Cronica anulării unui festival – I Am The Rocker

July 5, 2015   /   byCitadinul  / Categories :  Muzica

Phoenix Entertainment anunţa în februarie 2015 – I Am The Rocker – cel mai tare festival de rock si metal al anului, cu un line-up din care făceau parte Dream Theater, Black Star Riders, Mayhem, Carcass, Skindred, Soulfly, Kamelot, Arkona ca să amintesc doar câteva nume, o parte dintre ele în premieră în România, alături de care urmau să cânte şi trupe româneşti (Celelalte Cuvinte, Kempes. White Walls, Kistvaen…)

i am the rocker anulat

Promovat puternic timp de cinci luni, festivalul I Am The Rocker, a fost anulat cu doar 23 de ore înaine de începerea concertelor.

Întâmplarea face că joi spre vineri noapte, pe 3 iulie, pe la 2, comentam cu cineva un articol apărut la Cluj care anunţa anularea evenimentului (Metalhead urmăreau de altfel de câteva zile subiectul).

A doua zi, pe la prânz, când am văzut comunicatul organizatorilor, m-a surprins neplăcut lejeritatea cu care aceştia anunţau “reconfigurarea” evenimentului.

Nu aş fi scris despre această istorie dacă nu primeam dimineaţă un e-mail din partea unui prieten, Cristi T, cu o succintă şi la obiect cronică a anulării festivalului I am he Rocker, scrisă din perspectiva unui plătitor de bilet.

Phoenix Entertainment a anuntat pe 13 februarie 2015 un nou festival, I Am The Rocker, pentru weekendul 4-5 iulie. Au pus bilete in vanzare si au continuat sa anunte formatii participante, multe din ele formatii metal in premiera in Romania.

 

Pe 1 iulie, pe paginile de Facebook ale organizatorului, cat si ale evenimentului, incep sa fie puse intrebari despre zvonurile conform carora festivalul s-ar anula.

 

Timp de doua zile, pana vineri, 3 iulie, ora 13:00, organizatorul nu anunta nimic, in ciuda sutelor de mesaje de pe paginile evenimentelor de Facebook, mesajelor private ori mailurilor trimise, iar la telefon nu se dau detalii daca festivalul se va tine sau va fi anulat.

 

Personal am facut pe toate cele de mai sus, ba chiar am sunat la trei reprezentanti ai Phoenix Entertainment si de fiecare data cand am cerut confirmare la continuarea sau anularea festivalului, mi s-a spus “nu confirm nimic, va sun eu mai tarziu cu detalii”, telefoane ce, evident, nu au mai venit.

 

Alte publicatii online, printre care si Metalhead ori ClujCultural, au anuntat ca festivalul e pe cale de anulare, iar organizatorul nu a avut nicio reactie.

 

Vineri, 3 iulie, ora 13:00, organizatorul publica comunicatul de presa oficial cu “reconfigurarea festivalului din cauza unor probleme de producție ce au survenit în ultimul moment”, de fapt anularea festivalului si organizarea unui alt concert cu doua din formatiile de la festival. Se mentioneaza posibilitatea returnarii biletelor ori a altor metode compensatorii (intrari gratuite la alte evenimente ale organizatorului… in eventualitatea in care vor avea loc).

 

Ce nu se mentioneaza in comunicat sunt “scuze”, “ne pare rau” ori “regretam”. Formatiile “regretă că vor rata întâlnirea cu fanii”, insa organizatorul nu regreta nimic, nu are absolut nicio responsabilitate, se pare.

 

La minute dupa publicarea comunicatului, Carcass, una din formatiile americane care ar fi venit in premiera in Romania, publicau si ei varianta lor a anularii via o postare de facebook a celor de la DT.

 

“This festival isn’t being “reconfigured” most of the bands have been CANCELLED. We can’t speak for all of the other bands but ourselves and MAYHEM still had not received any flights, deposit OR production info yesterday (before CARCASS had to leave to leave to play WITH FULL FORCE). The reason for our FORCED cancellation? Poor ticket sales, 750 we’ve been told – YOU do the maths. Sorry to our Romanian friends – we hope to see you some other time.”

Carcass DT

 

Ce ar mai fi de spus, pe lângă cele menţionate de Cristi?

În urma “reconfigurării” I Am The Rocker s-a mutat în The Silver Church, acolo unde organizatorii au pregătit trei zile de concerte, după cum urmează:

Vineri, 3 iulie, warm-up party-ul oficial: Mike Terrana (Tarja Turunen, Axel Rudi Pell) și trupa sa cărora li se alătură legendarul Ovidiu Ioncu Kempes. Terrana și Kempes vor face un show tribut în memoria lui Ronnie James Dio, iar la final cei de la White Walls îi vor acompania într-un jam session

Sâmbătă 4 iulie, incepand cu ora 19:30, va asteptam in Silver Church pentru a-i vedea in premiera in Romania pe Black Star Riders (The New Thin Lizzy), dar si pe Arkona si Hatemode!

Duminică, 5 iulie: o seara de metal romanesc: Kistvaen, Negative Core, Days of Confusion si Goodbye To Gravity!

Nu ştiu ce s-a întâmplat la faţa locului, pot confirma doar că Ovidiu Ioncu Kempes nu a mai urcat pe scenă:

Organizatorul, Phoenix Entertainment, nu ne-a oferit conditiile necesare si nu a fost fair play fata de Ovidiu Ioncu Kempes, in privinta celor doua evenimente (Warm up Party si Festivalul I am The Rocker), nu este normal fata de un muzician sa astepte pana in ultimul moment stabilirea unei repetitii sau a unei probe de sunet( conditii cerute de catre managementul Kempes).

 

Phoenix Entertainment nu este la început de drum, din contră, e unul din organizatorii de concerte cu experienţă (şi pretenţii) pentru nivelul României. Deja faptul că nu au ştiut să configureze evenimentul pe măsura posibilităţilor financiare de care dispun e deja o bilă neagră. (Sau că nu au vrut să acopere cheltuielile din profitul altor evenimente).

Trecând peste asta, într-o dovadă de indulgenţă maximă ar putea fi acceptată scuza cu “problemele de producţie survenite în ultimul momet”.

 

Incalificabil, este însă modul în care cei de la Phoenix Entertainment au gestionat întreaga situaţie, lipsa lor de consideraţie pentru public, lejeritatea cu care au vorbit despre reconfigurare, ca şi cum trei concerte de club, ar fi acelaşi lucru cu un festival open air.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.