Curiozităţi: Spray pentru pizza

July 3, 2011   /   byCitadinul  / Categories :  Eclectice

Ca unul care are cunoştinţe măcar la nivel mediu într-ale gastronomiei, şi care mai urmăreşte ocazional emisiuni de profil, ştiu că industria produselor cosmetice alimentare, ca să le zic aşa, oferă astăzi chestii dintre cele mai năstruşnice.

 2011martie

Cu toate astea, săptămâna trecută, văzând în bucătăria unei pizzerii cum un tip dădea cu spray peste marginile pizzei înainte să o bage în cutie, n-am putut să nu fac ochii foarte mari (ca emoticonul ăla pe care îl ştim cu toţii).

Doza avea sigla brandului pe ea şi am aflat ulterior că asta e o practică curentă a lanţului respectiv (şi probabil că nu numai). Posibil, de fapt, ca sprayul pentru pizza, cum i-am zis eu, să fie secretul din spatele culorii aurii, de “potrivit copt”, pe care o are blatul la multe din sortimentele de pizza.

După cum spuneam, sunt un consumator relativ educat, ca să zic aşa, şi obiectiv vorbind nu mă suprinde chestia asta prea tare, dar pe de altă parte nu pot să neg că am fost un pic dezamăgit şi că m-am simţit ca şi când aş fi surprins pe cineva trişând.

Sprayul respectiv (si alte sprayuri alimentare) nu conţine cine ştie ce ghiduşii, e vorba în general de ulei vegetal sau ulei de măsline, absolut inofensiv şi eventual ceva arome.

Chestia asta cu cosmetizarea mâncării în bucătărie poate ridica, dacă eşti mai cârcotaş, oarecum aceleaşi discuţii ca şi folosirea photoshopului în fotografie. Dar despre asta, eventual cu altă ocazie, după ce mă documentez şi pentru că sunt mai multe aspecte de luat în calcul.

Ideea e, că dacă vreodată vedeţi pe cineva că dă cu sprai pe pizza, nu vă impacientaţi e doar ulei de măsline.

foto

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.