Cum să alegi următoarea carte: Goodreads

August 27, 2012   /   byCitadinul  / Categories :  Carte

Atunci când timpul pe care îl poți dedica lecturii e restrâns și te vezi nevoit să fii foarte exigent cu titlurile pe care le alegi, te poți regăsi într-o situație destul de complicată. Goodreads.com, cea mai importantă rețea socială de recomandări dedicată cititorilor, care deține un catalog cu milioane de titluri e una din soluțiile de luat în calcul.

M-am întâlnit cu Goodreads pe când pregăteam articolul despre Julian Barnes și am rămas surprins plăcut de pertinența și varietatea comentariilor. Mi-am notat siteul, dar abia astăzi am ajuns să îmi fac cont și să aflu mai multe detalii.

Proiectul a început în 2006 și într-un singur an de zile, fără investiții importante a reușit să atragă 670 de mii de utilizatori care adăugaseră nu mai puțin de 10 milioane de titluri. Astăzi vorbim de peste 10 milioane de utilizatori, 20 de milioane de vizite lunare și undeva spre 250 de milioane de titluri recomandate. Despre numărul de recenzii sau comentarii nu am găsit detalii, dar cred că am dat suficiente cifre.

Facebook a jucat cu siguranță un rol, chiar și indirect, în dezvoltarea Goodreads pentru că a oferit o platformă care face și mai simplă comunicarea între prieteni/cunoscuți, iar dacă ne gândim că Facebook are spre 1 miliard de conturi de utilizatori ne putem aștepta la cifre și mai mari si pentru platforma de cărți.

Practic pe Goodreads.com poți face următoarele: te înregistrezi (eventual cu contul de FB) îți alegi genurile literare care te interesează (și ai de unde alege) cauți 20 de titluri pe care le-ai citit și le notezi (de la 1 la 5 *) asta ca să poți primi recomadări, după care poți să îți inviți prietenii de pe o grămadă de platforme, poți să compari cărțile citite de ei cu titlurile tale, poți vedea ultimele lor comentarii…

Pe lângă asta, există o serie de grupuri de discuții, pe anumite subiecte sau autori, destul de active din ce am văzut, și care pot oferi o lectură dacă nu instructivă, cel puțin interesantă.

În cazul în care ai un pic de timp liber și vrei să investești pe partea asta a lecturilor, Goodreads îți oferă instrumente necesare, prezentate într-un mod atractiv și challenging, poți interacționa cu cititori din toată lumea, îți poți mobiliza prietenii… la fel de bine poți însă folosi platforma strict ca instrument de căutare și de informare atunci când nu știi ce carte să începi.

Ceea ce probabil că voi face și eu.

UPDATE: Goodreads Choice Awards 2012 – cele mai bune cărți ale anului în viziunea cititorilor Goodreads. 

 p.s. Chiar dacă apar și titluri în română șau în alte limbi comentariile sunt exclusiv (cred) în limba engleză, dar asta cred că nu descurajează multă lume.

p.p.s. Aș fi curios să știu care e părerea unor utilizatori mai vechi Goodreads, cum folosiți voi opțiunile pe care le pun la îndemână.

5 comments

  • Reply

    Oxana / 30 Nov

    Comentariile nu sunt exclusiv in limba engleza.Inainte de a incepe comentariile vei vedea cuvintul filter.Apasa pe el ,apoi alege this edition.Aceasta pentru a arata editia in limba romina si comentariile la carte care tot s-au facut in limba romina.

    Daca introduci o carte manual in goodreads si ti-a placut cartea include un fragment sau niste citate in descrierea cartii.

  • Reply

    citadinul / 06 Dec

    multumesc oxana. asa e, ai mai multe variante si filtre. oricum, toata platforma e intr-o continua dezvoltare.

  • Reply

    Goodreads Choice Awards – Cărțile anului 2012 | / 06 Dec

    […] Goodreads e o platformă în continuă dezvoltare și din câte am văzut are tot mai mult conținut și în limba română. Cei care nu sunt familiari cu conceptul Goodreads pot afla mai multe detalii în acest articol. […]

  • Reply

    Bookish / 31 Aug

    Eu sunt înregistrată de prin 2009. Iniţial foloseam platforma ca un fel de jurnal de lectură, dar acum îmi place foarte mult funcţia de reading challenge (în felul ăsta cineva mă bate pe umăr că nu sunt la zi cu lecturile) şi citesc şi destul de multe comentarii despre o anumită carte (uneori înainte să mă apuc de o carte, alteori după). Îmi place şi funcţia de rating, deşi e destul de subiectivă, dar totuşi e un reper mai ales dacă citeşti şi comentariile din spatele ratingului.

    • Reply

      Citadinul / 31 Aug

      Spre marea mea rusine (oarecum), contul meu sta nefolosit. Momentan scriu aici despre marea majoritate a cartilor pe care le citesc.

      Nu ma pasioneaza optiunea cu challanege-ul, adica nu mi se pare o motivatie in plus. Citesc probabil undeva intre 30 si 50 de carti pe an in perioada asta.

      Adica citesc atunci cand simt nevoia ca sa spun asa.

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.