Ce vrei să te faci când o să fii mare?!

January 23, 2012   /   byCitadinul  / Categories :  Retorice

Ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?

E o intrebare care mie mi s-a parut intotdeauna cam degeaba. Nu de alta dar toti voiau sa se faca astronauti, doctori, avocati sau politisti, piloti de diverse avioane si formule sau fotbalisti, fiecare dupa cum vede acasa si dupa cum e invatat ca da frumos, indiferent de aptitudinile, posibilitatile si adesea preferintele reale.

(sursa foto)

Nu imi mai aduc aminte ce raspundeam in copilarie, dar asa ca sa fac totusi un rezumat al “orientarilor si reorientarilor profesionale” imi amintesc ca la uin moment dat, pentru o scurta perioada mi s-a parut foarte “artistic” daca m-as face bucatar (n-a iesit nimic, chiar daca am anumite inclinatii in sensul asta nu m-a prins cu adevarat microbul), mai tarziu, pe cand scriam la revista liceului nu imi doream decat sa am macar o rubrica, daca nu un post de editor sef la o publicatie saptamanala de cultura. Nu stiu exact de ce nu am mers mai coerent pe linia asta… ca pana la urma tot acolo am ajuns.

Intre timp am mai facut o facultate,  Litere mai exact, desi nici prin gand nu-mi trecea sa ma fac nici profesor nici traducator. Pana la urma am ajuns traducator, pentru o perioada, si trebuie sa recunosc ca acum mi se pare totusi interesanta ideea de a lucra in invatamant, dar in cel Universitar, e drept.

Asta am descoperit inspre  30 de ani cand m-am apucat de Psihologie. Nu, nu vroiam sa ma fac psiholog cand eram mic, am ajuns sa iau in calcul posibilitatea asta mult mai tarziu, si probabil, prea tarziu.

Trecand peste povestile de mai sus,  zilele trecute ma gandeam ca e cam aiurea ca interebarea asta o adresam copiilor, si din pacate, ca adulti o scapam in vedere, netinand cont de faptul ca intreaga noastra existenta e o continua devenire.

In fond, oricand o poti lua de la capat si ai si alte optiuni, nu tine decat de disponibilitatea ta si de modul in care stii sa gasesti ceva la care sa te pricepi si mai ales sa-ti placa.

Si in definitiv la intrebarea: Ce vrei sa te faci cand o sa fi mare? Poti raspunde si la 65 de ani (70-80 de ani, depinde la cat ajunge varsta de pensionare). Si atunci ai mai multe variante: mos cicalitor, batranel simaptic, batran obosit si plictisit sau un barbat mai in varsta, la curent cu tot ce se intampla si pe a carui experienta si judecata se poate conta.

Ca sa inchei la modul comercial: Si, tu ce vrei sa te faci cand o sa fii mare?

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.