Béla Fleck – muzicianul cu 15 Grammy

April 18, 2015   /   byCitadinul  / Categories :  Muzica

Un titlu alternativ, la fel de potrivit pentru acest articol ar fi fost, Fleck muzicianul cu 15 premii Grammy şi cu trei prenume de compozitori, Béla Anton Leoš, muzicianul care a redefinit banjo-ul şi l-a adus pe cele mai neaşteptate scene în cadrul unor colaborări de excepţie, de la Chick Corea, Dave Matthews Band, Stanley Clarke sau Victor Wooten, partenerul său de cursă lungă.

site Concert_BELA-FLECK-1 poster final

Cunscut pentru melanjul unic şi greu de descris pe care îl propune muzica sa, de la rock, jazz, gospel, country, blues… sau aproximativ orice, Bela Fleck s-a dedicat în ultimii ani unui proiect special, duo-ul pe care îl alcătuieşte alături de soţia sa, Abigail Washburn, şi ea o cântăreaţă apreciată de banjo.

Cei doi vor aduce pe scena de la Sala Radio din Bucureşti albumul intitulat chiar Béla Fleck & Abigail Washburn în cadrul unui concert eveniment Jazz Night Out, prezentat de Twin Arts.

Născut şi crescut la New York, existenţa lui Fleck este legată cel puţin în mod simbolic de Europa, mai precis de Imperiul Austro-Ungar.

Béla Anton Leoš, prenumele alese de mama lui Fleck sunt prenumele a trei compozitori din prima parte a secolului XX. Este vorba de Leoš Janáček, compozitor ceh, Anton Webern, compozitor şi dirijor astriac şi, mai cunoscutul pentru noi, Béla Bartók, unul din cei mai importanţi compozitori maghiari, care s-a născut la Sânnicolau Mare, aastăzi un oraş nu departe de Timişoara.

Ca fapt divers, fratele muzicianului se numeşte Ludwig, o dovadă în plus că doamna Fleck, profesoară de germană, avea o mare pasiune pentru muzica clasică, şi că probabil venise în New York de undeva din această zonă.

Béla Fleck a început să cânte la banjo la vârsta de 15 ani. Instrumentul l-a fascinat, astfel că multele ore petrecute exersând l-au ajutat mai apoi să experimenteze şi să inoveze. La Manhattan High School of Music and Art, unde a urmat studiile, banjo nu era considerat un instrument suficient de serios, aşa că viitorul muzician a studiat chitara, pe lângă teorie muzicală. A luat însă lecţii private de banjo cu trei muzicieni, învăţând multe şi de la pionierii bluegrass, Scruggs and J.D. Crowe.

New Grass Revival şi mai ales Béla Fleck and the Flecktones sunt numele de care se leagă în principal activitatea muzicianului în primele sale decenii de activitate, asta pe lângă o serie de de colaborări care s-au strâns de-a lungul anilor.

Fleck şi Abigail Washburn s-au cunoscut în 2007 pe când aceasta făcea parte din proiectul The Sparrow Quartet. Între timp, cei doi s-au căsătorit, au lansat ‘un album şi au împreună un băieţel, care evident va deveni “regele absolut al banjo-ului” :).

În portofoliul lui Béla Fleck se regăsesc nu mai puţin de 15 premii Grammy obţinute încpând cu 1995 la categorii dintre cele mai diferite, de la country la pop, jazz, classic sau world music.

Despre toate acestea, noutăţi şi detalii despre planurile muzicianului puteţi afla mai multe pe belafleck.com.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.