Arta Urbana

Arta urbană este o formă de artă contemporană care s-a dezvoltat în a doua parte a secolului XX, în cadrul unor experimente care își propuneau integrarea spațiului orașului în arta creată. Înaine de această abordare relativ organizată a existat ceea ce se numea arta stradală (street art) care se referea în principal la graffiti.

(foto)

Spre deosebire de arta stradală și de graffiti, arta urbană e un termen care include toate formele de artă relizate în spațiile din oraș, în spațiu public, generic vorbind, de la graffiti, la mozaicuri, stickere, afișe, sculpturi sau diferite instalații.

”Opera” de artă urbană e concepută în așa fel, amplasată sau realizată într-un loc în care să poată fi văzută de cât mai mulți oameni. Arta urbană e o artă în general efemeră gândită într-un anumit context cu o durată de viață limitată.

Lasând la o parte lucrările și instalațiile realizate în cadru organizat cu ocazia unor festivaluri sau în scop demonstrativ, arta urbană în esență, rămâne undeva la limita legalității iar artiștii sunt adesea considerați doar niște vandali.

Arta urbană ”instituționalizată” are în Europa câteva spații special dedicate, cum e Lazarides Gallery din Londra sau Le Mur din Paris. Oarecum în acest sens al integrării elementelor de artă stradală într-un alt spațiu putem vorbi si de videoclipurile celor de la Gorrilaz încadrabile cu prisosință la categoria artă urbană.

Într-un sens mai larg, prin artă urbană putem înțelege cam tot ce ne înconjoară în spațiul orașelor, de la lucrările propriu zise până la arhitectura noilor clădiri și alte aspecte care țin de urbanism, la amenajarea spațiilor verzi sau de utilitate publică sau la dispunerea panourilor publicitare.

Desigur, viziunea aceasta eclectică e denunțată de cei pentru care, în spiritul graffitiului, esența acestui gen de artă ar fi tocmai caracterul și un oarecare mister menținut în jurul artistului. Dar nu trebuie să pierdem din vedere faptul că arta urbană înseamnă mai mult decât ”street art”.

Celor care vor să afle mai multe le propun două siteuri artrepublic.com și urbanartcore.eu.

În încheiere nu pot să nu menționez câțiva din cei mai buni prieteni ai artistului urban, si câteva din cele mai folosite tehnici folosite atunci când vorbim de artă urbană.

Din trusa artistului urban nu pot lipsi: spray-ul, cutitul, pensula, ruloul (de zugrăvit), banda adezivă, stickerele, materiale textile sau frânghiile

Dintre tehnicile cele mai întâlnite, amintesc de: graffiti, afișe, instalații sau mozaicuri.

Arta urbană e un subiect extrem de generos dar, deși lucrurile par destul de clare, clasificările rămân destul de ambigue și cel puțin eu nu am găsit foarte multe materiale clare despre asta, adică, te întâlnești foarte des cu sintagma, dar nu e foarte clar ce e cu ea.

Cu speranța că articolul de față oferă câteva informații utile, nu îmi mai rămâne decât să revin la un moment dat cu alte materiale pe câte un subiect anume legat de arta urbană, street art graffiti sau instalații.

 

Similar Posts