Ce oraş din România poate fi Capitala Culturală Europeană în 2021?

March 11, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Social & Politica

România va avea în 2021 Capitala Culturală Europeană, alături de Grecia. Până astăzi şi-au anunţat candidatura oraşele Timişoara, Iaşi, Cluj Napoca, Craiova, Arad. Oradea, Alba Iulia, Sfântu-Gheorghe şi mai nou Bucureşti.

lille 2004

(foto)

Desemnarea oraşului Capitală Culturală Europeană are loc în două etape, una de preselecţie care e alcătuită din experţi locali, desemnaţi de autorităţi, dar şi din reprezentanţi ai Uniunii Europene, pentru ca mai apoi, decizia finală să fie luată de Parlamentul European care acceptă candidatura, respectiv Consiliul de Miniştri al Uniunii Europene care desemnează oraşul ca fiind Capitală Culturală Europeană în anul atribuit ţării sale.

În cazul nostru, lista finală cu oraşele ale căror candidatură a fost acceptată va fi disponibilă la finalul lui 2016, urmând ca pe finalul lui 2017 forurile Europene să decidă numele celui de-al doilea oraş din România, după Sibiu în 2007, care va fi Capitala Culturală Europeană.

Povestea Capitalelor Culturale a început în 1985, la iniţiativa fostei actriţe din Grecia, Melina Mercouri, Ministru al Culturii la vremea respectivă, şi a omologului ei francez Jack Lang. Scopul, rolul Capitalei Culturale Europene era acela de a pune în valoare particularităţile şi bogăţiile, culturale şi nu numai, ale fiecărui oraş, integrându-le într-un context european al diversităţii.

Prima Capitală Culturală Europeană a fost Atena, urmată de Florenţa, Amsterdam, Berlin, Paris.. pâmă astăzi mai mult de 40 de oraşe obţinând acest titlu (în condiţiile în care au fost ani cu mai multe Capitale).

Top 10 oraşe din România! 

Dintre obiectivele acestei iniţiative culturale, pe lângă cele amintite mai sus aş mai menţiona crearea unor legături între oraşele şi ţările europene, o mai bună înţelegere a diversităţii, dar şi promovarea unui sentiment de apartenenţă la spaţiul european. În ceea ce priveşte avantajele pentru oraşele candidate şi ulterior desemnate capitale, se poate vorbi de o dinamizare a vieţii culturale, dar şi de o creştere a vizibilităţii, de încurajare a turismului de o imagine generală mai bună.

În practică, problema cea mai mare e lipsa unor proiecte pe termen lung şi a unei continuităţi, după încheierea programului (un exemplu pozitiv ar fi Lille, care după ce a fost Capitală în 2004 a continuat programul Lille3000, poza de mai sus fiind realizată în cadrul unui eveniment din 2012 organizat prin acest program).

Revenind la Capitala Culturală Europeană 2021, sunt deja multe oraşe care şi-ar dori să ocupe locul acordat României, unele cu şanse teoretice mai mari decât altele. Dincolo de teorie, rămâne să vedem ce programe va prezenta fiecare dintre aceste oraşe, şi mai mult decât atât cum vor reruşi să mobilizeze fonduri şi resurse materiale şi umane pentru acest proiect.

Mi-aş dori ca Timişoara să fie Capitală Culturală Europeană în 2021, şi dintr-o anumită perspectivă chiar pare cel mai interesant candidat, ţinând cont de apartenenţa la un spaţiu în care culturile română, maghiară, germană şi sârbă coexistă şi au influenţat devenirea oraşului.

Cu toate astea, la cum au evoluat lucrurile în ultimii ani, Clujul ar putea fi considerat cea mai probabilă alegere. Asta dacă nu luăm în calcul candidatura Bucureştiului…

Totul va depinde însă de programe, şi de criteriile pe care va pune accentul juriul mixt (româno-“european” ce va desemna în 2016 oraşele din România care vor ajunge în “finală.”

După părerea voastră ce oraş ar trebui să reprezinte România şi să devină Capitala Culturală Europeană în 2021?

Credeţi că Iaşi, Oradea, Alba Iulia, Arad sau Sfântu Gheorghe ar putea avea şanse?

10 comments

  • Reply

    Top 10 orașe în România / 07 May

    […] Ce oraş din România poate deveni Capitala Culturală Europeană 2021! […]

  • Reply

    Cum (nu) se promovează Festivalul de Operă şi Operetă / 22 Aug

    […] de alta dar Timişoara e oraş candidat în cursa pentru titlul de Capitalaă Culturală Europeană 2021 alături de alte oraşe din România şi e un moment bun ca toţi cei implicaţi în viaţa culturală să fie mai atenţi la promovare, […]

  • Reply

    Conferinţa Regională IFEA – Bucureşti 2014 (program) / 16 Sep

    […] va desemna în următorii ani oraşul Capaitala Culturală Europeană 2021 un titlu pentru care există deja mulţi candidaţi. În acest context, pentru mine cea mai interesantă discuţie a conferinţei este cea legată de […]

  • Reply

    gigi / 18 Sep

    Atrecut vremea cind Clujul fura cu spor bani de la bugetul de stat pentru a se infumura apoi cu realizarile sale. Deaceea cred ca ardelenilor lea ramas sa injure pe ceilalti laudind in schimb marile realizari pe banii celorlalti romani.
    TOTI SUNT PROSTI,MITICI SI CE VRETI VOI NUMAI EI SUNT MIEZUL DIN DODOASCA DEOARECE NUIASA SUPERINTELIGENTUL NU ESTE SUPERINTELIGENT DESTUL DACA NU ESTE SI MAI INTELIGENT.

  • Reply

    „Memoria/ Explorarea/ Imaginarea Orașului”, trilogie-omagiu pentru București | Cristina Andrei / 21 Mar

    […] Imaginarea Oraşului”, conceput de ARCUB, lansează candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru 2021. Astfel, orașul devine o entitate multiplă și animată, cu valențe de protagonist […]

  • Reply

    Tudor Pop / 06 May

    în aceasta ” lupta ” apriga a municipiilor a inrat si Baia Mare care dupa parerea mea o sa deoarece la momentul actual numara zeci de evenimente culturale care aduna sute de cetateni ai orasului si turisti ! In plus in 7-10 Mai este organizat Forumul Mondial al Pacii la Baia Mare la care sosesc peste 80 de personalitatii importante ale lumii ! In orice caz Baia Mare are si un primar care gandeste si face , toate orasele din Romania il pot lua ca exemplu pe domnul Catalin Chereches ! Este strict parerea mea , recunosc sunt baimarean si sunt mandru cu orasul meu !

    • Reply

      Citadinul / 07 May

      Pana la urma, exista in mod cert o parte buna a acestui entuziasm de a se inscrie in cursa pentru CCE 2021, acela ca lucrurile ince sa se miste in mai multe orase.

  • Reply

    Bogdan / 30 May

    Eu nu cred că Clujul are şanse, eu şanse mari dau Bucureştiului, Iaşiului şi Albei Iulia. Primele două, au fost capitale de state medievale, ambele au fost capitale aler României, _Iaşiul e considerat capitala culturală a ţării iar Alba Iulia, e oraşul unirii, plus că are multe obiective turistice. Restul sunt simple oraşe de provincie.

    • Reply

      Citadinul / 31 May

      Depinde care vor fi criteriile de selectie, sau… din ce directie politica va bate vantul.

      Parerea mea e ca Bucurestiul nici nu ar trebui sa candideze.

      Titlul ar fi mult mai util oricarui alt oras. Dar despre asta o sa revin intr-un material separat.

  • Reply

    Bucureşti 2021? Cea mai nefericită alegere. / 04 Jul

    […] surse mai puţin oficiale, oraşele ar fi : Alba Iulia, Arad, Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Oradea, […]

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.