Blazzaj – jazz alb – sau jazz contra blazare

July 13, 2013   /   byCitadinul  / Categories :  Muzica

Blazzaj e o trupă care propune muzica împotriva blazării. Sunt din Timișoara și au fost una din primele trupe de la noi care s-a aventurat pe teritoriul unor genuri ca acid-jazz, nu-jazz sau funk.

blazzaj

Eddie Neumann si Florin Barbu puneau bazele trupei Funkin Le Free în 1996 pentru ca doi ani mai târziu numele trupei să devină Blazzaj, un nume care combină două stări antagonice – blazare și jazz, și care citit invers înseamnă jazz-alb. Anul 1998 a fost și momentul în care s-au alăturat trupei Tavi Horvath, Horea Crișovan și Petrică Ionuțescu.

Și pentru că sunt la capitolul componență îi amintesc pe toți cei care au făcut parte de-a lungul timpului din proiect, Eddie Neumann și Florin Barbu dar și Sasi Vuscan (chiar dacă doar în perioada Funkin Le Free) sau Cristina Pădurariu care a fost a doua voce a trupei vreme de 4 ani. Blazzaj au mai colaborat și cu alte voci feminine, voi aminti aici doar de Mara.

Blazzaj au lansat până astăzi două albume, Atentie Blazzaj în 1998 și Macadam în 2003, albume epuizate de foarte multă vreme, evident. Iată că se fac fix 10 ani de la apariția ultimului material. Din ce îmi amitnesc și din materialele citite, prin 2006/2007 trupa avea deja pregătit, sau un lucru un material pe care ar fi urmat să îl lanseze. Ce s-a întâmplat cu el n-am idee, dar tare aș fi și eu curios să aflu, umblă însă vorba că va fi un material deosebit și că va purta amprenta fiecărui membru al trupei.

Blazzaj e mai ales o trupă de văzut live, de trăit, iar fanii, cel puțin cei din Timișoara, București sau Cluj Napoca (cred) au în general ocazia să îi vadă cel puțin de două ori pe an, asta pe lângă festivalurile la care mai ajung sau la invitațiile de genul Guerrilive Acoustic Session unde au fost cândva in luna mai 2013, dacă nu mă lasă memoria.

Mai jos vă propun un concert din Arqua de la Timișoara, dacă vreți să îi vedeți și în alte ipostaze, nu ezitați să îi căutați la www.facebook.com/Blazzaj.

Blazzaj înseamnă astăzi – Tavi Horvath (voce), Vali Potra (tobe), Petrică Ionuţescu (trompetă), Uţu Pascu (bass), Horia Crişovan (chitară) şi Lucian Nagy (saxofon). După cum probabil, o parte dintre ei au fost sau mai sunt membrii ai unor trupe importante din Timișoara, de la Implant Pentru Refuz la Neurotica (sau invers) și au la activ colaborări interesante cu o mulțime de alți artiști de pe scena românească.

Dacă stăm strâmb și calculăm drept, realizăm că Blazzaj împlinesc anul acesta 15 ani de la lansare, o performanță ce nu e la îndemâna multor trupe. În așteptarea misteriosul album cu numărul trei, despre care tare aș fi curios să să aflu mai multe nu ne rămâne decât să vânăm aparițiile live Blazzaj.

Ascultați doar muzică bună.

3 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.