Arkadia ShortFest – scurt metraje în oraşul lui Bai

June 30, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Evenimente

Arkadia ShortFest – prima ediţie a festivalului internațional de filme de scurt metraj are loc pe 11 şi 12 iulie 2014 într-o locaţie inedită, Uzina Camexip din Băicoi. Asociaţia Culturală Arkadia propune două zile, respectiv 10 ore de filme scurte româneşti şi internaţionale.

arkadia shoertfest

Arkadia ShortFest se bucură de o locaţie strategică în inima județului Prahova, într-o zonă cu cele mai multe zile însorite din an, uşor accesibilă atât din Bucureşti, cât şi din Braşov, de exemplu, orașul Băicoi, care este anul acesta pentru prima dată gazda unui eveniment cultural internațional: Arkadia ShortFest.

Uzina Camexip își va opri utilajele sâmbătă şi duminică, în al doilea weekend din iulie, pentru a găzdui o serie de manifestări culturale propuse de Asociația Culturală Arkadia în cadrul Arkadia ShortFest. Sub umbrela unui mini-festival de filme scurte românești și internaționale, uzina va fi transformată în cinematograf și galerie pentru proiecții de film și expoziții de grafică și fotografie.

Filmul va reprezenta principala formă de manifestare artistică existentă în cadrul evenimentului. 10 ore de proiecții cinematografice vor fi împarțite în două secțiuni: prima secțiune, dedicată filmelor studențești, iar cea de-a doua filmelor de scurt metraj premiate în ultimii doi ani la festivalurile naționale și internaționale de profil.

Cinci graficieni și cinci fotografi promițători ai momentului, atent selectați de echipa Arkadia, își vor expune operele în spațiul neconvențional, special amenajat, al uzinei. Deși arkadienii nu își doresc să îngrădească în vreun fel libertatea de expresie artistică, pentru unitatea stilistică, festivalul are anul acesta o temă bine definită. Este vorba de orașul contemporan, cu tot ce presupune el: aglomerare, industrializare, mecanizare, urbanism, schimbare, arhitectură, dezvoltare.

Ultimele detalii despre festival vor fi disponibile pe shortfest.asociatiaarkadia.ro, respectiv pe pagina de facebook/arkadiashortfest. Un lucru e sigur, accesul la fiecare zi de festival va costa 15 lei.

Şi pentru că sunt aproape convins că aţi zâmbit când aţi citit locaţia evenimentului, mă opresc la câteva detalii toponimice şi istorice legate de Băicoi. Numele localităţii derivă din Bai (Baicu numele unui cioban) şi koy, cuvânt ce în cumană şi turcă înseamnă oraş. Într-adevăr, familia Baiu a fost familia care a stăpânit la un moment dat cea mai mare parte a teritoriului. Primele vestigii istorice datează din 341 înainte de Cristos, din perioada lui Burebista sau din cultura Dridu (secolele VII-X). Localitatea e atestată documentar din 1597 din perioada lui Mihai Viteazul.

Festivalul international de film de scurt metraj, Arkadia Short Fest, are aşadar loc pe 11 şi 12 iulie 2014 la uzinele Camexip din Băicoi. Dacă locuiţi prin centrul ţării şi vă doriţi 2 zile departe de aglomeraţia urbană, aceasta e una din posibilele soluţii.

1 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.