An bisect. 29 februarie. Cateva detalii.

February 29, 2012   /   byCitadinul  / Categories :  Eclectice

Anul acesta, 2012 este un an bisect, un an de recuperare cum s-ar spune, in consecinta astazi suntem in 29 februarie, ziua bonus de care ne bucuram o data la 4 ani.

Am trecut de faza din copilarie cand ma intrebam cum e oare sa fii nascut pe 29 februarie si sa n-ai parte de ziua ta decat din cand in cand, dar nu puteam rata ocazia de scrie cateva ceva despre subiect.

In caz ca nu aveti habar care-i treaba cu 29 februarie si cu anul bisect, iata pe foarte scurt, cateva detalii: rostul anului bisect este acela de a recupera diferenta dintre anul astronomic si cel calendaristic, pentru ca o rotatie a Pamantului in jurul Soarelui dureaza 365, 2422 zile. In cazul calendarului gregorian, care tine cont doar de roatatia soarelui, se adauga cate o zi suplimentara o data la 4 ani. In cazul altor tipuri de calendare (ebraic, chinezesc) care sunt lunisolare (tin cont de fazele lunii) diferentele astronomice sunt recuperate prin adaugarea unei luni suplimentare la anumite intervale de timp.

Anul bisect a fost introdus odata cu calendarul iulian in 46 inainte de Cristos, este urmasul calendarului roman si predecesorul calendarului gregorian, care a fost ultimul upgrade sau update cum vreti sa ii spunem in materie de sincronizare astronomica.

Anul bisect e un punct de interes pe de o parte pentru matematicieni, fizicieni, astronomi si alti oameni de stiinta dar, pe de alta parte si pentru fanii stintelor oculte si ai astrologiei.

Intrebarea mea e: Din moment ce calendarul a fost stabilit de anumiti baieti in urma cu ceva vreme, si toate zodiile si impartitile au fost gandite de alti baieti mai mult sau mai putin insirati, de unde pana unde atata fascinatie pentru astrologie si alte ghidusii conexe?

In fine… sa lasam discutiile astea si sa ne bucuram de anul nostru bisect 2012 si de un 29 februarie pe care vi-l doresc cat mai frumos.

Si La Multi Ani, acolo unde e cazul!

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.