Cât de liber va fi accesul la informaţii online în viitor?

January 28, 2012   /   byCitadinul  / Categories :  Media

Mediul online are parte de un început de 2012 extrem de agitat. La doar o săptămână după discuţiile despre două proiecte americane,  PIPA (Protect IP Act) şi SOPA (Stop Online Piracy Act) perspectivele au devenit chiar mai ameninţătoare odată cu apariţia ştirilor legate de ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), un acord semnat zilele trecute în Japonia de 39 de state din întreaga lume!

Primii paşi în redactarea ACTA au fost făcuţi prin 2006 de Japonia şi SUA, pentru ca mai apoi la discuţii să participe reprezentanţi din majoritatea ţărilor lumii.  Toate ghiduşiile astea s-au făcut în spatele uşilor foarte închise, primele informaţii ajungând la opinia publică abia în 2008 via Wikileaks.

Problema cu standardele internaţionale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală pe care le propune ACTA este legată atât de faptul că procesul a fost ţinut secret şi negociat de indivizi care reprezintă doar diferite grupuri de interese cât şi de anumite prevederi care aduc atingeri grave libertăţii de expresie şi calcă într-un mod revoltător în picioare dreptul la intimitate.

Toate detaliile despre ACTA sunt disponibile pe Wikipedia in engleză, dar şi în varianta română pentru cei care vor să se documenteze în detaliu.

Pentru simplul utilizator de internet, prevederea cea mai periculoasă este aceea care îi face direct responsabili pe providerii de net pentru orice ilegalitate comisă de clienţii lor.

Acum tot ce faci pe net e responsabilitatea ta. Dacă downloadezi muzică şi filme rişti TU să fii amendat/închis etc. Conform noilor prevederi ACTA,  providerii de servicii vor fi cei care vor plăti pentru ilegalităţile comise de utilizatori din reţeaua lor. Ce înseamnă asta? Înseamnă că vor fi obligaţi să pună la punct măsuri de supraveghere a fiecărui utilizator, măsuri care încalcă dreptul la intimitate dar şi de acces la informaţie.

Ironic sau nu, chiar în ziua în care a apărut toată povestea asta, citisem un interviu cu Viviane Reading comisar UE pentru justiţie care spunea că aici e Europa şi nu vom proceda ca şi yankeii ăia sălbatici să folosim diferite pretexte ca să îngrădim libertatea de exprimare (traducerea adaptată a pasajului îmi aparţine, pentru conformitate link la rfi.fr).

Mi-e greu să cred că Viviane Reading nu ştia cu o săptămână înainte că 21 de state UE, printre care se numără şi România, urmau să semneze ACTA!

Pe de altă parte semnăturile respective nu au prea mare valoare momentan, ACTA va trebui să treacă în viitorul apropiat (cred că în iunie 2012) prin Parlamentul European unde va fi ratificată, sau, sperăm noi, NU.  Aşa că discuţiile vor continua şi e nevoie ca opinia publică să îşi exprime dezacordul faţă de asemenea proiecte legislative.

În urma protestelor de săptămâna trecută şi a ecourilor din online, Congresul American a respins pentru moment  PIPA (Protect IP Act) şi SOPA (Stop Online Piracy Act),  ceea ce e un semnal pozitiv.

Din păcate, fie că se numesc PIPA, SOPA, ACTA acordurile de acest gen vor continua să existe, şi într-o măsură mai mare sau mai mică vor schimba regulile online aşa cum le ştim noi. Important e ca pe cât se poate să respecte dreptul la intimitate, la expresie şi liberă informare, pentru care generaţii întregi au luptat.

Iarăşi din păcate, nu mai e nevoie de cenzură, e suficientă o manipulare discretă şi extrem de uşor de realizat ca să pară că lucrurile sunt de fapt aşa cum ar trebui să fie.

Cât de liber va fi accesul la informaţia online în viitor, să zicem peste 10-20 de ani? Tind să cred că lucrurile nu se vor schimba dramatic. Sau poate e doar o speranţă?

Ce se va întâmpla mai încolo…

 

5 comments

  • Reply

    Costin / 28 Jan

    o sa treaca, stai linistit. interesele si jocurile din spatele usilor inchise sunt prea mari iar parlamentarii europeni de multe ori joaca si ei dupa regulile altora.
    dar nu inteleg de ce chestia asta e vazuta asa grav. ok, providerii vor limita tot ce inseamna download ilegal. deci ciuciu filme, muzica, software. care e pasionat de asa ceva si le va cumpara, care nu…asta e!
    oricum o mare parte din activitatea pe internet e deja monitorizata la fel cum, in Romania, si telefoanele sunt ascultate (vad ca am si uitat de asta si din cate imi amintesc, cand a fost votata legea nimeni n-a zis nimic, am scos bancuri cu “salutari tie si ascultatorilor noastri).

  • Reply

    citadinul / 28 Jan

    costin, nu sunt naiv, e clar ca monitorizarea activitatii online nu mai e demult un basm, si cine trebe afla, daca e cazul

    pe langa partea cu ciuciu filme, mai grava e partea cu accesul la informatii private si la sentimentul de nesiguranta.

    dincolo de asta se creaza premisele pentru orice fel de abuz, oricarui site incomod i s-ar putea foarte usor gasi nod in papura iar de aici pana la a-l sterge distanta e foarte mica.

    si ca sa revin la perspectiva simplului consumator de informatie online, masurile de genul asta fac si mai usor de pus in practica manipularea, cu care in epoca (new) media se lucreaza foarte foarte usor.

    si discutia poate continua.

    despre cat de departe se poate ajunge… mi-e greu sa imi imaginez, dar ne asteapta niste ani interesanti.

  • Reply

    Stop Acta Romania / 04 Feb

    Pentru toti Romanii care doresc sa afle cum pot combate ACTA si nu vor sa accepte o asemenea aberatie o pot face pe: http://www.salvatiinternetul.info

    Nu va lasati pacaliti, daca vorbim toti in acelasi glas vocile noastre se vor face auzite pana si pe partea cealalta a pamantului iar nu vor mai putea sa ne ignore. Astfel le vor ramane 2 optiuni, sa se prefaca ca nu ne aud si sa ne demonstreze ca traim intr-o societate de tip totalitarist sau nu.

    Democratia se bazeaza pe perceptia majoritatii asupra tuturor lucrurilor si nu a unui grup restrans de oameni care au fost numiti sa ii reprezinte pe acestia. Suntem aici sa traim in lumea in care ne dorim sa traim si nu intr-o lume impusa de niste imbecili cu interese neclare si obscure, care semneaza orice le pica la mana urmand ca noi sa suferim consecintele.

    Va Multumesc!
    Si haideti sa luptam pentru conservarea neutralitatii internetului!

  • Reply

    Experimental Owl Evening – Concert Kistvaen, Sincarnate si Void Forger at Citadinul / 16 Feb

    […] se gaseste de vanzare la intrare (a urmat un scurt dialog amuzant cu publicul, despre torenti si ACTA), le-a multumit celor de la Sincarnate si Void Forger si a continuat cu o melodie noua – […]

  • Reply

    Experimental Owl Evening – Concert Kistvaen, Sincarnate si Void Forger at Citadinul / 17 Feb

    […] se gaseste de vanzare la intrare (a urmat un scurt dialog amuzant cu publicul, despre torenti si ACTA), le-a multumit celor de la Sincarnate si Void Forger si a continuat cu o melodie noua – […]

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.