Câştigătorii trofeelor Timishort 2014
Gala Timishort 2014 a avut loc în cursul serii de duminică. Festivalul Internațional de Film Timishort și-a desemnat câștigătorii în cadrul ceremoniei de decernare a trofeelor care s-a desfăşurat la cinematograful Timiș, în prezența a peste 450 de spectatori.
Premiul pentru cel mai bun film internațional a fost înmânat de juriul format din Eva Križková, Eduardo Williams și Antony Hickling scurtmetrajului EXCHANGE & MART făcut de regizorii Cara Connolly și Martin Clark. Acesta a fost apreciat pentru umorul negru tipic englezesc, pentru execuția cinematografică impecabilă și pentru jocul actorilor. Mențiunea specială a juriului a fost atribuită unui film de proporții epice, DINOLA de Mariam Khatchvani, care prin finețe și simplitate a reușit să transmită un mesaj puternic, dens și emoționant.
Ilan Yona, Mihai Grecu și Eugen Neacșu au format juriul care a stabilit filmele victorioase în cadrul competiției naționale și experimentale. Trofeul Videorama pentru cel mai bun film experimental a mers la Deborah Stratman pentru HACKED CIRCUIT. Acesta a fost ales pentru ilustrarea inteligentă a mecanismelor din spatele producției de film, dar și pentru analogia dintre cinema și straturile diferite ale supravegherii guvernamentale. Mențiunea specială a fost primită de scurtmetrajul METUBE: AUGUST SINGS CARMEN ‘HABANERA’ regizat de Daniel Moshel, datorită jovialității și umorului personajelor, dar și pentru montajul foarte bine realizat.
Cel mai apreciat film românesc a fost CAI PUTERE de Daniel Sandu Acesta a fost primit cu căldură de public și a fost premiat de juriu pentru felul sensibil și dureros de realist cu care este prezentată fragilitatea relațiilor interumane. Dialogul este plin de viața, iar personajul principal, Mihai, este o figură familiară care reușește să evoce privitorului empatie și repulsie în același timp. Juriul a decis să acorde mențiunea specială filmului O UMBRĂ DE NOR regizat de Radu Jude datorită felului deștept cu care a descris banalitatea vieții de zi cu zi a unui preot ortodox. Absurditatea unei simple greșeli dintr-o rugăciune spusă unei femei muribunde dezvaluie cu iscusință carențele practicilor religioase, ritualurilor și credinței.
În cele patru zile de festival, în fața marelui ecran s-au așezat peste 1.500 de participanți care au urmărit peste 150 de scurtmetraje și au purtat discuții cu regizori, actori, selcționeri din țări precum Argentina, Portugalia, Spania, Marea Britanie, Israel, Georgia, Slovenia sau Ungaria.
Galeria foto a acestei ediţii este disponibilă aici: timishort.ro/en/galerie/2014.html
Scurtmetrajele premiate vor mai putea fi urmărite odată în cadrul evenimentului Freenetik Party care va avea loc pe 11 octombrie, ora 20.00, la Hala Industrială de pe strada Hașdeu Nr. 1 din Timișoara.
Festivalul Internațional de Film Timishort este organizat de Asociația Română a Filmului Independent, cu suportul Primăriei și al Consiliului Local Timișoara, în parteneriat cu Centrul Cultural German Timișoara, Ambasada Israelului la București, promovat de TVR Timișoara, Radio România Cultural, Radio Timișoara, West City Radio, Digi24 Timișoara, 24Fun, Observator Cultural, Modernism.ro, Dordeduca.ro, LiterNet, CinemaRx, AaRC.ro CineFAN, PoliticALL, Sub25, Marele Ecran și susținut de Cuib D’Arte, Van Graph K’fe, RDS/RCS, Music Service, Elba Timișoara, Porsche România.
Toate detaliile despre ediţia recent încheiată dar şi cele legate de ediţiile precedente pe www.timishort.ro și https://www.facebook.com/timishort!
Ne revedem la Timishort 2015!