Banned Books Week 2014 – despre benzi desenate şi romane grafice

Banned Books Week / Săptămâna cărţilor interzise are loc anul acesta între 21 şi 27 septembrie şi va pune accentul pe benzi desenate şi romane grafice, două forme de literatură care sunt în continuare prea puţin apreciate, valorizate şi putem spune, prea puţin înţelese.

banned books heroesCampania anuală care atrage atenţia asupra cărţilor interzise şi cenzurate susţine dreptul autorilor cu vederi mai puţin ortodoxe sau populare de a fi publicaţi, şi implicit dreptul cititorului de a avea acces la astfel de texte, pe care să le judece el însuşi, un drept ce nu îi poate fi luat de edituri sau de autorităţile unui stat.

Judith Platt, Preşedinta Banned Books Week National Committee spune despre ediţia care urmează: “În acest an aducem în lumina reflectoarelor romanele grafice, deoarece, în ciuda valorii lor literare reale și a popularităţii ca gen, ele sunt adesea supuse cenzurii”.

Dintre exemplele de romane grafice “cu probleme” la care se referă Judith Platt, Fun Home, memoriile lui Alison Bechdel nu ştiu cât de cunoscut e publicului de la noi, dar de Persepolis-ul lui Marjane Satrapi, care a fost cât pe ce să fie interzis în şcolile publice din Chicago, probabil că aţi auzit.

Chiar dacă în România benzile desenate şi romanele grafice nu au nici o foarte mare istorie şi nici nu sunt extrem de populare (Mihai Stănescu fiind una din excepţii) scriitorii de la noi au o întreagă istorie cu cenzura literară şi cred că organizarea şi la noi măcar a unui eveniment care să marcheze Banned Books Week ar fi binevenită.

Evenimentul de anul acesta este organizat în colaborare cu CBLDF (Comic Book Legal Defense Fund) un portal american ce oferă o serie de informaţii despre benzi desenate interzise ori contestate, precum şi o mulţime de informaţii utile pentru cei care vor să organizeze evenimente cu ocazia Banned Books Weekend, sau pur şi simplu să obţină mai multe informaţii pe această temă – detalii – cbldf.org

Banned Books Week e o campanie ce are loc în fiecare an începând cu 1982. Iniţiat de cbldf_logoactivista americană Judith Krug şi susţinut de American Library Association, American Booksellers şi alte asociaţii ale jurnaliştilor şi editorilor din SUA, dar şi de Amnesty International care a oferit evenimentului o vizibilitate internaţională şi un pic mai multă greutate, aducând în atenţia publicului cazuri din ţări care nu respectă drepturile omului, începând cu Rusia, China, Cuba, Egipt, Iran şi alte zone în care libertăţile individuale nu sunt respectate.

Iniţiativa americană are şi o latură mai controversată. Există o întreagă dezbatere legată de lista de cărţi “interzise” şi retrase din librării ori din şcoli pe care o prezintă organizatorii, o listă pe care de multe ori se regăsesc texte mult prea violente, cu un limbaj neadecvat, cu un conţinut mult prea explicit sexual total nepotrivit pentru anumite categorii de vârstă.

Dincolo de această controversă pe care nu puteam să nu o semnalez, cu eventualele exagerări din partea organizatorilor americani, Banned Books Week poate juca un rol important în conştientizarea opiniei publice cu privire la pericolele reale ale cenzurii şi la importanţa libertăţii de expresie şi a accesului la orice informaţie.

Credeţi că ar fi oportună organizarea în România a unor evenimente de genul Săptămâna cărţilor interzise?

Similar Posts