Artă pentru Viață încurajează artistul din tine

August 1, 2013   /   byCitadinul  / Categories :  Retorice

Campania Artă pentru Viață oferă ocazia de a transforma ideile creative în terapie prin artă. Este vorba de proiecte concepute pentru a putea fi realizate în trei spitale din țară, la Cluj Napoca, Sibiu și Craiova. Este a doua ediție a unei campanii ce susține ideea unei strânse legături între trup și suflet și că terapia prin artă se poate dovedi un factoe important în vindecarea unor afecțiuni.

arta pentru viata

Mi-a plăcut foarte tare ideea campaniei Artă pentru Viață și libertatea pe care o oferă, cu cele patru domenii în care pot fi încadrate proiectele (Literatură, Teatru, Handcraft și Pictură) dar și din prisma implicării într-o zonă destul de gri și la propriu și la figurat, în încercarea de a face o idee mai frumoasă, fie și pentru un timp viața unor pacienți din câteva spitale. Campania e sprijinită de grupul farmaceutic francez Servier care oferă și un sprijin material în valoare de 3000 de euro pentru a pune în practică proiectele alese.

Dacă aveți o idee o puteți înscrie completând un formular online până pe 8 august. Alegerea proiectelor câștigătoare urmând să fie făcută în funcție de cât de bine sunt adaptate și se potrivesc spitalului în care ar urma să fie realizate sau ca să fie și mai clar, să vedem exact ce ne spun organiztorii.

Proiectele vor fi alese in functie de originalitatea si aplicabilitatea lor, selectia fiind facuta de catre reprezentatii spitalelor. Ei se asteapta sa vada fel si fel de idei: ti-i poti imagina pe cei mici bucurandu-se de o simpla piesa de teatru, ii poti angrena intr-un proiect teatral introspectiv pe cei de varsta a treia, poti scrie o carte despre sau impreuna cu ei sau poti sa-i ajuti sa devina mici designeri sau pictori. Altfel spus, te poti gandi si la solutii interactive daca mediul si bugetul pus la dispozitie iti permite sau daca crezi ca ar fi cele mai potrivite.

Artă pentru Viață 2012 a avut 5 proiecte căștigătoare despre care puteți afla mai multe aici, vă pot folosi în același timp și ca sursă de inspirație, dar și în ideea de a nu inscrie asemănător cu ce s-a făcut deja. Puteți consulta de asemenea și lista cu proiectele deja înscrise.

Terapia prin artă sau art terapia se referă la acel gen de terapie ce implică crearea de imagini si obiecte care vor juca un rol central în relația (psiho)terapeutică dintre terapeut si client/pacient imagini și obiecte prin care pacientul va reuși să exprime trăiri/sentimente pe care le refulează sau pe care nu le poate exprima în cuvinte.

Definiția de mai sus nu are pretenția de a surprinde complexitatea conceptului și a tot ceea ce înseamnă astăzi art terapie / terapie prin artă, ar fi oricum un demers cvasi sisific. Pe de altă parte cred că termenul de terapie prin artă, scos din cadrul clinic și adus în viața de zi cu zi se poate aplica într-o mai mică sau mai mare măsură la multe din activitățile noastre.

Gândindu-mă la ce își propune campania Artă pentru viață am realizat că nu doar cei care se află într-un spital au nevoie de artă în viața lor și că n-ar strica să ne gândim serios la asta și noi cei prinși în tumultul existenței dictate de locul de muncă și viața de zi cu zi, o existență ce sfârșește într-o rutină abrutizantă din care de cele mai multe ori ne mai revenim din când în când doar ca să realizăm că s-ar putea să pierdem esențialul.

Cam așa a apărut ideea mea cu Citadinul, și de fapt așa am găsit și resurse să continui munca, din nevoia de a face ceva pentru mine dincolo de ce făceam 9-10 ore la birou, atunci când am realizat că am nevoie și de altceva, ceva care să îmi fie mai aproape.

În ideea asta vă îndemn să faceți și voi ceva pentru voi înșivă, implicându-vă de exemplu în campania Artă pentru Viață dacă aveți un cât de mic talent în domeniile amintite mai sus.

Mai aveți o săptămână timp în care să găsiți ideea unui proiect deosebit pe care să îi înscrieți la artapentruviata.ro

Mult succes!

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.