Casa Muhle un exercițiu de solidaritate și implicare civică!

January 26, 2013   /   byCitadinul  / Categories :  Social & Politica

Timișoara, ca și multe alte orașe de pe la noi, are de suferit din cauza unei slabe implicări a cetățenilor în viața și problemele orașului. Încă nu suntem obișnuiți să trecem uneori pe la ședințele CL și CJ sau măcar să le urmărim online și eventual să facem niște sesizări atunci când observăm anumite nereguli.

Ce s-a întâmplat din 4 decembrie 2012 și până acum în cazul Casa Muhle ar putea fi un punct de plecare și un exemplu pentru o mai bună organizare a societății civile (că n-am găsit alt termen) din Timișoara. Pentru că sunt multe lucruri de făcut și poate e singura variantă ca lucrurile să înceapă să se schimbe așa cum ne dorim cu toții.

Casa Muhle e una din multele case vechi, multe dintre ele monumente istorice din Timișoara care în ultimii 20 de ani au ajuns pe mâna mafiei locale. Despre cât de minoritari sunt respectivii mafioți și cât de vinovate sunt autoritățile locale de ieri sau de azi pentru situația în care s-a ajuns se pot scrie tomuri întregi.

Cazul a fost în atenția opiniei publice, s-a scris și în mai sau la începutul lui iunie 2012 despre acest subiect (ca să mă refer doar la anul trecut) dar toată povestea a rămas doar la nivel de articol de presă, fără ca autoritățile să aibă vreo reacție.

Asta până în luna decembrie, așa cum spuneam, atunci când a avut loc prima sesizare într-o ședință a Consiliului Local, după care Timișorenii s-au reunit în spațiul virtual pe facebook în grupul Salvați Casa Muhle, s-a organizat primul protest în fața casei și a fost depusă o adresă ce solicita informații legate de situația Casei Muhle.

Au urmat zeci de articole în presa locală și națională, emisiuni TV, discuții în consiliul local, decizii și răzgândiri ale Primarului, o grămadă se soluții și idei, unele dintre ele de bun simț, altele de-a dreptul absurde.

Cel puțin pentru moment nu se întrevede un final cert al poveștii, fie că vorbim aici de cumpărare, expropriere sau pur și simplu de obligarea proprietarului de a restaura Casa Muhle, din păcate lucrurile mai pot fi tărăgănate multă vreme (mai ales că nu sunt alegeri în viitorul apropiat).

Cu toate astea de pe 4 decembrie 2012 și până acum, sper și îmi place să cred că la Timișoara începe să se schimbe o paradigmă, că de acum înainte va exista o mai mare implicare, o mai mare solidaritate, pe probleme punctuale, fie pentru a pune presiune pe autorități, fie pentru a le rezolva prin forțe proprii, pentru că multe lucruri se pot rezolva mult mai simplu fără a mai aștepta după bunăvoința sau interesele unuia sau altuia.

Pentru cei care nu cunosc cronologia evenimentelor iată o scurtă recapitulare. Pe 4 decembrie 2012 D-ra Adina Murgilă ia cuvântul la sedința Consiliului Local și creează pe facebook grupul Salvați Casa Muhle, care strânge în foarte scurt timp 1000 de susținători. Pe aceeași platformă Dl. Corneliu Vaida a inițiat primul protest la Casa Muhle, pe 10 decembrie 2012.

Liga Bănățeană depune  pe 11 decembrie o serie de adrese instituțiilor competente (Primaria Timisoara, Politie, Inspectoratul de Stat in Constructii, Directia judeteana de cultura si patrimoniu, Parchet), iar pe 18 decembrie are loc o a doua luare e cuvânt în CL. În ianuarie 2013 a mai avut loc incă un protest, dar și o a treia participare a membrilor grupului Salvati Casa Muhle la o ședință a Consiliului Local Timișoara.

Situația Casei Muhle e în continuare incertă, autoritățile oferind pe rând o serie de variante, fără a da încă o soluție finală, soluție pe care probabil o vor oferi cât de curând la presiune grupului creat și a opiniei publice.

Lecția pe care ne-a oferit-o Casa Muhle, e aceea a solidarității, a implicării, a atitudinii, a puterii pe care o avem noi ca Timișoreni acționând împreună pentru a încerca să facem lucrurile să se miște în orașul nostru.

Mie unul nu îmi mai rămâne decât să le mulțumesc și să îi felicit pe toți cei implicați.

Toate documentele legate de cazul Casa Muhle, precum și articolele din presă și poze pot fi consultate pe grupul Salvați Casa Muhle.

În acest punct vreau să precizez și că cele două imagini au fost preluate tot de pe grup.

O foarte scurtă prezentare a florarului Wilhelm Muhle :

Florarul Wilhelm Mühle s-a născut în 1844 în Boemia, la Kulm, a urmat cursuri de specializare în horticultură, dacă le putem spune așa, în Cehia și Germania, stabilindu-se în Timișoara, în anul 1876, una din cele mai bune perioade din istorie pentru orașul nostru. Cu multă muncă, pasiune și pricepre a oferit orașului renumele de oraș al florilor, exportând flori și arbuști în toată Europa. El era cel care care asigura si aranjamentele florale la vizitele pe care Franz Jozef le făcea la Timișoara.

Poarta de intrare a firmei s-a aflat şi este pe Bulevardul Mihai Viteazul nr. 3, unde era şi locuinţa familiei.

Cultivarea trandafirilor sub îndrumarea şcolilor timişorene, a ajuns o adevărată minune a oraşului Timişoara, mai mult, în cadrul Expoziţiei Agricole şi Industriale din anul 1891 Wilhelm Muhle a realizat  amenajarea parcului expozitiei, devenit mai târziu Parcul Rozelor, parc vizitat în acea perioadă și de  împăratul Franz Jozef, al cărui nume l-a și purtat la un moment dat.

Wilhelm Mühle a fost decorat cu ordinul de merit “Crucea de aur cu coroana” și a primit titlul de furnizor de flori al Curții Imperiale și Regale.

Florarul s-a stins din viață la Timișoara, în 1908, dar, pentru încă o generație, tradiția a fost dusă mai departe de fiul său, Arpad.

1 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.