Cât de prost e filmul 47 Ronin?

January 7, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Film
film

47 Ronin a fost una din multele / ultimele premiere ale anului 2013. Un fantasy-action, cu ceva dramă şi o poveste de dragoste care oferă povestea celor 47 de Ronin, un grup de samurai fără stăpân, care îşi răzbună stăpânul respectând codul onoarei bushidō, pentru ca mai apoi se supun deciziei Shogun-ului şi plătesc cu viaţa acest act.

film

Filmul 47 Ronin produs de Universal Studios în regia lui Carl Erik Rinsch îl are în prim plan pe Keanu Reeves alături de care apar o serie de actori japonezi, Hiroyuki Sanada, Tadanobu Asano, Rinko Kikuchi, Kou Shibasaki sau Min Tanaka, nume importante pentru publicul japonez. 47 Ronin e disponibil în 2D, 3D şi 3D IMAX, în funcţie de cât de intensă vrei să fie experienţa.

Filmul respectă în linii mari povestea istorică, una din legendele importante ale culturii Japoneze, o legendă ce are la bază un fapt real petrecut chiar la începutul secolului XVIII. Există însă o parte romanţată propusă de regizorul filmului, începând cu apariţia lui Kai aka Keanu Reeves, personaj cu puteri magice, fost sclav, bastard al unui englez şi al unei japoneze, întrega panoplie de monştri imaginari, până la povestea de dragoste dintre Kai şi Mika, fiica stăpânului său.

Din cele de mai sus pare mai degrabă un film de văzut, aşa cum părea şi din trailer.

Cu toate astea, majoritatea criticilor au dat note mici filmului pe motiv că e mai degrabă un amestec de clisee regăsibile în orice poveste de genul acesta si mai ales că nu reuşeşte să găsească o modalitate potivită de a îmbina partea de poveste şi atmosferă tipic japoneză cu secvenţele de fantasy care implică nişte lupte cu monştri imaginari.

Cât despre public, deşi a fost mai indulgent, probabil şi de dragul lui Keanu Reeves, încasările au fost mult mai mici decât se aşteptau producătorii, cu cifre dezamăgitoare în primul week-end din State. E drept, producţia începută la Budapesta, continuată la Londra şi în Japonia a ajuns la vreo 200 de milioane de dolari aşa că cele aproape 80 de milioane strânse până azi nu sunt chiar o sumă impresionantă. Una din problemele organizatorice a fost aceea că lansarea s-a tot amânat, iar alegerea vacanţei de Crăciun pentru lansare se pare că n-a fost cea mai fericită, 47 Ronin având o concurenţă serioasă.

La întrebarea cât de prost e filmul 47 Ronin nu pot să răspund decât cu ce mi-a plăcut / ce nu mi-a plăcut mie.

Povestea în sine are potenţial iar pentru noi, non-japoezii iar ideea dreptăţii şi onoarei vs justiţie, reguli şi tradiţii e cel puţin una la care merită să stai să te gândeşti un pic. Dacă e să ne gândim la dreptate, acţiunea celor 47 de samurai e mai mult decât justă, iar faptul că aceştia plătesc cu viaţa, chiar dacă au privilegiul de a-şi păstra onoarea făcându-şi seppuku, e un pic absurd, ca să nu spun aberant. Dar asta doar dintr-o perspectivă europo-centristă.

Luptele cu diversele creaturi, într-adevăr sunt cam din alt film, chiar dacă în 3D şi mai ales IMAX din punct de vedere vizual dau foarte bine. Povestea de dragoste şi toată partea romantică e fără îndoială adăugată de dragul publicului.

Tot pentru public a fost ales şi Keanu Reeves, aşa cum pentru piaţa japoneză au fost invitaţi actorii japonezi. Problema e că apariţia “străinului” e un clişeu care ştirbeşte din autenticitatea legendei şi sunt convins că publicul japonez a cam strâmbat din nas la asta.

Concluzia ar fi că, dacă sunteţi fan Keanu Reeves şi vă plac istoriile japoneze, merită să vedeţi filmul la cineama.

Dar să nu vă aşteptaţi la ceva iesit din comun, mai ales dacă aveţi la activ toate filmele fantasy and alike apărute în ultima vreme.

A mai văzut cineva filmul 47 Ronin? Cum vi s-a părut?

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.