Cărţile anului 2013 #biblioteca
Când vine vorba de cărţi, orice discuţie legată de topuri şi clasamente ajunge inevitabil în zona relativismului, nu e mai puţin adevărat că inevitabil unele cărţi ne plac, ori ne marchează mai mult decât altele, că deh, oameni suntem.
Pentru că îmi place ideea, intru şi eu în joaca propusă de Chinezu şi propun 10 titluri pentru Biblioteca bloggerului român, cu atât mai mult cu cât în 2013 am revenit la bunele obiceiuri de lectură şi am de unde alege.
A fost chiar un an foarte interesant din punctul acesta de vedere parţial şi datorită colaborării cu hotcity.ro (“integrat” între timp în 121.ro) care m-a “obligat” să citesc titluri pe care poate altfel nu le-aş fi ales, asta a însemnat, pe lângă romanele din colecţia Strada Ficţiunii a editurii ALL o grămadă de volume de autocunoaştere şi dezvoltare personală (Tratat de răzgândire de Howard Gardner, Câştigă acum încredere în tine de Paul McKenna ) sau despre relatii şi viaţa de cuplu (Cum sa fim fericiti in cuplu de Gerard Leleu , Singuratatea in doi nu e pentru noi de Jacques Salome ori Inteligenţa erotică de Esther Perrel). Am avut astfel ocazia să îmi fac, pe verificate, o părere avizată cu privire la toată această literatură motivaţională.
Dar să revin la top 10 pentru Biblioteca Bloggerului Român powered by Chinezu, ca să zic aşa. Nu e un top-top, sunt doar 10 dintre cărţile anului trecut, care mi s-au părut mai interesante, iar ordinea e una aproximativ cronologică.
1. Omagiu Cataloniei – George Orwell: – e un pseudo ”jurnal de război” în care autorul britanic povestește experiența trăită în Războiul Civil din Spania. Orwell a fost printre singurii intelectuali occidentali care au atras atenţia asupra faptului că pentru libertate şi democraţie, socialismul şi comunismul sunt la fel de periculoase ca şi fascismul.
2. Nick Cave – Și a văzut asina pe înger (roman): – primul roman al muzicianului e o lume în care imaginarul, patologicul şi realul fac casă bună, într-o atmosferă sumbră şi suprarealistă. Plecând de la o poveste Biblică autorul redă o faţă brutală, pe alocuri abjectă a umanităţii, într-un text de o poeticitate care îl recomandă lecturii în original.
3. Irațional în mod previzibil – Dan Ariely: – Irațional în mod previzibil–forțele ascunse care ne influențează deciziile explică simplu şi concis mecanismele care ne influenţează deciziile. E un volum interesant mai ales pentru oamenii de marketing, dar util pentru oricine vrea să îşi explice măcar o parte din deciziile aparent în afara oricărei logici pe care le luăm zi de zi.
4. Palatul viselor de Ismail Kadare : – prima ediţie a romanului a apărut în 1981 la Tirana, fiind însă interzisă de autorităţile albaneze. Varianta finala a apărut la Paris în 1990. Povestea lui Kadare e considerată una din cele mai dure şi nemiloase caricaturi ale totalitarismului în descompunere din literatura universală.
5. Minciuni pe canapea – Irvin D. Yalom : roman scris de un psihiatru existenţialist american, vorbeşte despre relaţia dintre terapeut si client, aducând în discuţie latura cea mai delicată a terapiei, transferul emoţional şi modul în care aceasta poate fi gestionată cel mai eficient. O altă discuţie e cea legată de atitudinea pe care ar trebui să o aibe terapeutul, una mai distantă, mai sigură, sau una mai deschisă, cu riscurile unei implicări emoţionale inerente.
6. De ce este Romania altfel? – Lucian Boia: – unul din bestsellerele anului, practic un scurt eseu în care marele public face cunoştinţă cu aspecte mai puţin cunoscute ale istorie României. Lucian Boia clarifică în acelaşi timp câteva din “basmele” întemeietoare ale poporului român pe care ni le oferise propaganda comunistă în cărţile de istorie din care mulţi dintre noi am învăţat.
7. Oscar și Tanti Roz – Eric-Emmanuel Schmitt: – Dramaturg de profesie, autorul dozează perfect ritmul și intensitatea întregii povestiri, o scurtă istorie tristă, delicată, prezentată însă cu mult umor. Oscar ne propune un lucru aparent simplu să privim lumea în fiecare zi de parcă am privi-o pentru prima dată.
8. Surâsul Jaguarului – Salman Rushdie: – un inedit jurnal de călătorie, primul volum de non ficţiune al lui Rushdie, prezintă căteva impresii dintr-o călătorie în Nicaragua. Totul se întâmplă în 1987, într-o perioadă în care administraţia americană punea embargou micului stat din America Cemtrală. Autorul rămâne departe de orice disuţie politică iar ceea ce dă farmec volumului sunt descrierile de oameni şi de locuri, adevărate tablouri vii, realizate cu multa naturaleţe si simplitate.
9.Tratat de razgandire de Howard Gardner : – Tratat de Răzgândire (arta şi ştiinţa modificării mentalului) identifică mecanismele prin care îi putem convinge pe ceilalţi să se razgândească, să accepte idei noi, dar mai ales pe cele prin care îşi schimbă fiecare dintre noi paradigmele, dar şi modul in care propriile noastre idei si covingeri se schimba pe parcursul vietii, pentru ca procesul acesta al razgandirii, al schimbarii paradigmei, este unul care dureaza toata viata. Howard Gardner e cel care a introdus teoria Inteligențelor Multiple, o teorie care a relativizat importanţa clasicului IQ, mergând pe ideea că fiecare dintre noi e mai dotat pentru un anumit domeniu de activitate.
10. Istoria Urâtului şi Istoria Frumuseţii coordonate de Umberto Eco: – sunt două volume cu adevărat deosebite, atât din perspectiva realizării grafice cât şi din cea a conţinutului. Nu este vorba nici de un simplu album de arta, nici de istorii propriu zise, Umberto Eco ne propune o trecere în revistă a conceputului de frumusete respctiv urât, în spatiul cultural European, intr-o cronologie care poate justifica titlurile alese.
Aşa cum menţionam la început, articolul face parte din campania ”Biblioteca bloggerului român”, o campanie la care sunt invitaţi toţi cei prezenţi în online-ul românesc. Mai simplu şi mai practic spus, toţi cei care citesc sunt inviaţi să facă un mic articol în care să prezinte campania şi apoi să lase un comentariu în articolul pe care îl găsiţi la link-ul de mai sus, ori să dea un mail la chinezu at chinezu.eu.
Data limită e 31 ianuarie 2014, urmând ca, după centralizarea datelor cu cărţiler anului, participanţii să primească o statistică ce va fi publicată de toţi cei implicaţi în aceeaşi zi, la aceeaşi oră.
Acestea fiind spuse, ca să bag un nou sfârşit epic de articol, nu ne mai rămâne decât să aşteptăm începutul lui februarie pentru a afla statisticile acţiunii Biblioteca bloggerului român.
Eu unu abia aştept să le văd.