Antrefrig, Porcul, FICAT şi istoria pierdută

Ficat, Ficat, Ficat spune porcul albastru şi mai ales isteric de la Antrefrig, unul din “personajele” cu cea mai lungă viaţă din istoria spoturilor publicitare româneşti. Ideea a supravieţuit unei schimbari de acţionariat si fost dusă mai departe, după 10 ani, de o a doua agenţie de publicitate, ceea ce nu e lucru puţin.

antrefrig ficat

Succesul ideii cu Porcul a însemnat încă din anii 2000 o creştere importantă la capitolul vânzări, asigurînd pentru Antrefrig o vizibiltate de care se bucurau puţini competitori de pe piaţă. Compania a fost apoi preluată de grupul Hamé din Cehia, care a decis în 2012, atunci când se împlineau 100 de ani de la apariţia brandului Antrefrig să readucă în prim plan povestea Porcului isteric.

Deşi era o campanie aniversară de 100 de ani, Hamé a folosit clipul original din anii 2000 şi abia în 2013 a venit cu ceva nou care să susţină noul produs Pateu de Ficat de la Antrefrig care conţine cu 35% mai mult ficat de porc. Aşa s-a ajuns ca Porcul albastru să îşi ducă mai departe tendinţele isterice repetând la nesfârşit Ficat, Ficat, Ficat, Ficat… în mai multe scenarii.

Acum să vă spun de ce vorbesc astăzi despre Antrefrig şi campania Porcu’ Ficat. Uitându-mă într-o seară mai mult la TV n-am scăpat de Ficat, Ficat, Ficat şi m-am întrebat de ce apare doar un porc, nu de alta dar eu mânânc cel puţin la fel de des pateu de ficat de pui sau de raţă, aşa că ar mai fi fost loc şi de alte “personaje”.

Ca să mă lămuresc dacă cei de la Antrefrig au cumva şi alt tip de pateu, am încercat să caut mai multe informaţii despre brand, nu de alta, dar dacă stai să te gândeşti, nu sunt multe companii în România care să se poată lăuda cu 100 de ani de istorie aşa că aşteptam chiar poveşti interesante.

Nu mică mi-a fost mirarea când nu am găsit nimic despre istoria Antrefrig în online, nici pe siteul Hamé, nici pe pagina de facebook, lansată în august anul trecut cu sloganul “Am identiFICAT Facebook ca fiind caliFICAT pentru mult FICAT.”  singurele referinţe mai interesante fiind cele de pe Pagina de Media ori de pe IQads dar acelea se referă la reclamele din 2012 şi 2013.

Aşa că nu pot decât să presupun că în anii 2000 patronul de la Antrefrig s-a dus la oamenii de la Young&Rubicam, aceştia i-au făcut o campanie care a deăşit orice aşteptări. Omul s-a bucurat de încasări dar n-a stat să gândească o strategie pe termen lung, să vadă eventual cum ar putea dezvolta ideea asta cu porcul albatru în aşa fel încât să îşi ducă afacerea la un alt nivel. Evident, n-a văzut nici o mare chestie în faptul că brandul Antrefrig bătea spre 100 de ani.

Hamé au cumpărat compania în 2007, în 2012 au sesizat oportunitatea aniversării de 100 de ani dar au făcut-o la modul relativ economic, propunând e drept reţete şi ambalaje din anii care l-au impus pe piaţă, însă, redifuzând pur şi simplu spotul original (!). Chiar şi aşa brandul şi-a triplat atât notorietatea cât şi cota de piață.

În 2013, BBDO Group România, duce mai departe ideea porcului isteric, cu un nou mesaj“Pateu’ cu mult FICAAAAAT!” în timp ce GMP PR a adus pe facebook Porcul Antrefrig.

Ideea cu care am abordat subiectul este aceea că din păcate “istoria pierdută” a brandului Antrefrig nu e o poveste singulară şi că sunt foarte puţine brand-urile (mărcile) româneşti de tradiţie care au reuşit să supravieţuiască perioadei comuniste, şi mai mult să se regăsească să îşi asume şi să îşi valorifice istoria.

Un exemplu pozitiv în acest sens ar fi Timişoreana, pentru care achiziţia de către SAB Miller a însemnat transformarea în brand naţional, cu neajunsurile de rigoare. Aici vorbesc, e drept, din perspectiva unuia care ar fi preferat ca brandul să rămână în proprietatea cuiva din Timişoara… şi pentru care fabrica Timişoreana din Buzău e o blasfemie.

Pentru că am eu o fixă cu tradiţia şi identitatea, o să revin cu poveşti despre brand-uri româneşti de tradiţie care au reuşit sau nu, într-o formă sau alta, să rămână pe piaţă.

Concluzia poveştii cu Antrefrig, Hamé şi campania Porcul Antrefrig, albastru, isteric şi Ficat, Ficat, Ficat! ar fi aceea că oricât de tare e o idee de campanie, ştiu că sună “Captain Obvious-like“, doar o strategie de dezvoltare pe termen lung face ca rezultatele acesteia să fie mai mult decât o creştere de moment a vânzărilor. Iar una din strategii ar fi tocmai valorificarea istorie brandului.

Similar Posts