Cirque du Soleil: spectacol la Romexpo!

February 4, 2012   /   byCitadinul  / Categories :  Evenimente

Cirque du Soleil, compania canadiană de circ ajunge în premieră în România, la Romexpo Bucureşti, între 8 şi 12 februarie 2012  şi va susţine nu mai puţin de 9 reprezentaţii cu spectacolul Saltimbanco.

Cirque du Soleil sunt fără îndoială cei mai meseriaşi maeştii ai spectacolului atunci când vine vorba de circ. Ca să fiu exact ei definesc ceea ce fac ca „a dramatic mix of circus arts and street entertainment”, adică un melanj de elemente de circ şi spectacol de stradă (care noţiune de spectacol de stradă se poate referi la acrobaţii, spectacol de clowni, mimă, teatru, contorsionism… şamd).

Cirque du Soleil s-au format în 1984 în Baie-Saint-Paul, un orăşel din regiunea canadiană Quebec, dar actualmente sediul oficial se află la Montreal. Povestea a început mai exact în 1980 atunci când Guy Laliberté şi Daniel Gauthier străbăteau regiunea Quebec sub numele de Les Echassiers (Băieţii de pe picioroanege, sau Piciorongarii).

N-a fost o perioadă uşoară pentru ei pentru că de-abia se descurcau din punct de vedere financiar, dar lucrurile s-au schimbat din 1983 atunci când guvernul canadian le-a oferit o bursă cu prilejul celei de-a 450 aniversări a descoperirii Canadei de către Jaques Cartier.

Turneul Le Grand Tour du Cirque du Soleil din 1984 a fost un succes şi a marcat punctul de plecare al interesantei istorii a Cirque du Soleil !

Absenţa animalelor din spectacolele lor, teatralitatea şi dinamismul reprezentaţiilor a făcut ca presa şi critica să denumească Cirque du Soleil ca contemporary circus/nouveau cirque.

În cei aproape 30 de ani de spectacole, Cirque du Soleil a creat 22 show-uri diferite, fiecare cu particularităţile şi specificul lui, fiecare cu povestea lui. Cel mai recent spectacol, lansat în octombrie 2011 a fost Michael Jackson: The Immortal World Tour, iar pentru aprilie 2012, se anunţă lansarea unui nou concept Amaluna ! (mai multe detalii despre spectacole, istorie, imagini pe www.cirquedusoleil.com.)

Nu ştiu cât de relevante sunt cifrele, dar de dragul statisticii vă spun că Cirque du Soleil a susţinut spectacole în aproape 300 de oraşe din întreaga lume, în fata a zeci de milioane de spectatori, că astăzi are aproape 5000 de angajaţi din întreaga lume şi înregistrează un venit anual care trece bine de 500 de milioane de euro.

Saltimbanco e spectacolul pe care îl vom putea vedea la Bucureşti la Romexpo, şi pe care Cirque du Soleil îl prezintă în această perioadă şi în Franţa, Italia, Austria, Slovacia , Bugaria şi Fiipine.  Saltimbanco e unul din spectacolele clasice ale Cirque du Soleil, pus în scenă pentru prima dată în 1992 şi despre care Guy Laliberté spunea : “Saltimbanco e un mesaj de pace. În 1990, imigraţia era o problemă, amestecul de culturi în oraşe, Saltimbanco reflectă acest melanj, cu toate personajele , folosind întreaga paletă de culori. Aceasta e provocarea cu care ne confruntăm în lumea de astăzi: să ne respectăm unii pe ceilalţi, să trăim şi să lucrăm împreună, în ciuda diferenţelor.” (cei care vor să afle mai multe detalii, le gasesc aici).

Spectacolul Cirque du Soleil – Saltimbanco de la Romexpo Bucureşti va avea, aşa cum aminteam la început, nu mai puţin de 9 reprezentaţii între 8 şi 12 februarie, trei dintre ele fiind adăugate ulterior datorită cererii mari de bilete aşa cum anunţau organizatorii.

Lumea Cirque du Soleil e una absolut fascinantă, un univers de care merită să te apropii fie şi prin câteva înregistrări video sau detalii aflate de pe siteul lor oficial.

E o lume a spectacoului atât de deschisă şi vizibilă aparent, dar la care, de fapt, marele public nu prea are acces.

Nu pot încheia fără să amintesc că puteţi vedea un show Cirque du Soleil şi la finala Super Bowl XLVI!

1 comments

  • Reply

    Super Bowl XLVI – un circ comercial! at Citadinul / 04 Feb

    […] cântăreţi (de exemplu anul acesta, printre alţii va cânta Madonna, dar va avea loc si un show Cirque du Soleil) ceea ce face ca audienţele TV să înregistreze record după record, media fiind pe la 100 de […]

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.