Blazzaj live: întâlnire cu soldaţii funk în Control

January 17, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Evenimente

Blazzaj la 15 ani lumină a fost concertul ce a marcat ieri seară în Club Control din Bucureşti aniversarea celor 15 ani de activitate ai trupei de funk, nu-jazz şi fusion din Timişoara. Blazzaj au avut cu această ocazie o serie de invitaţi, Alexandrina, Cristina Pădurariu şi Mara la voce, Sergiu Cătană la percuţie şi Dj K-Lu pentru partea de electronice.

blazzaj concert

Blazzaj au mai cântat în Bucureşti în vară la Poiana Urbană, dar înainte de asta nu ştiu când au avut aici ultimul concert de club, aşa că în sală, pe lângă oameni care ştiau toate piesele, s-au aflat şi mulţi care se întrebau de unde au apărut tipii ăştia faini şi de ce află abia acum de ei.

Concertul a început în jur de ora 10 cu Soldaţii funk, după un intro, Demenţa, pe care Vita – solistul trupei, a făcut un tur de sală punând oamenii în mişcare (de altfel o bună parte din timp a şi cântat din public) şi a însemnat aproape două ore de muzică, incluzând aici şi cele două piese de la bis. Am putut asculta bucăţi de pe cele două albume lansate deja dar şi câteva mai (mult sau mai puţin) noi care se vor regăsi probabil pe noul album Blazzaj, un album misterios pe care îl aşteptăm de mulţi ani.

Fiind vorba de un concert aniversar, au fost amintiţi la un moment dat cei care au făcut parte din trupă, Edei Neumann, Sasi Vuscan şi Florin Barbu. În vară scriam o scurtă poveste cu detalii istorico-biografice ale Blazzaj.

Cristina Pădurariu a fost prima invitată care a urcat pe scenă, e drept pentru puţină vreme. Pe lângă un scurt recital la didgeridoo (instrument de suflat specific aborigenilor din Australia) cântând alături de trupă şi piesa Pensie. Ţinînd cont de faptul că pentru câţiva ani Cristina a făcut parte din Blazzaj o bună parte din cei prezenţi s-ar fi bucurat să o asculte mai mult. Mara a cântat alături de Blazzaj piesa Un lucru, o mai veche colaborare. De altfel Mara s-a şi comportat ca o veche prietenă a trupei imbrăţisându-se cu băieţii şi trăind din plin momentele petrecute pe scenă. Ultima invitată, Alexandrina a fost o prezenţă delicată, poate un pic prea delicată pentru piesa interpretată – Urma.

Ca să închei capitolul dedicat pieselor, ar mai fi de spus că Stand-up, Blazzaj, Edit your life, cele două bucăţi “country”, Ograda şi Rindeaua, Ghetoul de aur, Mai mult, Funk Side şi nu în ultimul rând Armata-i antiFunk şi Macadam, de la bis, au fost piesele la care publicul a rezonat cel mai tare.

Blazzaj, adică, Octavian “Vita” Horvath, Horea Crişovan, Vali Potra, Uţu Pascu, Petrică Ionuţescu şi Lucian Nagy au marcat cum se cuvine cei 15 ani de cântări iar cei prezenţi s-au convins, dacă mai era nevoie, că jazz-ul alb e un excelent remediu împotriva blazării.

Dovada cea mai bună în acest sens ar fi “colaborarea” dintre Vita şi sală pe final de concert, la piesa Funk Side, precum şi faptul că publicul i-a chemat la bis cântând preţ de clipe bune pasaje din piesa Mai mult.

Un concert Blazzaj se poate transforma uşor într-un mini-party, ceea ce s-a întâmplat şi ieri seară, iar Vita a contribuit din plin la treaba asta, el fiind de altfel unul din oamenii care ştiu cum să mobilizeze audienţa şi cum să o aducă în “filmul”concertului. Din punctul ăsta de vedere parcă seara s-a terminat prea repede, tocmai când începea “party-ul”.

A fost o seară reuşită, cu o sală aproape plină, singurele minusuri fiind mici probleme de sunet, acustica relativă a sălii Berlin, căldura din sală şi, pentru cei care stăteau mai în spate, zgomoul de fond aka discuţiile şi glumiţele care însoţesc din păcate majoritatea concertelor de la noi.

Blazzaj e un proiect aparte, cu un stil inedit cu o muzică fresh şi surprinzătoare şi astăzi la o grămadă de ani de la apariţia celor două albume, Atenţie Blazzaj! în 1998 respectiv Macadam în 2003. În mod cert, din perspectiva fanilor, mai ales după ce îi vezi Blazzaj live, e şi un proiect care ar merita să fie mai prezent şi mai activ cu mai multe concerte şi albume noi. Din punctul ăsta de vedere, pe undeva oricum ai lua-o, se simte faptul că membrii Blazzaj sunt implicaţi şi în alte proiecte.

Deşi nu avem o dată de lansare anunţată, aşteptăm noul album Blazzaj dar şi înregistrarea concertului aniversar de la Timişoara (de la care puteţi citi o cronică + poze) care a fost special realizat pentru o lansare pe DVD.

3 comments

 • Reply

  15 ani de jazzalb cu Blazzaj | Pandutzu.com / 23 Jan

  […] Saptamana trecuta am fost la primul concert pe anul acesta. A fost unul special, pentru ca trupa Blazzaj a sarbatorit 15 de activitate muzicala in Control Club din Bucuresti. Am aflat intamplator despre concert de la Razvan, care a facut o cronica de concert mai detaliata la el pe blog. […]

 • Reply

  Alexandrina la Guerrilive în 7 puncte. / 04 Mar

  […] se regăsesc o parte din membrii trupei Blazzaj (nu degeaba am văzut-o pe scenă la aniversarea Blazzaj 15 ani), colaborarea lor datând din 2007, şi dacă nu mă înşel albumul din 2009, Om de lut a fost […]

 • Reply

  Un playlist virtual - JazzTM 2014 / 14 Jul

  […] de nici o prezentare. În orice caz, Blazzaj – jazz alb sau jazz contra blazare şi mai ales Întâlnire cu soldaţii funk, vă introduc în atmosfera potrivită pentru […]

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.