nevoie să spun pre amulte, e una din trupele prin care au trecut foarte mulți muzici din Timișoara. Cântă împreună din 1985, au schimbat mai multe formule, dar nucleul de bază a rămas același, au reușit să meargă mai departe și după despărțirea de Ovidiul Ioncu – Kempes care a survenit la începutul anilor 2000 (deși e drept că de atunci n-au mai scos nici un material nou). Când va fi cazul, vor anunța cu siguranță pe www.cargorock.ro

Dacă tot am amintit de Kempes, a revenit anul trecut în muzică alături de băieții de la Rezident EX, o trupă nouă pe care a format-o alături de alți muzicieni experimentați.

5. Negură Bunget altă trupă de referință din Timișoara, din zona progressive vblack metal și folk metal de data asta. Trupa s-a format in 1994 si in ciuda faptului ca anul acesta a fost aproape de destrămare, Negru, unul din cei doi membri fondatori a decis să meargă mai departe alături de o echipă complet nouă. (Eu vă propun mai jos o piesă clasică dinaintea schimbărilor importante din ultimii ani). Despre planurile trupei și programul viitor aflați pe negurabunget.com

Dordeduh e un proiect interesant demarat în 2009 de Hupogrammos și Sol Faur care oferă o nouă perspectivă, o nouă abordare a muzicii pe care cei doi au făcut-o ani de zile în cadrul Negură Bunget. E o nouă abordare a black metal-ului folosind atât instrumente tradiționale românești dar și influențe din alte genuri muzicale.

6. K-lu e prima mea propunere dintr-o cu totul altă zonă. K-lu, producător și DJ face muzică electronică din 2005 și promovează funk, hip-hop, breaks, totul plecând de la tehnici de turntablism. În martie 2013 a lansat un prim material ”Chestii, socoteli“ contine citate geniale din filme romanesti de succes şi trei remixuri la Alexandru Andries, Mihaela Runceanu si Aura Urziceanu si reprezinta un tribut adus artiștilor și cinematografiei din România. (K-lu e de găsit chiar aici).

Pentru că am ajuns la muzica electronică, trebuie neapărat să mă opresc și la echipa Anonim TM. Nu de alta dar în curând anonimii fac 15 ani. Descrierea, pe scurt, așa cum se prezintă chiar ei: AnonimTM s-a format in 1998 la Timisoara si este o organizatie care promoveaza curente muzicale underground, aducandu-si contributia in creearea unei culturi de club sanatoase. O mențiune nu mai putin importantă ar fi lista membrilor AnonimTM all time members: Mc Tina, Dudu, Roli Breaker, Seba 1394, Leizaboy, Newgotti, Pristvi, Klin, Dubase. Îi puteți urmări via AnonimTM. pregătesc in curand un nou party in D’Arc.

7. Deși nu prea sunt genul meu, într-un astfel de context nu pot să nu îi amintesc și pe oamenii de la DJ Project, una din trupele care a cam făcut istorie în muzica dance românească, reușind în același timp să nu cadă în manelisme mioritice. 

8. Rămânând în aceeași zonă comercială, Timișoara e reprezentată și de Studio 66 care îi reprezintă și produce pe Kamelia, George Hora, Mark, Voxis, Dirty Nano sau Eli. Nu am eu treabă cu ei, dar cred că ar veni ceva oameni să îi vadă cântând. Mai multe detalii despre activitatea lor sunt disponibile online.

Nu pot să nu fac câteva referiri și la scena reggae, dub și jungle, genuri de muzică ce au destui reprezentanți și în Timișoara, oameni pe care îi vedem des pe la festivalurile de pe la noi sau din țară ori în deschiderea unor artiși mari care mai ajung (din păcate doar) în București. Îi amintesc aici pe MIGHTY BOOGIE care pune muzică prin cluburi din 2005 și care, împreună cu Injecta și General Trix au pus bazele primului soundsystem din Romania FYIAH BURN SOUND.

Un alt tânăr artist din zona asta este 1Leu sau One Lion care are deja la activ un album, două EP-uri și mai multe videoclipuri. 

În încheiere amintesc trei proiecte cu adevărat deosebite din zona jazz-ului (generic vorbind). Voi începe cu JazzyBIT este un trio instrumental format din ce abordează muzică inspirată din jazz, latin, funk și blues. Ideea unei trupe a luat naștere în toamna 2011 si a susținut primele concerte în 2012, iar în cei aproape doi ani de activitate au urcat pe scene din intrega tara, și momenta pregătesc primul album Touch the Sky. Tot aici ar fi de amintit și Paperjam evenimentul de muzică improvizată ce propune seri memorabile de jam session, sau Nuevo Tango Quintet un tribut adus lui Astor Piazzolla ce reuneşte cinci instrumentişti ce provin din câmpuri muzicale diferite.

Oricare din numele amintite aici cred că și-ar putea găsi locul în cadrul unui eveniment, concert, festival sau party dedicat Zilei Timișoarei, organizat fie de autorități fie de oricine altcineva.

Revin cu precizarea că am amintit doar trupe din Timișoara care sunt în activitate, că enumerarea de mai sus e una de moment, a fost făcută într-o ordine aleatorie și mai ales că sunt conștient de faptul că am omis o serie de trupe și artiști.

Acestea fiind spuse sunteți invitații mei să completați lista de trupe și artiști și eventual să ne spuneți care e trupa voastră preferată din Timișoara.

2 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.