Chronicle / Cronici, efecte speciale si cam atat!

March 6, 2012   /   byCitadinul  / Categories :  Film
cronici, afis film

Am ajuns la Chronicle / Cronici intamplator in weekend-ul premierei, luandu-ma dupa cateva randuri citite pe fuga si am cam avut o surpriza.

cronici, afis film

 

Chronicle / Cronici e incadrat la genurile ThrillerSFDramaActiune si chiar are elemente care sa il incadreze in fiecare din aceste genuri. Regia ii apartine lui Joshua Trank iar la scenariu a colaborat cu Max Landis. Cele trei roluri principale le revin lui Dane DeHaan, Alex Russel si Michael B. Jordan niste baieti care nu sunt tocmai cunoscuti, ceea ce se si potriveste cu povestea.

Poveste care e una simpla, trei adolescenti ajung accidental intr-o grota foarte ciudata unde dobandesc puteri supraomenesti, mai exact telekinetice, adica pot sa mute obiecte din loc. Prin exercitiu reusesc sa-si dezvolte aceste puteri, pot muta controla obiecte din ce in ce mai mari si pot face lucruri tot mai complexe. In final lucrurile degenereaza si se lasa cu multe efecte speciale dar si cu o continuare a actiunii mai mult decat trasa de par.

Pentru mine partea spectaculoasa e cea in care descopera ca pot zbura si toate secventele filmate in zbor. Respectand traditia altor filme gen Blair Witch Project si Chronicle / Cronici face apel la tehnica found footage movie, secvente filmate chiar de unul din personajele principale. Nu sunt la curent cu costurile unui film dar cele 12 milioane de dolari cat a costat Chronicle / Cronici, mi se par destul de mult. Desi, sunt suficiente efecte speciale care sa justifice toti banii. Dar mai bine sa va faceti o idee despre ce e vorba:

 

Problema ridicata de subiect, aceea a responsabilitatii cu care am gestiona niste super puteri e dezvoltata destul de simplist, concluzia fiind ca tentatia puterii coroborata cu frustrari si labilitate psihica dau un rezultat destul de nasol. Scenaristii au incercat sa creeze impresia de film serios cu cateva trimiteri la filosofia lui Schopenhauer si la Mitul Pesterii lui Platon, trimiteri care se potrivesc fix ca nuca in perete cu discursul general al filmului.

Chronicle / Cronici ar fi putut fi un film interesant despre responsabilitate, despre fuga de realitate (si in spatele camerei) despre limitele omenesti, la modul cel mai serios. Regizorul a ales sa faca un film spectaculos si din pacate asta a cam stricat povestea (poveste care oricum de la un punct incolo parca e cam grabita).

Efectele speciale, care in prima parte a filmului sunt chiar haioase, pe final o dau in penibil fiind mult prea exagerate si disproportionate, de zici ca ai de a face cu cine stie ce filmulet low budget.

Mi-a placut secventa finala care identifica cumva omul cu camera lui de filmat (nu zic mai multe pentru ca nu am script de spoiler alert), dar si asta e trantita mult prea brusc acolo.

Nu consider ca mi-am pierdut degeaba cele 83 de minute cat dureaza Chronicle / Cronici, dar sunt de parere ca se putea obtine mai mult, intr-un fel se poate spune ca se vede ca atat Joshua Trank cat si Max Landis sunt la inceput de drum in ale cinematografiei.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.