Ce mai faci? – sau despre cum să (nu) ucizi o conversaţie

Unii oameni sunt mai comunicativi, alţii preferă mai degrabă liniştea, cert e că în viaţa de zi cu zi ajungem de multe ori să fim implicaţi în câte o conversaţie banală care e termină rapid din lipsă de replici.

130814(foto)
Sunt situaţii în care nu ne propunem şi nici nu e contextul potrivit pentru o discuţie care să meargă dincolo de politeţe. De multe ori însă conversaţiile ajung într-o zonă a banalităţilor şi se blochează din cauză că cei în cauză nu se implică suficient sau nu au destulă imaginaţie ca să continue discuţia şi eventual să o transforme într-un schimb de idei, impresii sau informaţii interesante şi relevante pentru ambele părţi.

“Problema” e că se mai întâmplă să scăpăm enervantele întrebări de genul “Ce mai faci?”, “Cum ţi-a fost ziua?”, “Ce-i mai nou?”, “De unde vii?” şi cu oameni apropiaţi cu care am avea la îndemână motive şi subiecte suficiente pentru a ajunge la o conversaţie dacă nu super inteligentă sau intelectuală, la una cel puţin interesantă şi în afara oricărui pericol de sfârşi într-o tăcere jenantă.

Ideea e ca întrebarea să fie una deschisă şi dacă se poate mai concretă.

“Ce mai faci?”
“Cum ţi-a fost ziua?”
“De unde eşti?”
“Cu ce te ocupi?”
“Cum a fost în vacanţă?”

Sunt întrebări “clasice” la care deobicei se răspunde cu bine sau cu cea mai simplă explicaţie posibilă. Aceleaşi întrebări pot fi însă formulată şi altfel (nu daţi cu piatra dacă nu sunt cele mai creative variante, exemplele pot fi dezvoltate):

“Ce mai ai de povestit în ultima vreme?”
“Ce ai reuşit să faci azi din ce ţi-ai propus?” (dacă ştii şi detalii despre persoana respectivă, întrebarea poate fi şi mai concretă).
“Care e locul cel mai ciudat în care ai ajuns/ ai trăit în copilărie?”
“Cum ai ajuns să te ocupi cu ceea ce faci acum?”

Evident, orice conversaţie reuşită înseamnă implicare şi un minim effort din partea ambilor parteneri de discuţie, asta e clar.

În afară de asta, de prea multe ori cădem în capcana replicilor în oglindă “E cald afară!”, “Da, e cald afară!”, în loc să ducem un pic mai departe discuţia spunând, de exemplu “Da, e cald, bine ar merge în perioada asta o vacanţă la munte”.

Tot în categoria răspunsurilor care omoară orice conversaţie sunt şi cele politicoase ori politic corecte… cred că ştiţi la ce mă refer.

Articolul acesta are ca punct de plecare o discuţie de pe ideas.ted.com, mai exact How to turn small talk into smart conversation.

Deşi nu spune decât lucruri de bun simţ şi nimic din cale afară de spectaculos, m-am orprit un pic mai mult la el pentru că nu sunt cun mare guru în arta conversaţiei şi nu-mi strică un mic reminder sub forma unui articol.

Şi chiar am de gând să pun în practică, selectiv, ideile astea care te duc spre o conversaţie smart şi nu small.

Similar Posts