Aer conditionat la birou

July 15, 2011   /   byCitadinul  / Categories :  Retorice

Întrebarea mea, mai mult sau mai puţin retorică, de astăzi este de ce în majoritatea incintelor unde funcţionează aparate de aer conditionat temperatura se apropie mai degrabă de zona de îngheţ decât de zona de confort?

Nu discut aici despre ce se întâmplă în trenuri, săli de aşteptare, sedii de toate felurile şi alte cele. Ce mă intrigă pe mine e de ce în majoritatea birourilor în general aerul conditionat e setat sub 20 de grade?!

Nu există reglementări în sensul ăsta aşa că temperatura e aleasă de cel care ajunge mai repede la telecomanda sau panoul de control al instalatiei de aer condiţionat.

După o documentare sumară am aflat că în general sănătos e ca temperatuera interioară să nu difere cu mai mult de 5-7 grade faţă de cea de afară şi că pentru birouri temperatura medie optimă ar fi între 24 şi 26 de grade.

Dacă eşti cumva unul dintre cei care obişnuiesc să seteze clima la 16 grade, te rog să mă lămureşti şi pe mine de unde pasiunea asta pentru temperaturile joase? Cum te-ai călit?

 

2 comments

 • Reply

  Coral / 18 Jul

  Nu vreau să intru în polemici cu tine sau să te critic, dar tot dau peste “specialiști” și alte tot felul de probleme ale românului. În anii 1970 și până după 1990 mama mea a lucrat într-un birou unde vara nu puteai să respiri. Și a tot lucrat acolo timp de vreo 20 de ani. Asta era. Acum, în biroul respectiv nu sunt 20 de grade după cum arată ecranul de la climă. Sunt oameni în birou care contează la temperatura ambientului. De exemplu, într-o mașină cu 2 oameni cu clima la 20 de grade e mai rece decât într-una cu 5 oameni și cu clima tot la 20 de grade. Ca test, pune clima pe automat la 20 de grade și așteaptă să se oprească atunci când ajunge la temperatura respectivă. Vei avea ceva de așteptat. Dacă vrei un test real pune mâna pe un termometru și plasează-l în acea încăpere și vei vedea că temperatura va fi pe la 22-23 de grade, cea potrivită pentru confort optim. Cât despre sfaturile “specialiștilor”, pune clima la 29 de grade când afară sunt 34 la umbră, nu sta nici în dreptul ei ( bate vântul acolo și nu e bine ) și așteaptă să ajungă la temperatura dorită. O vară placută în continuare.

 • Reply

  citadinul / 19 Jul

  Documentare sumară înseamnă că nu mi-am propus o postare tehnică şi că nu îmi atribui vreun titlu de expert.

  Justă observaţia legată de diferenţele de temperatură, dar asta ridică o altă problemă, modul în care sunt amplasate aparatele de aer condiţionat.

  Specialiştii se referă la diferenţa de temperatură interior/exterior, care e recomandat să nu fie mai mare de 7 grade.

  Nu prea înţeleg încrâncenarea asta, la un articol care tratează problema, într-o manieră, zic eu, relativ ludică.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.