Ce inseamna Lorem ipsum dolor sit amet?

July 28, 2011   /   byCitadinul  / Categories :  Carte, Media

M-am întrebat adesea de unde vine textul generic folosit pentru a umple spaţiile în machetele (să le zic aşa ) de bloguri sau siteuri, şi sincer să fiu mă miram de unde până unde atâta interes pentru limba latină din partea unor programatori.

Zilele trecute m-am reîntâlnit cu textul ăsta şi am decis că e momentul să mă lămuresc. De la prima căutare lucrurile devin foarte clare, pentru că există www.lipsum.com, un site dedicat acestui pseudo mister, si care explică toată povestea textului despre care vorbim. În plus, o face în 38 de limbi, printre care şi româna.

Foarte pe scurt, pentru ca detaliile le gasiti pe ro.lipsum.com, Lorem ipsum este o machetă pentru text folosită în tipografie încă din secolul XIV iar mai tarziu a fost introdus si in softuri, ceea ce i-a adus o faimă nesperată, asta ca să glumim un pic.

Multă vreme s-a considerat că e vorba de un text fără sens, alcătuit de un tipograf anonimi strict cu scopul de a-l folosi pentru machete, pentru că un astfel de text, cu o distribuţie normală a literelor, îţi permite să vizualizezi mai bine aşezarea in pagină decît un text de genul: Aici e text. Aici e text. Aici e text.

În anul 2000 profesor australian de latină Richard McClintock a desoperit că pasajul face parte din opera lui Cicerone: de Finibus Bonorum et Malorum (Extremele Binelui şi ale Răului), scrisă în anul 45 î.e.n. Ceea ce e cât se poate de interesant.

Pe siteurile de mai sus puteţi găsi şi generatoare de text Lorem ipsum… şi un pic mai multe detalii (gen traducerea completă a pasajului, mai multe variante…)

Sincer, câţi dintre voi ştiau care e povestea cu Lorem ipsum?

Cred că e una din situaţiile în care o poveste te intrigă, nu ai timp să o lămureşti, după care tot lovindu-te de ea ajungi să o ignori, iar într-un final, cănd te lămureşti despre ce e vorba, te întrebi dacă nu cumva eşti ultimul om din lume care află povestea respectivă.

În marea majoritate a cazurilor nu eşti.

4 comments

 • Reply

  alaxandra / 28 Jul

  Hehehe.

  Sa zic ca eu stiam?
  Bine nu zic. 😀

  Ca idee, daca nu ai facut in viata ta o macheta de site, probabil nu ai intalnit Lorem ipsum pana acum, asa ca nu e o tragedie.

 • Reply

  citadinul / 20 Aug

  Nu e trragedie, dar e unu din lucrurile pe langa care treci deobicei fara sa le bagi in seama :).

  Cel putin eu :))

 • Reply

  Hipster Ipsum pentru hipsteri autentici / 08 Oct

  […] Înainte de a vă oferi o mostră de Hipster Ipsum, reamintesc că Lorem ipsum a fost o machetă de text utilizată în tipografii încă din secolul XIV, dar abia în ultimele decenii, după ce a îmceput să fie folosită pentru softuri, a început să ne intrige. Aparent, textul nu are nici un snes, cu toate acestea s-a descoperit de curând că textul îi aparține lui Marcus Tullius Cicero. […]

 • Reply

  Dush / 22 Aug

  Foarte bun articolul însă titlul parcă era “Ce inseamna Lorem ipsum dolor sit amet?”.

  Am aflat ?!

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.