Black Friday – 7 detalii inedite (+ link-uri utile)

November 15, 2013   /   byCitadinul  / Categories :  Social & Politica

Black Friday e una din găselnițele de marketing lansate în SUA în anii ultimele decenii. Deși ideea e una strict consumeristă, momentul a fost prezentat și corelat cu două sărbători importante în State, Thanksgiving Day și Crăciunul, ceea ce le-a oferit consumatorilor o justificare perfectă pentru cheltuieli cât mai mari. Deși Thanksgiving Day nu depășește granițele SUA, povestea cu Black Friday s-a impus în ultimii ani, mai ales odată cu boom-ul comerțului electronic, în întreaga lume.

black-friday-line

Black Friday a ajuns și în România de vreo câțiva ani, o serie de magazine oferă reduceri și există chiar vreo două site-uri dedicate evenimentului (în ultima parte a articolului găsiți câteva link-uri utile, în caz că vreți să faceți ceva cumpărături în perioada asta).

Dincolo de vânzări și reduceri record, există și câteva lucruri interesante, mituri false ori realități mai mult sau mai puțin știute legate de această zi, despre 7 dintre ele vă povestec câte ceva în cele ce urmează.

 

1. Black Friday este așadar ziua care urmează Thanksgiving Day, și care e de cele mai multe ori ultima vineri din luna noiembrie, zi care marchează practic debutul sezonului de cumpărături pentru Crăciun, o zi în care marii comercianți oferă reduceri importante mai ales la produsele electronice și electrocasnice.

Denumirea a fost însă utilizată pentru prima dată într-un alt context, cu referire la data de vineri, 24 septembrie 1869, atunci când bursele din SUA au căzut dramatic după ce guvernul s-a implicat pe piața aurului pentru a contracara jocurile unor speculanți.

2. Există mai multe variante în ceea ce privește originea denumirii. Una din ele spune că termenul era folosit de polițiștii din Philadelphia în anii ’60-’70, cu trimitere la traficul sinistru din ziua de după Thanksgiving Day, atunci când o bună parte din americani aveau zi liberă și ieseau la plimbare sau la cumpărături. O altă explicație ar fi aceea că Bșack Friday marchează momentul în care comercianții americani treceau pe profit, iar documentele lor contabile începeau să fie notate cu cerneală neagră, după ce, zice-se tot anul erau scrise cu roșu, pentru că operau în pierdere.

3. Black Friday e ziua în care se fac cele mai multe vânzări. Afirmația e parțial un mit chiar și pentru SUA, de fapt perioada în care se vând cele mai multe bunuri e cea dinainte de Craciun. Cu toate astea sunt multe surse care avansează ideea că Black Friday chiar e cea mai tare zi din an atunci când vine vorba de vânzări: E și asta o strategie de marketing. Dacă toată lumea cumpără, tre să o faci și tu.

4. Black Friday se întâmplă într-o vineri. Teoretic da, practic, nu pea. Deși pentru multă vreme ora de ”începere” a fost 6 am, în ultimii 2 ani o serie de magazine au început să înceapă Black Friday la miezul nopții sau chiar în seara/după amiaza de Thanksgiving. Mai mult, anul acesta promoțiile vor începe chiar cu câteva zile mai devreme (ceea ce se va întâmpla și în România).

5. Black Friday n-a ținut cont de criza financiară, din contră, impactul psihologic al “reducerilor” a făcut practic ca la o comparare a cifrelor din anii 2007 și 2012 să observăm că numărul americanilor care au făcut cumpărături de a crescut cu 100 de milioane, suma totală cheltuită aproape că s-a dublat, ajungând la 59,1 miliarde de dolari, iar suma cheltuită de fiecare cumpărător, în medie, a crescut constant.

6. Nu e un mit, chiar trebuie să fii la ușa magazinului cu niște ore înainte de începerea promoției, dacă vrei să prinzi o ofertă foarte tare, principiul primul venit, primul servit naște același tip de comportament fie că sunt în joc televizoare, DVD-playere, Playstation sau… tigăi.

Fie că vorbim de stocurile din magazine sau de cele din online, în general acestea sunt limitate sau… foarte limitate, așa că doar cine e pe fază pleacă acasă cu ceea ce își dorește.

7. Black Friday e și un eveniment media, online și nu numai, așa că nu e de mirare că google oferă 1.160.000.000 de rezultate la simpla căutare a ”black friday”.

 

Iată și câteva link-uri utile

blackfriday.com

www.black-friday-romania.ro

blackfridayromania.net

 

Anul acesta Black Friday are loc pe 29 noiembrie, și un pic înainte la unele magazine, voi ce planuri aveți, ați pus ochii pe vreun aoarat foto nou, pe un telefon mobil sau vreun alt gadget?

2 comments

  • Reply

    Oana / 15 Nov

    Eu planuiesc ca de Black Friday sa ma duc direct spre casa, pentru ca anul trecut am fost extrem de neinspirata si m-am dus la o cafea la Strabucks (in mall). Efectiv se calcau oamenii in picioare. A fost groaznic, asa ca anul asta, am sa aleg alta ruta fata de cea care trece pe langa mall si am sa merg direct acasa. 😀

  • Reply

    Teo / 11 Feb

    Mersi de sfat!!!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.