Cum să alegi următoarea carte: Goodreads
Atunci când timpul pe care îl poți dedica lecturii e restrâns și te vezi nevoit să fii foarte exigent cu titlurile pe care le alegi, te poți regăsi într-o situație destul de complicată. Goodreads.com, cea mai importantă rețea socială de recomandări dedicată cititorilor, care deține un catalog cu milioane de titluri e una din soluțiile de luat în calcul.
M-am întâlnit cu Goodreads pe când pregăteam articolul despre Julian Barnes și am rămas surprins plăcut de pertinența și varietatea comentariilor. Mi-am notat siteul, dar abia astăzi am ajuns să îmi fac cont și să aflu mai multe detalii.
Proiectul a început în 2006 și într-un singur an de zile, fără investiții importante a reușit să atragă 670 de mii de utilizatori care adăugaseră nu mai puțin de 10 milioane de titluri. Astăzi vorbim de peste 10 milioane de utilizatori, 20 de milioane de vizite lunare și undeva spre 250 de milioane de titluri recomandate. Despre numărul de recenzii sau comentarii nu am găsit detalii, dar cred că am dat suficiente cifre.
Facebook a jucat cu siguranță un rol, chiar și indirect, în dezvoltarea Goodreads pentru că a oferit o platformă care face și mai simplă comunicarea între prieteni/cunoscuți, iar dacă ne gândim că Facebook are spre 1 miliard de conturi de utilizatori ne putem aștepta la cifre și mai mari si pentru platforma de cărți.
Practic pe Goodreads.com poți face următoarele: te înregistrezi (eventual cu contul de FB) îți alegi genurile literare care te interesează (și ai de unde alege) cauți 20 de titluri pe care le-ai citit și le notezi (de la 1 la 5 *) asta ca să poți primi recomadări, după care poți să îți inviți prietenii de pe o grămadă de platforme, poți să compari cărțile citite de ei cu titlurile tale, poți vedea ultimele lor comentarii…
Pe lângă asta, există o serie de grupuri de discuții, pe anumite subiecte sau autori, destul de active din ce am văzut, și care pot oferi o lectură dacă nu instructivă, cel puțin interesantă.
În cazul în care ai un pic de timp liber și vrei să investești pe partea asta a lecturilor, Goodreads îți oferă instrumente necesare, prezentate într-un mod atractiv și challenging, poți interacționa cu cititori din toată lumea, îți poți mobiliza prietenii… la fel de bine poți însă folosi platforma strict ca instrument de căutare și de informare atunci când nu știi ce carte să începi.
Ceea ce probabil că voi face și eu.
UPDATE: Goodreads Choice Awards 2012 – cele mai bune cărți ale anului în viziunea cititorilor Goodreads.
p.s. Chiar dacă apar și titluri în română șau în alte limbi comentariile sunt exclusiv (cred) în limba engleză, dar asta cred că nu descurajează multă lume.
p.p.s. Aș fi curios să știu care e părerea unor utilizatori mai vechi Goodreads, cum folosiți voi opțiunile pe care le pun la îndemână.