Am fost la Muzeul Național al Literaturii Române
Si nu mi-e prea clar cum ar trebui să iau lucrurile, dacă ar trebui să fiu revoltat din cauza spațiului alocat sau dacă ar trebui să apreciez de fapt tot ce s-a realizat, amenajările interioare, spațiile dedicate vizitatorilor și activităților conexe, arhiva digitalizată.
Ca să fiu sincer uitasem că MNLR s-a mutat de pe Dacia, iar când am ajuns la noua locație, o clădire ce a aparținut generalului Mavrocordat, pe Nicolae Crețulescu nr 8, am crezut înițial că e o intrarea de care nu știm, printr-o aripă laterală.
Și ca să fiu sincer până la capăt, spațiul evocă mai degrabă o casă memorială ori un muzeu bine pus la punct din vreun oraș de categorie mai mult medie decât importantă și foarte puțin un Muzeul Național al Literaturii tocmai, din Capitala țării.
E adevărar, din 1957 de la înființare (da, 1957 ați citit bine) și până azi, muzeul a funcționat pe șoseaua Kiseleff și strada Muzeul Zambaccian în locații comparabile cu cea de azi. Acestea sunt însă la altă categorie decât Casa Scarlat Kretzulescu de pe Dacia ce a găzduit muzeul timp de 42 de ani, și care îți oferea într-adevăr senzația unui Muzeu Național.
Era poate momentul ca Ministerul Culturii și Uniunea Scriitorilor din România să ducă lucrurile la un alt nivel, nu să limiteze din start posibilitățile de dezvoltare ale muzeului.
Nu voi vorbi astăzi despre colecții, expoziția de bază și expozițiile tematice ori despre fondul de carte rară și accesul (sau nu) al publicului la el, e un subiect care merită un material separart și mai ales documentat.
Într-o notă pozitivă, trecând peste neajunsul locației, muzeul s-a relansat cu un site ce propune o interesantă secțiune de Muzeu Digital care oferă acces virtual la manuscrise și materiale ale unui număr de 51 de autori români. Mai mult de atât, peste 200 de mii de file au fost scanate și sunt disponibile on-line sau la locație.
Aș menționa pe final și deschiderea MNLR, față de public, fie că vorbim aici de evenimente pentru copii, concerte de jazz/bluez ce au loc săptămânal în grădina muzeului, expoziții, colocvii, aniversări sau întlniri cu autori.
Muzeul e deschis de marți până duminică, de la 10 la 18, dacă ați fost sau dacă ajungeti la un moment dat, chiar sunt curios ce impresie v-a lăsat.
Expozițiile actuale și evenimentele în curs sunt anunțate online: