Casa noastră din containere!
February 27, 2012 / byCitadinul / Categories : Eclectice
Casa din containere e una din opţiunile pe care le avem în vedere pentru viitor. Adevărul e că soţia mea e cea care a propus ideea de la bun început, fiind foarte încântată de variantă. Recunosc, am fost puţin sceptic la început dar împărtăşesc cu voi ce am aflat până acum.
E o variantă relativ ieftină şi uşor de construit, şi care poate ieşi foarte spectaculoasă. Singura problemă pe care trebuie să o studiez e cea a izolării termice şi implicit clasa energetică la care s-ar putea încadra şi a certificatului energetic aferent. Mai simplu spus, dacă poţi face în aşa fel să nu îngheţi iarna dar nici să nu plăteşti o avere pe încălzire.
Am văzut în urmă cu ceva vreme o emisiune pe Discovery despre o casă făcută foarte simplu, din containere suprapuse, cu pereţii izolaţi, ale cărei atuuri erau preţul foarte mic al materialelor şi bineînţeles timpul scurt de construcţie, asta pe lângă aspectul ecologic al problemei, pentru că, practic foloseşti la construcţie materiale reciclate.
Între timp am putut constata că acest tip de casă din containere nu e atât de inedit pe cât ne-am putea gândi. E adevărat, în general le-am regăsit în zone mai calde acolo unde clasa energetică (în funcţie de energia necesară de care se estimează că e nevoie pentru a folosi/locui clădirea în condiţii normale există 7 clase energetice) nu e atât de importantă, în sensul că temperatura nu atinge extreme (mai ales negative) importante şi costurile încălzirii casei pe timp de iarnă nu sunt o problemă, fiind suficientă o izolare termică de bază.
Inainte de a începe construcţia la casa din containere va trebui să ne interesăm de un certificat energetic al unei astfel de clădiri, pentru a vedea exact cât de eficientă poate fi din punct de vedere energetic, în condiţiile meteorologice de la noi, şi ce materiale de construcţii ar fi cele mai potrivite.
Mă rog, înainte de toate va trebui să strângem bani pentru casă şi să găsim un teren pe care să construim, dar e bine să iei din timp în calcul toate variabilele şi variantele.
Chiar dacă în cazul unei case noi, construită din materiale tradiţionale, cheltuielile cu o eventuală reabilitare termică, şi în general cheltuielile pentru reducerea pierderilor energetice de orice fel nu intră în discuţie decât după ceva ani, casa din containere oferă o şi mai mare durabilitate a construcţiei.
Nu e cazul să intru în detalii tehnice, o voi face, de voie de nevoie în momentul în care deschidem şantierul (când o fi aia, nu ştiu, sper însă ca Citadinul să mai existe şi să pot pune link cu articolul ăsta la poveştile de atunci), aşa că mă opresc aici.
Nu vreau să închei fără să vă întreb cum vi se pare ideea unei case din containere? Aveţi şi voi un proiect mai “exotic”, mai mult sau mai puţin declarat, pe care aţi vrea să îl puneţi la un moment dat în practică?
emil tomoila / 01 Jun
si eu, sper sa construiesc in urmatorii ani un asemene camin am luat terenul in brasov si suntem in cautare de containere ,
multa bafta
citadinul / 20 Jan
daca tot suntem la capitolul solutii alternative, iata cateva informatii si despre panourile solare fotovoltaice
http://www.citadinul.ro/2013/01/panouri-fotovoltaice-energie-verde-pentru-casa-din-containere/
– Statistici 2012: Articole citite și căutări (ne)așteptate / 31 Dec
[…] mai citit articol din 2012 a fost Casa noastră din containere, scris mai mult în joacă în scurta mea incercare de mă “face blogăr”. Mă bate gândul să […]
– Panouri fotovoltaice energie verde pentru casa din containere! / 20 Jan
[…] aproximativ un an scriam despre ideea noastră, adică a soției mele și a mea de a ne construi o casă din containere, atât din rațiuni economice, cât și ecologice. Panourile fotovoltaice ar fi o soluție […]
Dan / 14 Feb
O casa din containere tip birou are cateva avantaje de necontestat. In primul rand rezistenta extraordinara la orice tip de cutremur. In al doilea rand, o astfel de casa poate fi izolata termic cel putin tot atat de bine ca orice casa din zidarie clasica sau din lemn. Containerele sunt extrem de versatile si ieftine prin comparatie cu orice alta constructie. Astfel se elimina costurile mari cu fundatia, cu autorizatia de construire, precum si impozitele pe proprietate. O astfel de casa nu poate fi impozitata pentru ca este considerata ca fiind o constructie provizorie si nu este incadrata ca imobil. Deci nu aveti nevoie de proiect, autorizatie de construire, de fundatie si de avize de amplasare. Pur si simplu va trebuie un teren pe care sa amplsati containerele. Lipind unul de altul cateva containere, obtineti un spatiu de locuit ce poate fi compartimentat dupa dorinte.
Pe http://www.valahus.ro veti gasi un model de astfel de casuta formata din 2 containere, suprafata utila 27 mp, cat o garsoniera, la un pret de 8700 euro, cam cat o Dacia Logan. Folosind 4 containere, obtineti 54 mp, cam cat un apartament cu 2-3 camere de bloc. Costul nu depaseste intr-un astfel de caz 15000 euro, adica de 3 ori mai putin decat cel mai ieftin apartament de pe piata.
Curaj si imaginatie…
citadinul / 14 Feb
Interesante informațiile, sunt convins că vor fi uitle câtorva dintre cititorii noștri. Mult succes in continuare.
Dan / 04 Apr
Constructia modulara din containere – alternativa la locuinta ieftina
Robuste, versatile, extrem de rezistente la cutremure, containerele modulare au ocupat locul baracilor de pe santiere si al constructiilor improvizate.
Dupa ce au cucerit definitiv lumea transporturilor de marfuri, iata ca aceste constructii metalice numite generic “containere” au colonizat si peisajele urbane, adapostind birouri, dormitoare, grupuri sanitare, magazii, vestiare, spatii comerciale, sali de sedinta, bucatarii, sali de mese samb.
Un inventiv om de afaceri a gandit o afacere cu un motel “mobil” din containere tip birou. Astfel, el vrea sa achizitioneze 60 de containere tip birou, echipate, sa le duca pe litoralul Marii Negre si sa faca din ele un motel cu 24 de camere, pe care sa le inchirieze la preturi mici in sezonul estival. Cele 60 de containere modulare se aseaza pe un teren de doar 500 metri patrati si pe 2 nivele.
Cand se incheie sezonul pe litoral, ingeniosul investitor isi demonteaza motelul si-l tranporta la munte, unde-l transforma intr-o unitate de cazare ietftina pentru cei iubitori de zapada. Timpul de montaj este de 15 zile, iar demontajul tot atat. Practic, intr-o luna, motelul se muta de la mare la munte si in tot atata timp invers. Investitia se amortizeaza in cativa ani, pentru ca practic motelul sta neocupat doat 2-3 luni pe an, cat nu este sezon turistic si cat este pe drumuri. Singurul dezavantaj major si probabil singurul de luat in seama, este acela al spatiilor relativ modeste ale camerelor. Dar daca se vor face tarife “studentesti”, in mod cert nu va avea camere libere.
Un avantaj urias este acela ca legea romana privind urbanimsul si disciplina in constructii asimileaza containerele modulare in categoria baracamentelor si nu impune obtinerea unei autorizatii de constructii. Daca nu exista autorizatie de constructie, nu exista nici fisa de impunere fiscala pe proprietate, deci nu se plateste impozit pe “imobil”.
De ce este atat de rentabila folosirea unui container modular?
In primul rand pentru ca este mai ieftin decat orice constructie in care se poate locui. Structura de rezistenta este facuta din profile speciale de otel, ceea ce face practic “imuna” la cutremure orice constructie din containere. Un containere modular poate fi mutat oricand si oriunde este acces auto. Aceste structuri modulare pot fi stivuite pana la cel putin 3 nivele. Prin elimnarea unor pereti se pot obtine spatii deschise ample pentru magazine, sali de conferinta, restaurante etc.
Izolatia termica ar trebui sa fie una de exceptie, pentru ca se folosesc panouri tip sandwich cu spuma poliuretanica. Se stie ca spuma poliuretanica este de 1,5 ori mai buna izolatoare decat polistirenul expandat, care este cel mai folosit material termoizolant in acest moment in lume. Tavanul si pardoseala sunt izolate cu vata minerala de minim 100 mm. Instalatiile electrice sunt la vedere, la fel ca cele sanitare. Asta insemana ca pot fi foarte usor configurate, modificate sau intretinute. Practic, containerul se introduce in priza ca un televizor si se leaga la apa-canal ca orice cladire.
Luand la intamplare ofertele producatorilor de profil si facand in pret mediu al unei case realizata din 2 containere “lipite” pe lungime, cu o suprafata utila de 27 metri patrati, cat o garsoniera de bloc, cu baie si bucatarie, adica “la cheie” cum se spune, costa mai putin decat un Dacia Logan noua sau o masina second hand euro 5. Pe siteul http//:www.valahus.ro, am gasit o constructie modulara din 2 containere, foarte cocheta si functionala la doar 8700 euro. Doritorii trebuie sa aiba un teren de minim 50-60 metri patrati si un numar de 20-30 de caramizi de beton pe care sa aseze containerele. Este evident ca o astfel de oferta este tentanta pentru tinerii aflati la inceput de drum si care vor numaidecat o casa, in locul unei chirii inrobitoare. La costul minim al unei chirii de garsoniera de 150 euro lunar, o astfel de casuta “mobila” se recupereaza in nici 5 ani, fata de o locuinta clasica al carei termen de recuperare este de 23-25 de ani.
In Statele Unite ale Americii, astfel de locuinte sunt numite generic “mobile home”. Statisticile oficiale arata ca 16 milioane de familii locuiesc in “mobile home” ori in rulote. Asta arata ca mai mult de 12% din populatie traieste in locuinte modulare sau care se pot muta dintr-un loc un altul fara costuri mari.
In tara noastra, singurii locatari ai unor astfel de module locuibile sunt sinistratii de la inundatii sau familiile ale caror locuinte au cazut prada incendiilor ori altor dezastre. In conditiile in care criza locuintelor e departe de rezolvare, iar bancile nu se arata entuziaste sa acorde credite celor cu venituri modeste, singura cale se pare ca ramane construirea unor astfel de case modulare, versatile si practice. Ca un bonus vine rezistenta deosebita la orice cutremur si la incendii. Aceste containere au o durata de viata de 25-30 de ani, destul cat sa-si scoata banii cu varf si indesat. Ele rezista la mutari multiple si la transportul pe camion in orice conditii de drum. Pot fi izolate suplimentar sau se pot configura dupa cum doreste clientul. Pe http://www.valahus.ro am gasit un descriptiv, o fisa tehnica a casutei din containere, unde puteti afla si voi detalii privind dotarile si detaliile constructive.
florin / 19 Oct
salut, foarte interesant ce spui aici,
vreau sa te intreb ce protectie exista contra descarcarilor electrice? ma gandesc ca atata metal ar atrage
mersi
Containere / 04 Apr
Si la noi a inceput sa fie folosita ideea de containere, insa la nivelul de case de vacanta, case de locuit din 3-4 containere, nu chiar asa cum e in poze 🙂
La http://www.bogaxa.ro/ gasiti mai multe modele si imagini pe http://www.bogaxa.ro/containere-galerie.html poze si imagini cu containere, containere de locuit, case din containere complet echipate si dotate cu tot confortul necesar unei case.
Se pot termoizola suplimenta, si imbraca in labriuri, si se obtine o casa din containere cu acoperis, , unde, pe langa faptul ca durata de viata va fi foarte mare, aspectul exterior este foarte frumos.
Sorin BORTES / 19 Oct
Cunosc aceasta firma si are produse de foarte buna calitate.
Sorin BORTES / 19 Oct
Iata un site care va poate aduce informatii pentru containere : http://www.estpoint.ro/
Casă din containere cu dotări de ultimă oră / 13 Apr
[…] urmă cu vreo doi ani, nici nu îmi vine să cred că a trecut atâta vreme, vă povesteam despre casa noastră din containere, mă rog, despre ideea respectivă. Suntem în continuare în stadiul de idee, un pic mai […]
bibi / 12 May
Interesanta ideea, si cam care ar fi durata de viata a unei asemenea locuinte? ma gandesc in timp ca si casa de locuit permanent, nu ca si casa de vacanta.
citadinul / 12 May
nu sunt inginer, dar ma gandesc ca totul depinde de cat investesti in finisaje (izolatii, vopsele etc)
Premier House / 24 May
Ma bucur foarte mult citind acest thread.
Eram putin ingrijorat cand am intrat pe piata din Romania, dupa o experienta in SUA de 8 ani (constructii de case pe structura metalica).
Observ cu placere ca aceste case au constituit deja o preocupare pentru multi dintre romani.
Va rugam sa evaluati si http://www.premierhouse.ro sau http://www.facebook.com/premierhouseromania
Va multumim
Containere / 07 Oct
Intersant articolul, va invitam sa cititi si articolul nostru .
MPV / 15 Oct
de unde se pot achizitiona containerele?
sau
as putea achizitiona direct solutia bazata pe containere pe ba za unui proiect personalizat?
M-am saturat sa stau la bloc!!!
multumesc
citadinul / 15 Oct
buna ziua, aruncati o privire peste propunerile oferite in comentariile de mai sus. exista mai multe variante din care puteti sa alegeti, in functie de preferinte si buget.
Andra C. / 12 Nov
Buna ziua,
Sunt arhitect si mi se pare o idee fascinanta, de a proiecta si personaliza astfel de case/locuinte din containere. In cazul in care va ganditi sa va mutati de la bloc, am putea incepe o colaborare in acest sens 🙂 Va pot da viata ideilor pe care le aveti si am putea crea impreuna locuinta perfecta pentru Dumneavoastra.
citadinul / 12 Nov
va multumesc si am retinut propunerea 🙂
Ilyes / 30 Jul
Buna ziua ,
Eu locuiesc intr-o casa din containere (4 containere de 20″ (605 X245 cm) undeva la munte , la 850 m inaltime, in orasul Vlahita din Harghita . Fiind constructor , casa a fost realizata de mine si in general sunt foarte multumit de casa . Este izolata spre exterior cu vata minerala de 18 cm + lambriu 2 cm + polistiren 10 cm + tencuiala pe plasa + caramida aparenta . Incalzirea este cu semineu pe peleti si radiatoare in fiecare incapere (2 dormitoare + living-bucatarie + baie) .
Din experienta construirii casei si a locuirii in ea deja de 4 ani , sunt multe lucruri pe care le-as face putin altfel , dar in general sunt foarte multumit de casa .
Daca va hotarati si doriti o astfel de casa va stau la dispozitie cu experienta mea in domeniu .
Cu stima ,
Ilyes
Citadinul / 02 Aug
Buna ziua,
Va multumesc pentru informatiile pe care ni le-ati oferit.
Pastram legatura.
Toate cele bune,
Razvan
Adrian / 12 May
Andra C ,
Va rog sa-mi lasati o adresa de mail pentru contact sau sa-mi dati un sms pe nr 0760540674 daca va mao intereseaza proiectarea unei locuinte din containere!
Cu astima
Adrian
Tonita / 31 May
STOP BCA SI CARAMIDA!!! Impreuna putem schimba mentalitatea romanilor pentru a scapa de cheltuieli inutile pentru case care se darama!!!!!
Acum aveti posibilitatea de a avansa si a va construi propria casa din containere 100% reciclabile!!
Avand posibilitatea de a schimba localitatea ori cand vreti sau de a vinde o drept materiale reciclabile pentru a va recastiga din valoarea investita, cel putin 50%!
Schimbati va modul de gandire acum, cu noi o puteit face!!
CASE DIN CONTAINERE,SPATII COMERCIALE, BIROURI SI ALTE INSTITUTII PUBLICE SAU PRIVATE!!
http://www.demcar.ro
http://www.boxcontainer.ro
http://www.container.ro
Alex / 27 Apr
Daca spuneti ca nu este nevoie de autorizatie de constructie (eu cred ca da) si nici de impozit, cum rezolvati problema cu energia electrica si apa/canal, pentru acestea trebuie sa te duci la companiile respective cu actele de proprietate ale locuintei; in ce priveste protectiei contra fulgerelor … este foarte simplu, un paratrasnet si impamantarea intregii structuri a constructiei, care toata este din metal; asta ar trebui si la casele obisnuite, dar nu se face. Dar la o constructie din metal, container, daca nu are decat “parterul” nu este necesar, decat daca este in camp deschis, adica fara alte locuinte mai inalte pe langa ea.