Cu ce am rămas după Noaptea cărţilor deschise 2014?

April 24, 2014   /   byCitadinul  / Categories :  Carte

Ziua Mondială a Cărţii a fost marcată ieri în Bucureşti prin o serie de evenimente, cel mai mediatizat fiind Noaptea cărţilor deschise, organizat pentru al doilea an consecutiv de Editura Litera şi Ziarul Ring. A avut loc în Piaţa Universităţii iar la final, am rămas cu aceeaşi întrebare de anul trecut.

noaptea cartilor litera
(facebook.com/Litera.ro)

Mai exact, de ce se numeşte Noaptea cărţilor deschise, din moment ce are loc la ora 18 şi oricum tot evenimentul durează practic maxim 10 minute?

Deşi au schimbat locaţia, Piaţa Universităţii în loc de strada Lipscani, organizatorii au păstrat cam aceleaşi coordonate ale evenimentului, cu cele 10 000 de cărţi aranjate pe caldarâm (mai multe decât anul trecut), într-un ţarc, cu câte o floare printre ele, şi cu vreo câteva sute de persoane, hai poate 1000, adunate în jurul perimetrului îngrădit, care au aşteptat liniştite sesiunile de poze şi interviuri, iar la “deschiderea porţilor” s-au bulucit să “prindă” măcar o carte. Efectiv în 3 minute au mai rămas pe jos doar câteva semne de carte răzleţe.

Din ce am văzut eu, în condiţiile date, cu excepţia unor mici îmbrânceli, lucrurile au fost relativ civilizate, adică fiecare s-a dus şi a luat, sau a băgat în traistă (la propriu) cât l-a ţinut ruşinea, ori mai precis lipsa ei. Au fost şi tineri şi bătrâni şi hipsteri şi pensionari… nu am stat să fac o statistică cine, câte cărţi a luat.

Pe undeva, cred că se poate spune că Noaptea cărţilor deschise 2014 a fost una mai reuşită decât cea de anul trecut. Pe de altă parte nu înţeleg de ce se insistă cu acest format care oricum ai lua-o e unul nefericit.

E de lăudat faptul că au fost oferite 10 mii de cărţi dar ar fi fost la fel de important ca cei prezenţi să nu fie puşi în postura cel puţin ne-elegantă de a le culege de pe jos.

E păcat de asemenea că evenimentul nu a fost un pic dezvoltat, cu câţiva invitaţi, cu un eventual moment muzical, sau de lectură, în aşa fel încât accentul să cadă o idee mai mult pe latura culturală, ceea ce ar trebui să însemne Ziua Mondială a Cărţii.

La capitolul lucruri pozitive, cu toată componenta de marketing a ideii, menţionez iniţiativa editurii Litera de a oferi gratuit orice volum care a participat la campania de ieri, în format electronic, celor care nu au fost în Bucureşti sau nu au reuşit să ajungă la o carte (mai multe detalii pe pagina de facebook a editurii).

Ar mai fi multe de spus, despre cărţile oferite gratuit, sau despre cât de mult înseamnă în realitate un eveniment punctual, ca acesta sau cum au fost sesiunile de lecturi publice, în ce măsură chiar reuşesc să sensibilizeze sau să apropie oamenii de carte şi de lectură. Părerea mea e că dincolo de această zi de 23 aprilie contează cel puţin la fel de mult ce fac editurile, librăriile şi bibliotecile în restul anului.

Iar ca să răspund la întrebarea cu ce am rămas după Noaptea cărţilor deschise 2014, am rămas cu speranţa că lucrurile sunt perfectibile şi cu câteva idei de pus în practică la un moment dat de Ziua Mondială a Cărţii.

2 comments

 • Reply

  Oana / 29 Apr

  Eu n-am participat niciodata la un astfel de eveniment, dar simt nevoia sa pun cateva probleme: de ce se pune accentul pe gratuitate? Mi se pare ca din motivul asta (superficial, de altfel), se inghesuie lumea, pentru ca ai zis si tu ca fiecare a luat cat a putut. Accesul gratuit la literatura e dat si de biblioteci, dar se inghesuie oare mii de oameni in ele? Ca sa nu mai zic de faptul ca acolo exista un numar enorm de titluri din zeci/sute de domenii.
  In afara de a atrage atentia pentru “15 seconds of fame” asupra cartilor (ca nu stiu daca se ajunge si la lecturarea lor), nu vad ce urmari are evenimentul. Poate sunt eu intr-o stare mai critica si simt nevoia sa gasesc nod in papura, dar ma gandesc mai mult la vandalism decat la cultura citind impresiile tale.

  • Reply

   citadinul / 29 Apr

   Se pune accentul pe gratuitate pentru că dă bine în titlurile din presă 😀 şi pentru că cifrele astea (10 000 de cărţi!!!!) iau ochii lumii, chiar dacă în realitate nu înseamnă chiar aşa mare lucru, la tirajul total al editurii Litera.

   Eu nu sunt de acord cu cei care dau vina pe “românul degrabă înşfăcătoriu de cărţi gratuite” şi care stricat evenimentul frumos pregătit. Ideea se pare că era ca începând cu ora 6 să aibă acces în spaţiul respectiv câte 20-30 de oameni, aceştia urmând să îşi aleagă câte o carte sau două. Conform scenariului acesta povestea ar fi durat nişte ore şi am fi putut vorbi de “Noaptea cărţilor deschise”.

   Ţinând cont de spaţiul deschis în care a fost amenajată locaţia, între noi fie vorba, cred că doar naivii se aşteptau ca sute de oameni să stea o oră sau două la coadă…

   Nu a fost aşa dramatic cum scriau prin Adevarul, dar din păcate, asa cum spui şi tu, nu prea ai impresia că subiectul evenimentului ar fi cartea sau lectura.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.