Ce faci cu un cub Rubik?

Cubul Rubik este un puzzle mecanic 3D, cea mai bine vândută jucărie din lume și în același timp, sau tocmai de aceea, un mare paradox. Asta pentru că, de fapt, nu prea ai ce să faci cu un cub Rubik.

Cubul Rubik sau Cubul Magic (Magic Cube) cum i se mai spune este un cub ale cărei fațete sunt colorate (în varianta clasică cele 6 culori sunt: alb, galben, portocaliu, roșu, albastru și verde) și împărțite în câte 9 pătrate ficare din acestea, prin intermediul unui sistem de pivoți, putând fi deplasat independent (cred că toată lumea a văzut un cub, așa că nu insist cu detaliile tehnice, oricum filmul de mai jos e edificator).

Cubul Rubik a fost inventat în 1974 de sculptorul și arhitectul maghiar Erno Rubik, cel care i-a spus Cubul Magic. Ideea jocului e aceea de a readuce cubul la forma inițială, fiecare din cele 6 fețe urmând să aibă o singură culoare. Patentul pentru jucărie a fost vândut ulterior unei companii americane Ideal Toy Corp, iar rezultatul a fost că acest cub al lui Rubik a devenit cea mai bine vândută jucărie din lume cu undeva înspre 400 de milioane de bucăți vândute.

Ceea ce e absolut surprinzător dacă ne gândim că în definitiv prea multe nu prea poți face cu un cub Rubik și că majoritatea oamenilor îl iau, se uită la el, îl strică (adică îl amestecă) îl învârt de câteva ori după care îl pun în bibliotecă sau pe birou.

Mai sunt cei care se descurcă să rezolve câte o față plus cei și mai puțini care știu să rezolve tot cubul. Dar și pentru aceștia… după prima, a doua și eventual a treia rezolvare, nu știu ce farmec mai poate avea cubul Rubik. E drept e un cadou “inteligent” și care “dă bine”, așa că putem spune că e mai degrabă o jucărie primită decât dorită.

Ieri mi-a ajuns în mâini un cub (contextul în care avem discuția asta) la niste ani buni după ce nu mai pusesem mâna pe unul, și am vrut să mă lămuresc ce e așa deosebit (mai ales că până acum n-am avut niciodată răbdare să mă joc cu un cub). Concluzia e că nu e foarte dificil să rezolvi o față a cubului, dar.. de aici în colo povestea devine mult prea calculată și puțin spectaculoasă pentru mine. Cine e curios poate urmări tutorialul de mai jos în care e explicat algoritmul de rezolvare a cubului (unul din ele, de fapt, că sunt mai multe variante):

Pe lângă cuburile Rubik clasice există variante mai mici si chiar mult mai mari (2x2x2, sau 4x4x4 pănă la 11x11x11). Dacă vă pasionează cubul Rubik sau vreți doar să vă lămuriți vreo curiozitate nu ratați Rubik’s Official Website.

Eu sunt momentant la faza în care mă amuz cu câte o culoare, dar îmi propun să rezolv cel puțin o dată tot cubul. Oricum, recunosc că m-a surprins faptul că e cea mai bine vândută jucărie din lume, pentru că nu e chestie chiar atât de spectaculoasă și palpitantă cu atât mai puțin.

Sau vorbesc prostii și-mi scapă esența?

E cineva care a rezolvat cubul Rubik?

Similar Posts