Arc Gotic si O’Children in concert la Cluj Napoca (foto, video)

November 19, 2012   /   byCitadinul  / Categories :  Muzica

Arc Gotic, O’Children si Quantum Drive au sustinut un concert in Gambrinus Pub din Cluj Napoca. Desi capul de afis al serii au fost britanicii de la O’Children, randurile de mai jos sunt dedficate in principal celor de la Arc Gotic.

Inainte de a trece la cronica propriu zisa a evenimentului nu pot sa nu amintesc ca anul acesta cei de la Arc Gotic implinesc 20 de ani de activitate. S-au infiintat la Timisoara si au fost prima trupa romaneasca care a cantat post-punk.

This is my tale to tell….

Asteptam de ceva vreme evenimentul organizat vineri seara de The Shelter Agency in Gambrinus Pub din Cluj Napoca, pentru ca-mi doream cu nerabdare sa revad trupa mea romaneasca preferata, Arc Gotic, mai ales  ca urmau sa cante in compania celor de la O’Children, un grup aflat pe val in acest moment, ceea ce urma sa asigure un public numeros, chiar daca oleaca cam hipsterizat.

Arc Gotic sunt o trupa foarte veche timisoreana de Goth-Post Punk, a carei componenta a suferit de-a lungul timpului suficiente fluctuatii, si care abordeaza un stil lent si tenebros, axat pe vocea foarte joasa a vocalului Ciprian Costache, pe vioara lui Florin Ban si pe ritmurile specifice genului date de bass-ul lui Ciprian Bun si de percutia Florin Turta. M-am indragostit de foarte mult timp de aceasta trupa, in primul rand pt ca evolueaza in zona muzicala in care ma scald si eu si in al doilea rand pt ca chiar sunt buni si incerc sa particip, atat cat este posibil, la cat mai multe evenimente in care apar. Cea mai frumoasa amintire a mea legata de aceasta trupa este concertul pe care l-a sustinut in clubul Daos din Timisoara, in deschiderea lui Hitman’s Heel, proiectul pe care Alexander Hacke (chitaristul grupului Einsturzende Neubauten) l-a dezvoltat impreuna cu sotia sa Danielle de Picciotto si care probabil a fost cea mai onoranta companie in care s-a aflat vreodata Arc Gotic.

Desi am ajuns dupa ora anuntata pentru inceperea concertului, ne-am trezit intr-o sala goala, timp in care cei de la O’Children isi faceau setarile de sunet. Intelegand ca nici trupa de deschidere (Quantum Drive) si nici cei de la Arc Gotic nu si-au facut inca setarile, am oftat, mi-am comandat o bere si m-am pregatit pentru o lunga asteptare, gandindu-ma cu disperare ca ma asteapta la final un drum de trei ore.

In cele din urma sala s-a umplut atat cu public cat si cu fum si au inceput sa apara, spre deliciul meu, tricouri cu Joy Division si Depeche Mode, ceea ce m-a facut sa sper intr-un public mai avizat decat credeam.

Despre prima trupa care s-a urcat pe scena, Quantum Drive, nu pot sa spun mare lucru,  genul „Indie” in care poate fi incadrata, nefiind tocmai pe gustul meu, dar cu urechi de necunoscator pot afirma ca par sa fie o trupa destul de solida.

Eh si-au venit si preferatii mei, debutand cu un Intro instrumental, timp in care violonistul Florin Ban si-a admirat colegii alaturi de public. A urmat Hidden Place de pe albumul Pavilion, Marila, o piesa aflata destul de des in setlist-urile trupei si o piesa tare draga mie. S-a continuat cu Behind The Forest si Madman’s Tale,  care alaturi de Dead Letters este probabil cea mai frumoasa compozitie Arc Gotic. Spre surprinderea mea, piesa urmatoare a fost Fast in piatra, o piesa mai veche, in limba romana, de pe  primul album al trupei si anume Catehism (1993).

Primul varf al concertului a venit odata cu coverul piesei Shadowplay a lui Joy Divison, un cover facut cu multa seriozitate, as putea spune chiar cu sobrietate si in care vioara a interpretat  cu multa eleganta solo-ul de chitara. A fost momentul in care publicul, spre surprinderea mea, destul de receptiv si participant, a inceput sa se aprinda si sa danseze.

S-au mai cantat doua piese noi, pe care abia  astept sa le gasesc pe un viitor material discografic, intrerupte de  ultima melodie de pe Decadent si anume Tristan.

Concertul s-a incheiat cu Portrait of a Pale Lass, o melodie extraordinara si care a sunat teribil de bine live.

A fost cel mai reusit concert de anul acesta al trupei si pot sa spun ca m-am simtit minunat, atat datorita lor cat si datorita publicului, peste asteptarile mele de cald .

Au urmat cei de la O’ Children, care pentru mine au fost un pic dezamagitori si nu pentru prestalia lor live, de o calitate foarte ridicata de altfel, ci pentru ca am realizat ca nu sunt decat o  trupa Indie cu voce Goth. Publicului insa i-a placut si probabil asta este ceea ce conteaza.

Setlist: 

1.Intro

2.Hidden Place

3. Behind the Forest
4. Madman’s Tale
5. Fast in Piatra
6. Shadow Play
7. piesa noua
8. Tristan
9. Lugosi
10. Portrait Of A Pale Lass

(Textul, pozele si inregistrarile ii apartin lui Marius P, caruia ii aduc pe aceasta cale multumirile de rigoare 🙂 )

Mai multe detalii despre trupa gasiti pe facebook sau pe arcogtic.ro (acolo unde puteti achizitiona de exemplu, ultimul lor album).

 

[portfolio_slideshow]

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.