Azi e oficial Ziua Timişoarei.

August 3, 2011   /   byCitadinul  / Categories :  Social & Politica

Nu îmi propun un articol istoric, aşa că voi fi foarte concis, după care am ales câteva clipuri pe care în mod sigur o să le aprecieze cei care sunt departe de casă şi nu pot să facă o plmibare până pe mal, sau în Unirii.

Deci, foarte pe scurt, Timişoara, altfel spus, Cetatea de pe Timiş, e atestată documentar în secolele XII-XIII, a fost o cetate construită între răurile Bega si Timis, şi s-a extins pe măsură ce mlaştinile au fost secate.

Istoria Timişoarei şi a Banatului a fost marcată de multe frământări, ca toată această zonă geografică. Au trecut pe aici avari, cumani, maghiari, otomani.

Anul 1716 a fost probabil anul decisiv pentru direcţia pe care a luat-o ulterior Timişoara şi pentru perioada de dezvoltare din secolele XVIII şi XIX. Carol Robert de Anjou eliberează oraşul de sub stăpânirea otomană dezvoltarea ulterioara a oraşului Timişoara devenind parte a Imperiului Austro-Ungar. Asa a inceput o serie lunga de premiere ale orasului, prima fabrica de bere, primul ziar, primul oras iluminat cu gaz şi mai apoi cu electricitate, primul serviciu telegrafic si prima retea de telefonie, de pe teritoriul actual al României ( click pentru lista completa a premierelor din Timisoara)

Am zis că o să fiu concis aşa că mai menţionez doar că Ziua Timişoarei este aniversată pe 3 august din 1999 iar data marchează trecerea oraşului sub administraţia românească în 1919. Moment care a însemnat însă şi împărţirea arbitrară a Banatului între România, Serbia şi Ungaria.

Pentru filmuleţele de mai jos, toate creditele si aprecierile le revin autorilor. (am făcut un update la articolul cu proiecţiile de la Palatul Baroc, în caz că vreţi să le revedeţi).

foto

3 comments

 • Reply

  Timișoara – 18 octombrie 1716 at Citadinul / 17 Oct

  […] amintit despre acest moment și in articolul legat de Ziua Timișoarei, și dacă n-am spus-o atunci, o spun acum, din perspectiva dezvoltării și a evoluției care a […]

 • Reply

  8 trupe si artisti din Timisoara / 03 Aug

  […] o serie de discuții, nu mă voi opri acum asupra lor, am scris deja pe scurt de ce se ține aniversarea pe 3 august și de ce există voci care consideră că data de 18 octombrie ar fi mult mai potrivită pentru un […]

 • Reply

  Ziua Timişoarei 2014 – recomandări din programul celor 3 zile / 24 Jul

  […] Nu discut aici decizia din 1999 a Consiliului Local de a stabili data de 3 august pentru Ziua Timişoarei, o dată ce marchează intrarea trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919, şi instaurarea administraţiei româneşti. Deşi pot înţelege raţionamentele din spatele mă număr printre cei care ar înclina spre o altă Zi a Timişoarei. […]

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.