Avishai Cohen portret în 6 piese
Avishai Cohen revine la Bucureşti cu un nou concert la Sala Radio.
(foto)
Născut în Israel într-o familie de muzicieni, Avishai a studiat pianul în copilărie, pentru ca mai apoi, la 14 ani, inspirat de Jaco Pastorius, să treacă la bass şi ulterior la contrabass.
Mai târziu a trecut şi oceanul, până la New York, acolo unde după un prim an în care s-a descurcat extrem de greu, fiind nevoit să accepte tot felul de slujbe, a început să cânte prin cluburi şi alte locaţii desitnate debutanţilor.
Asta până prin 1996, atunci când a primit un telefon de la Chick Corea, alături de care a cântat în sextetul Origin până prin 2003, aunci când, după lansarea propriei case de discuri Razdaz Recordz.
Primul material lansat în regim propriu a fost Layla, apărut în 2003 şi urmat apoi de aproximativ câte un nou material în fiecare an.
Cel mai recent album semnat Avishai Cohen se numeşte Almah şi a apărut in noiembrie 2013, iar în momentul de faţă muzicianul isrealian pregăteşte un nou material. De altfel, va şi prezenta la Bucureşti câteva din noile piese.
Şi pentru că am spus portret şi piese, trec direct la subiect. Cele şase piese pe care le-am ales surprind mai multe etape ale “carierei” lui Avishai Cohen iar vreo două sunt poate cele mai cunoscute piese ale lui.
Remembering
At Home este albumul cu numărul şase lansat de Avishai Cohen ca lider, în 2005. Remembering, incontestabil piesa vedeetă a albumului e înregistrată pe album alături de Sam Barsh la pian şi Mark Guiliana la tobe, cu invitaţii speciali Yosvany Terry, Anne Drummond la flaut, Diego Urcola trompetă şi Jeff Ballard percuţie.
În clipul de mai jos, alături de Cohen şi Guiliana, la pian e Shai Maestro.
Song for my brother
Lansat în noiembrie 2013, albumul Almah e unul în care pe de o parte Avishai revine la soundul primelor lui mareriale, iar pe de altă parte nu se sfieşte să experimenteze. Albumul e un mix de piese noi şi reinterpretări ale unor materiale mai vechi şi de influenţe dintre cele mai diverse, de la acorduri israeliene până la cele arabe.
Alături de Avishai Cohen – Contrabass, Nitai Hershkovits – Pian şi Ofri Nehemya – Drums pe acest album regăsim un cvartet de coarde + un oboi, ceea ce oferă o dimensiune aparte muzicii.
Seven seas
Lansat în 2011, albumul omonim propune o călătorie imaginară, auditivă şi aproape vizuală ce pare suprarealistă pe alocuri. Avishai Cohen e deja unul din muzicienii consacraţi ai jazzului contemporan şi reuşeşte cu acest album să se autodepăşească, să meargă dincolo de genuri şi stiluri, oferind un material fusion extrem de captivant.
Shalom Aleichem
Ultima piesă de pe Aurora, album lansat în 2009, Shalom Aleichem e în acelaşi timp o piesă reprezentativă pentru întreg albumul. Un album în care piesele sunt cântate în ebraică, engleză, spaniolă şi ladino (dialect iudeo-spaniol) şi care e vorbeşte despre tinereţe, dragoste şi libertate.
Jazzul rămâne elementul central al unui nou material în care se pierd influenţe dintre cele mai diverse.
Amethyst
Piesa se regăseşte pe albumul From darkmess apărut în 2015 în formula Avishai Cohen – bass, Nitai Hershkovitz – pian şi Daniel Dor – drums
Un album prin care Avishai reuşeşte din nou să găsească noi dimensiuni creative, procesul fiind potenţat de cei doi parteneri cu adevărat deosebiţi. From Darkness e o călătorie din obscuritate.. spre lumină.
Materialul a fost produs de Avishai Cohen şi Lars Nilsson Mark Guiliana şi Ray Jefford
Avishai Cohen Live
Adica un intreg concert, iar alegerea a fost tare dificila.
Există vreo altă piesă pe care aţi fi inclus-o într-un virtual “portret” al lui Avishai Cohen?