Cyber Cops, baietii care se ocupa de frauda de pe net

August 2, 2011   /   byCitadinul  / Categories :  Media

Titlul e la duma si nu prea. Dar pana sa ma refer la asta, am de facut o introducere.

Am intalnit termenul de cyber cops intr-un articol rfi.ro unde se vorbea despre un proiect german  care ar urma sa instituie niste patrule virtuale menite sa urmareasca activitatea extremistilor. Discutia vine evident pe fondul tragediei din Norvegia. Din pacate orice discutie in acest sens ridica o serie de probleme legate de asigurarea dreptului de expresie. Articolul nu merge insa mai departe de a semnala existenta discutiei si de a problematiza la timpul viitor.

Pentru ca mi s-a parut haioasa formularea asta cu cyber cops am dat un search. Rezultatul m-a lasat oarecum masca. Am dat peste www.cybercops.com “Fighting the Internet Fraud” niste baieti care ne spun cam asa:

Use our free site to report an Internet scam or crime, or to get free advice about scammers, spammers, hackers, and fraudsters. Unlike police or government agencies which may take months to look at your case and then decide it is too small for them to deal with, we will help you right away.

Nu am reusit sa aflu cine sunt ei exact si cum reusesc ei sa afle atatea detaliii presupus private.

Lucrurile sunt grave oricum ai lua-o.

Daca e un site facut in gluma, e periculos pentru cei foarte multi creduli care pot trimite date confidentiale, pacaliti fiind de promisiunile amintite.

Daca e o chestie pe bune, apar alte intrebari. Sub a cui jurisdictie intra baietii astia, cine ii controleaza? Cum de au libertatea de a face toate cautarile pe care le implica ghidusiile din descriere?

Daca cineva cunoaste cazul si m-ar putea lumina, ii raman recunoscator.

Povestea asta m-a facut din nou sa ma gandesc la ideea de anonimat pe net, despre care eu consider ca e deja istorie si ca cineva poate oricand sa afle de unde a fost postat orice mesaj.

Mai am de facut niste “cercetari” legate de situatia ip-urilor dinamice si de proxy-uri, si sa mai intreb cativa oameni din domeniu, apoi o sa abordez si subiectul anonimatului sau al intimitatii online.

foto

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.