Arta de a spune povesti – Conferința The Power of Storytelling

September 6, 2013   /   byCitadinul  / Categories :  Carte

The Power of Storytelling, sau într-o traducere liberă și relativă, Arta de a spune povești, e conferința pe care Decât o Revistă o va organiza pe 5 octombrie 2013 la Hotel Pullman din București. Prima ediție a conferințelor anuale internaționale de jurnalism narativ a avut loc în toamna lui 2011, cele două ediții de până acum bucurându-se de un mare succes.

power of storytelling 2013

Demersul celor de la Decât o Revistă oferă un foarte bun prilej de ieșire din cotidian, de schimbare a perspectivei. Conferința The Power of Storytelling își propune să fie un prilej de învățare, sursă de snspirației și încărcare cu energie pentru orice jurnalist, comunicator sau povestitor în orice mediu. Nu de alta, dar o poveste bine concepută și bine prezentată stă în fapt la baza oricărei comunicări cu impact asupra interlocutorului.

Invitații care vor lua cuvântul pe 5 octombrie sunt profesioniști recunoscuți din întreaga lume, premiați și apreciați, unii dintre ei urmând să urce pe podium în premieră, alții, ca Jacqui Banaszynski sau Chris Jones fiind cunoștințe mai vechi ai participanților la conferințele The Power of Storytelling.

Programul zilei va fi împărțit în două, dacă în sesiunea de dimineață participanții vor urmări mesajele venite din partea ”experților în povestiri”, sesiunea de după amiază va consta în sesiuni practice la care înscrierea se face în momentul achitării funcție de preferințe, în limita locurilor disponibile.

Prezentarea online și detaliile oferite de organizatori sunt disponibile în secțiunea dedicată evenimetului The Power of Storytelling, veți găsi acolo toate informațiile necesare, de la program, până la detalii despre înscriere și plata a taxei de înscriere.

Am fost curios să văd despre ce se va vorbi, care sunt subiectele pregătite pentru The Power of Storytelling, altfel spus în ce stă puterea a ceea ce am numit arta de a spune povești. Așa că am aruncat o privire peste scurtele prezentări de pe site.

Jacqui Banaszynski jurnalista americană, câștigătoare a unui premiu Pulitzer care în 30 de ani de activitate a scris despre aproape toate subiectele posibile. La Bucuresti va vorbi despre importanța impactului emoțional al unei povești (știrilor, articolelor), care, deși nu poate fi întotdeauna tradus beneficii financiare directe, este la fel de important ca și numărul de click-uri sau de probleme punctuale rezolvate.

Jens Lekman, suedezul căruia îi plac aventuea și provocările, va vorbi despre modul în care povestea acționează în muzică, prin mesajul transmis de versuri. Cei prezenți vor avea parte și de un mic recital pe post de exemplificare.

Chris Jones va vorbi despre detaliile care contează, despre abordarea potrivită care poate face dintr-o știre factuală relativ banală o poveste de succes, sau în sens negativ, poate transforma oriice subiect sau orice povesti oricât de spectaculos ar fi el(e), într-o știre banală. Cynthia Gorney, care scrie pentru National Geographic, va vorbi despre identificarea poveștii celei mai bune și nu în ultimul rând documentarista Mona Nicoară va vorbi despre granițele dintre jurnalism, activism și artă.

După amiaza va fi dedicată sesiunilor practice, participanții având posibilitatea de a alege între cele suținute de Tom Junod si Chris Jones, Jacqui Banaszynski sau Mona nicoară, sesiuni care vor avea ca subiecte rafinarea unei idei, documentare, arta interviului ori structurarea unei povești.

Arta de a spune povesti pare că s-a pierdut în ultima vreme, de când timpul nu mai e aliatul nostru, cu toate astea, povesti mai simple sau mai complexe sunt în spatele oricărui tip de comunicare personală, corporatistă, comercială sau de orice alt fel. În acest context, conferința The Power Of Storytelling se adresează practic tuturor, fie că vorbim de literați, publicitari, copywriteri ori de simpli ”consumatori” de povesti care doresc să înțeleagă anumite mecanisme.

Cu toții spunem povesti, unii cu mai mult talent, alții cu mai puțin, ceea ce uneori nu contează neapărat. În schimb, dacă lucrați într-un fel sau altul cu povești aveți doar de căștigat dacă studiați un pic mai îndeaproape subiectul, fie că o faceți alături de Decât O Revistă la The Power of Storytelling, fie pe cont propriu exact pe chestiunile care vă interesează.

3 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.