Cum (nu) se promovează Festivalul de Operă şi Operetă de la Timişoara

Opera Naţională Română din Timişoara organizează în fiecare vară Festivalul de Operă şi Operetă în aer liber ce are loc la Teatrul de Vară din Parcul Rozelor. În seara aceasta opereta Silvia va da startul ediţiei cu numărul X, o serie de şapte spectacole pe care publicul le poate vedea în următoarele două weekenduri, intrarea va fi liberă.

site liliacul opera romana timisoara
(foto)
Festivalul în sine e unul din lucrurile faine care se întâmplă în Timişoara, cu atât mai mult cu cât a reuşit să ajungă la ediţia X-a. Ce m-a frapat pe mine şi motivul pentru care scriu este promovarea foarte ciudată a evenimentului, de exemplu nu am găsit online nici măcar un fel de afiş. Pe siteul Operei există e drept informaţii suficiente, clare şi exacte despre eveniment, preluate şi de cîteva publicatii locale, dar nu prea pare că ar exista acolo un departament de Comunicare.

Ştiu că e mai greu “cu instituţiile de stat” sa că “oricum lumea ştie” dar mi se pare un exemplu clar de situaţie care duce la falsa impresie că nu se întâmplă nimic în oraş. Probabil că există totuşi afişe pe panourile stradale ori clasicul anunţ de pe faţada Operei, dar chiar şi aşa e mare păcat că aşa un festival e atât de puţin promovat şi până la urmă atât de puţin valorificat pentru imagine Operei dar şi a oraşului.

Nu de alta dar Timişoara e oraş candidat în cursa pentru titlul de Capitalaă Culturală Europeană 2021 alături de alte oraşe din România şi e un moment bun ca toţi cei implicaţi în viaţa culturală să fie mai atenţi la promovare, cu atât mai mult cu cât astăzi, în 2014 se pot face foarte multe lucruri cu bani nu foarte mulţi dar cu implicare şi idei bune.

Deşi în ultimii ani lucrurile stau mult mai bine, atât în ceea ce priveşte numărul de evenimente culturale (concerte, festivaluri, expoziţii) cât şi în ceea ce priveşte vizibilitatea lor, încă e loc de mai bine. Dincolo de rezultatul “candidaturii”, poate că asta e miza cea mai importantă pentru Timişoara, o conştientizare a importanţei pe care o are promovare, asta din perspectiva organizatorilor, dar şi a importanţei implicării directe, din partea timişorenilor.

Revenind însă la eveniment, Festivalul de Operă şi Operetă în aer liber propune câteva din cele mai interesante spectacole ale Operei Naţionale din Timişoara.  Iată ce puteţi vedea la Grădina de Vară din Parcul Rozelor:

Vineri, 22 august, ora 20.30

SILVIA
Operetă în trei acte. Muzica: Emmerich Kálmán.
Libret: Leo Stein. Adaptare de I. Becheffi şi D. Keller

Sâmbătă, 23 august, ora 20.30

NABUCCO
Operă în patru acte (şapte tablouri). Muzica: Giuseppe Verdi.
Libret: Temistocle Solera

Duminică, 24 august, ora 20.30

VĂDUVA VESELĂ
Operetă în trei acte. Muzica: Franz Lehar.
Libret: Victor Léon şi Leo Stein

Vineri, 29 august, ora 20.30

MY FAIR LADY
după „Pygmalion” de George Bernard Shaw.
Musical în trei acte (şi 17 tablouri).
Muzica: Frederick Loewe. Libret: Alan Jay Lerner.

Sâmbătă, 30 august, ora 20.30 

RIGOLETTO
Operă în trei acte şi patru tablouri. Muzica: Giuseppe Verdi.
Libret: Francesco Maria Piave.

Duminică, 31 august

Ora 11.00 STEAUA DE STICLĂ
Feerie muzicală. Muzica: DAN ARDELEAN.
Libret: SILVIA KERIM. Versificația: Silvia Kerim, Aurel Storin

Ora 20.30 LIIACUL
Operetă în trei acte. Muzica: Johann Strauss.
Libret: Karl Haffner şi Richard Genée

(mai multe detali pe www.ort.ro)

Credeţi că exagerez atunci când spun că Festivalul de Operă şi Operetă ar merita o mai bună promovare, şi că lucrurile sunt ok aşa cum sunt acum, chiar dacă online nu există nici măca un afiş al evenimentului?

Similar Posts