Aniversare: 30 de ani de concerte la Peştera Româneşti

October 22, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Evenimente
pestera romanest, filarmonica banatul

Concertul de la Peştera Româneşti este organizat de Asociaţia Speotimiş şi Filarmonica Banatul. Duminică, 26 octombrie 2014 va avea loc o ediţie aniversară a concertului, cea cu numărul XXX, motiv pentru care Orchestra Simfonică a Filarmonicii Banatul va propune două concerte, de la ora 12, respectiv ora 14, accesul publicului urmând să fie gratuit.

pestera romanest, filarmonica banatul

La pupitru se vor regăsi dirijorii Filarmonicii Banatul, Gheorghe Costin, Radu Popa, Peter Oschanitzky dirijorul Operei Române şi un invitat din Olanda, Raymond Jaanssen. Soliştii speoconcertului susţinut de orchestra Filarmonicii Banatul vor fi sopranele Alina Todea şi Bianca Mihăescu şi tenorul Mircea Şonea.

În programul concertului aniversar de la Peştera Româneşti se vor regăsi lucrări de W. A. Mozart, E. Grieg, Şostakovici, Puccini, F. Mendelssohn-Bartholdy, Fr. Schubert, dar şi muzică din filmele lui Charlie Chaplin.

Organizatorii pregătesc de asemenea o proiecţie cu imagini speologice în cadrul proiectului Să iubim natura.

Momentul aniversar, 30 de ani de concerte la Peştera Româneşti va fi marcat, vineri, 24 octombrie, atunci când, de la ora 18, înainte de concertul vocal-simfonic dirijat de maestrul Gheorghe Costin, domnul dr. psihiatru Lupu Constantin, inițiatorul concertelor din Peștera Românești, își lansează cartea intitulată “Speologie și muzică în Peștera Românești“, ce va fi prezentată de scriitorul Vasile Bogdan.

Peştera Româneşti se află în Munţii Banatului şi are o lungime totală de 1.450 de metri, dispuşi pe trei nivele. Sala principală, a Liliecilor, în care se desfăşoară concertele, dar şi expoziţii, proiecţii şi spectacole dramatice, are o intrare monumentală de aproape zece metri lăţine şi doi înălţine.

Precedentele ediţii ale concertelor de la Peştera Romîneşti au avut avut printre invitaţi trupe ca Bega Blues Band, Survolaj, Nightlosers, Cargo, Celelalte Cuvinte, Implant Pentru Refuz sau Zdob și zdub.

Din Timişoara, accesul spre Româneşti se face pe drumul E70 Timişoara – Lugoj, apoi pe DN 68A (spre Deva, prin Făget), până la Coşava. Din Româneşti urmează o oră de mers pe jos, pe drumul care părăseşte satul în dreptul cimitirului, se urmăreşte marcajul galben. Şoferii şi cei interesaţi pot arunca o privire pe google maps.

Important de ştiut că taloanele ce permit accesul la concert se vor putea obţine în Româneşti la intersecţia drumului principal cu poteca marcată ce duce la Pestera ţi vor fi de 2 culori: o culoare pentru ora 12 şi altă culoare pentru ora 14. Accesul publicului cu maşinile personale nu va mai fi permis.

Informaţii de ultimă oră vor fi disponibile pe facebook.com/pages/Filarmonica-Banatul

În weekend se anunţă vreme bună, aşa că, dacă sunteţi amatori de muzică simfonică şi drumeţii tomnatice, Speotimiş şi Filarmonica Banatul vă aşteaptă la concertul aniversar de la Peştera Româneşti.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.