Candidaţii la Primaria Timisoara – iunie 2016

May 11, 2016   /   byCitadinul  / Categories :  Social & Politica

Nicolae Robu este dat ca aproape sigur castigator al alegerilor de pe 5 iunie 2016 pentru Primaria Timisoara.

Optimist de fel, m-a surpins un pic resemnarea pe care am inalnit-o in aceasta perioada si la oameni implicati in viata orasului, pentru care Timisoara nu e doar locul in care traiesc si care la un moment dat au reusit chiar sa schimbe lucruri.

Dupa ce am citit numele celor 11 candidati validati de Biroul Electoral Judetean, am cam inceput sa ii inteleg.

Inainte de a-i prezenta pe candidati, fac o mica paranteza cu privire la mult discutata problema a numarului de semnaturi.

Intr-adevar, conditia in sine nu are nici un sens, se ajunge la situtatia aberanta in care un candidat obtine la scrutin mai puţine voturi decat semnaturile respective, in timp ce alti candidati nu reusesc sa isi depuna candidatura pentru ca nu indeplineasc acel criteriu.

Dintr-o alta perspectiva, nu e mai putin adevarat ca, in cazul in care ai planuri de candidatura, firesc e sa te pregatesti din timp, sa incepi sa te implici, sa fii vizibil in viata orasului, prin initiative civice, semnaland in presa ce nu e ok… (posibilitatile sunt nenumarate si fiecare ar trebui sa stie, in functie de zona de interes, de calitatile native, ce varianta l-ar avantaja).

In condiţiile astea, atunci când se pune problema de strans semnaturi nu esti nevoit sa tragi de oameni si sa incepi prin a le explica cine esti si ce vrei, vor stii ca tu ai fost implicat în actiunea X si ai pozitia Y cu privire la o anumita problema.

Revenind la candidatii la Primaria Timisoara pentru alegerile din iunie 2016, voi pastra ordinea propusa de Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Timişoara:

1. Nicolae Robu – Partidul Naţional Liberal

Primarul orasului din 2012, a tranformat Timisoara intr-unul din subiectele de succes ale celor de la Timesnewroman.

Presa a semnalat cu generozitate, pentru ca si are de unde alege, derapajele Primarului, incepand cu proiecte nerealiste gen metrou si terminand cu atitutdinea aroganta si sfidatoare fata de toti cei care indraznes sa ii puna intrebari incomode. Şi touşi sunt conştient că sunt şi oameni de bună credinţă care se gândesc să îl voteze.

Sper ca în săptămânile ce urmează să ajungă şi la ei informaţii care să le deschidă ochii.

www.facebook.com/Nicolae-Robu

2. Florin Birsasteanu – Partidul Social Democrat

Florin Birsasteanu e candidatul PSD si in cazul în care ar castiga, asta ar fi, primul om al PSD din Primarie. De altfel doctorul Birsasteanu e actualmente deputat PSD.

Reputat radiolog, Birsasteanu este un nume cunoscut in Timisoara, cu toate acestea, voturile sale vor veni pe filiera partidului.

Il vad mai degraba ca pe un candidat al partidului decat ca pe un candidat jucator, cu potential de a castiga si electorat neafiliat PSD.

Platforma Dr. Birsasteanu are sapte puncte si se numeste Planul lui Bîrsăşteanu.

Nu cred într-o super mobilizare a electoratului PSD, asa o incat nu cred că Florin Birsasteanu are sanse reale, de fapt nici nu sunt convins ca Primaria Timisoara e principala tinta a PSD Timis

www.facebook.com/FlorinBirsasteanuOficial

3. Zsolt Molnar – Uniunea Democrata Maghiara din Romania

Deputat UDMR de Timis, Zsolt Molnar merge pe ideea valorilor banatene traditionale. Din pacate imbratiseaza oarecum si retorica cvasi-fatalista a Timisoarei care nu mai e ceea ce a fost, departe de dezvoltarea de altadata, un oras aflat în umbra fascinantului Cluj… stim toti discursul.

De numele lui Molnar se leaga proiectul legislativ in urma caruia ziua de 21 iulie a devenit oficial ziua Banatului.

E un candidat de urmarit, care poate avea pozitionari interesante si care poate eventual dovedi ca isi merita locul de deputat si pentru urmatoarea legislatura.

Chiar daca nu are nicio sansa la fotoliul de primar, e de vazut unde se vor duce procentele sale, în cazul unei eventuale retrageri pe final de campanie.

www.facebook.com/Molnar Zsolt

4. Cosmin Trif – Partidul Puterii Umaniste

Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) îl propune la Primaria Timisoara pe tanarul Cosmin Trif.

Pentru dezambiguizare, la conducerea www.ppusl.ro se afla Maria Grapini, Şerban Rădulescu şi Ioan Ghişe.

Despre Cosmin Trif ştim că e din Timişoara, de profesie inginer, fost consilier al Mariei Grapini.

www.facebook.com/CosminTrif

5. Ilare Bordeasu – Partidul Alianaa Liberalilor şi Democratilor

Profesorul Ilare Bordeasu, Şeful Catedrei de Masini Hidraulice din cadrul Facultăţii de Mecanică este unul din cei care acum 25 de ani au înfiinţat Sindicatul Liber din UPT.

Activitatea si experienta de lider sindical sunt cele care il recomanda, in viziunea ALDE, pentru pozitia de Primar.

Mai jos, un material pentru cei care vor să afle mai multe despre Ilare Bordeasu si un link spre pagina de campanie.

Ilare Bordeasu candidatul ALDE la Primaria Timisoara

www.facebook.com/Ilare-Bordeasu

6. Marius Dugulescu – Partidul Mişcarea Populară

PDL, PNL si PP-DD sunt partidele pe la care a trecut Martius Dugulescu în ultimii ani, inainte de a ajunge la PMP, din partea caruia va candida la Primarie in iunie.

Mă voi feri de alte comentarii.

Campania lui Dugulescu poate fi urmarita pe www.facebook.com/MariusDugulescu

7. Simona Gabriela Tiriteu – Partidul Blocul Unitatii Nationale

Doamna Tiriteu, profesoara de matematica, este singura femeie care candideaza la Primaria Timisoara în 2016.

Partidul BUN reuneste in principal fosti membri ai PRM. Deoarece are siteul suspendat, prea multe detalii nu prea pot sa va dau.

Doamna Tiriteu va ramane oricum cu titlul de singura femeie candidat in 2016.

 

8. Petrica Folica – Partidul National Democrat

Petrica Folica este consilier local, ales pe listele PP-DD in 2012, a trecut putin si prin PNL iar in iunie va candida din partea PND.

Se numara printre candidatii cu experienta politica si administrativa, obiectivul lui fiind insa evident acela de a creste vizibilitatea partidului.

Pentru dezambiguizare pndnational.ro

www.facebook.com/PetricaFolica

9. Ion Raducanu – Uniunea Nationala Pentru Progresul Romaniei

Deputat USL din partea PSD, Ion Raducanu a sarit intr-o alta barca la inceputul lui 2016. Ma voi abtine de la orice comentariu cu privire la UNPR.

www.facebook.com/Ion.Raducanu

10. Liviu Bacana – Partidul Romania Unita

Liviu Bacana, presedintele Asociatiei 16 Decembrie 1989 Timisoara va candida la Primarie ca reprezentant al Partiului Romania Unita.

PRU se prezinta ca o echipa tanara ce isi propune sa schimbe modul de a face politica, detalii pe site:  www.partidulromaniaunita.org

Pe Liviu Bacana il puteti urmari pe pagina personala www.facebook.com/Bacana.Liviu

11. Adrian Orza – Independent 

Viceprimar in legislaturile trecute, astazi consilier local, cel care a incercat sa opreasca si in 2012 elanul USL, Adrian Orza e singurul candidat cu sanse reale de a-l depasi pe Nicolae Robu pe 5 iunie 2016.

Si cand spun asta, am in vedere, fara a intra in detalii, atat experienta sa in administratie cat si notorietatea si vizibilitatea  pe care o are.

www.facebook.com/Adrian.Orza

 

Materialul de fata s-a vrut a fi  o prezentare a celor 11 variante pe care le are Timisoara in 2016. Acolo unde am considerat necesar am insistat o idee mai mult.

 

Pe post de concluzie, as spune ca cele 11 variante sunt de fapt doar 2, Nicolae Robu sau Adrian Orza.

Voi pe care o alegeti?

 

(foto)

 

2 comments

 • Reply

  Oana / 11 May

  Ori am luat-o io pe ulei ori am vazut u afis cu o tanti Lidia Laction sau asa ceva in centru… sigur nu-i si dansa? Oricum mi-a lasat impresie proasta ca a fost pe grupul nostru de donatii si n-a priceput nimic. Daca nu intelege 10 randuri de indicatii pe net care-s sansele sa faca treaba la o primarie?

  • Reply

   Citadinul / 12 May

   Lidia Laction e intra-adevar candidata PPU dar la CJ. Adica e un fel de sora sau verisoara a lui Cosmin Trif.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.