Bookfest 2014 – Polonia invitat de onoare

May 20, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Evenimente

Bookfest 2014 are loc şi anul acesta la Romexpo din Bucureşti, între 28 mai şi 1 iunie. Salonul International de Carte Bookfest, ajuns la ediţia cu numărul IX va avea din nou o ţară invitat de onoare – Polonia.

bookfest 2014
Institutul Polonez din Bucureşti va pregăti sub sloganul „Quo vadis Polonia? Spre următorul Nobel” mai multe evenimente culturale care vor promova literatura, şi cultura poloneză, care vor spori interesul publicului românesc pentru autorii contemporani şi clasici din Polonia.

Dintre invitaţii Bookfest 2014 amintesc de Danuta Walesa, soţia fostului lider legendar al Solidarităţii și Președinte al Poloniei Lech Walesa, autoarea volumului autobiografic Visuri şi taine, bestseller al anului 2011 în Polonia. Doamna Walesa descrie în carte momentele semnificative și emoțiile trăite alături de un om care a scris istorie în Europa secolului 20.

Literatura non-fiction, mai precis reportajul literar, este o adevărată specialitate poloneză, cunoscută încă din anii `60 și consacrată de creația lui Ryszard Kapuściński. Tânăra scriitoare Malgorzata Rejmer, autoarea reportajului București. Praf și sânge, pentru care a primit deja o serie de premii importante în Polonia, va promova la Bookfest ediția română a acestei cărți.

Cititorii români vor avea șansa sa se întâlnească cu Pawel Huelle, unul dintre cei mai importanți prozatori contemporani din Polonia, căruia îi va fi publicat, după Mercedes Benz, un al doilea volum în limba română, culegerea de povestiri Eram singur şi fericit.

Janusz Leon Wiśniewski, al cărui roman Singurătate pe net, tradus deja în numeroase limbi şi ecranizat în Polonia, a fost recent publicat în România, va fi de asemenea oaspete al Bookfest.

Pe lângă scriitori şi profesionişti ai breslei din Polonia, Bookfest îl va avea ca oaspete pe editorul polonez Piotr Marciszuk, preşedintele Federaţiei Europene a Editorilor, cea mai importantă organizaţie patronală din domeniul editorial din Uniunea Europeană.

În cadrul Bookfest vor avea loc, într-o sală multimedia, proiecţii de filme documentare despre câțiva dintre laureaţii polonezi ai premiului Nobel pentru literatură. Cei patru laureaţi ai premiului Nobel pentru literatură sunt: Henryk Sienkiewicz (1905), Władyslaw Reymont (1924), Czeslaw Milosz (1980) şi Wisława Szymborska (1996).

Institutul Polonez pregătește în perioada Bookfest mai multe evenimente conexe, proiecții de film – ecranizări ale unor romane poloneze („Literatura în cinema”, în colaborare cu Club Control), spectacole-lectură („Literatura pe scenă”, în colaborare cu UNATC) și un joc urban „Literatura pe stradă”.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest este organizat de Asociația Editorilor din România (AER) sub egida Federației Editorilor din România.

Aşa cum se întâmplă în fiecare an, pe lângă evenimentele editoriale, vor avea loc şi concerte, evenimente pentru copii şi concursuri, tombole şi alte surprize.

Informaţii de ultimă oră, puteţi afla şi de pe siteul www.bookfest.ro sau pe facebook/BookfestRomania.

Eu voi reveni în zilele următoare cu progrmaul detaliat al evenimentelor organizate la Bookfest 2014.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.