De ce e interzis să faci poze la concerte?

October 19, 2011   /   byCitadinul  / Categories :  Muzica

După ce am depășit tentația unui titlu care să includă concert, Morcheeba, Parov Stelar, pentru că ăsta a fost contextul în care am ajuns să îmi pun un pic mai serios problema asta, m-am oprit la ideea de bază.

De ce e interzis să faci fotografii si sau să filmezi la concertele anumitor trupe?

Abordarea oficial-generală ia în calcul lucrurile în felul următor: dacă faci poze/filmezi poți să folosești repsectivele imagini/înregistrări ca să obții beneficii financiare (adică să le vinzi) asta pe de o parte. Pe de altă parte, dacă ai tu pozele nu o să mai dai bani pe materialele oficiale, ceea ce iarăși nu e bine, că tot la bani ajungem, adică prin pozele tale prejudiciezi trupa sau artistul.

Nu știu despre voi, dar mie abordarea asta mi se pare un pic aiurea. Dar să o luăm pe rând:

POZE: dacă faci pentru tine, faci pentru tine și oricun probabil că nu o să scoți nush ce imagini ultra-mega-giga-profi. Dacă ajungi să faci poze chiar atât de bune încât să ajungi să le vinzi, probabil că intri într-un circuit (si treaba e reglementata in felul asta). În definitiv pe cine interesează pozele cu Un Gigel in fața scenei la nush ce concert?

VIDEO: aici hai să spunem că e relativ discutabil, ținând cont că multe jucării (telefoane, tablete, aifoane etc) îți permit să scoți o calitate bună. Și în cazul ăsta, nu văd care e problema dacă vreau eu să am o înregistrare în care când Enjoy the Silence în duet cu Dave sau Master of Puppets împreună cu James, că doar degeaba o pun pe youtube că nu interesează pe nimeni, și chiar dacă interesează, oricum intru sub incidența altor legi ale copyright-ului, cu care sunt într-adevăr de acord, și dacă cineva e deranjat, o să fie repede scoasă înregistrarea.

Concluzia e că după părerea mea, fiecare cetățean ar trebui să-și poată face pozele si chiar videoclipurile lui, mai bune sau mai proaste, la care să se poată uita în tihnă acasă amintindu-și de concertul la care a fost.

Și, ca să revin la concertul de care am amintit mai sus, asta e și părerea lui Skye Edwards care la un moment dat, în timp ce băieții în albastru, zeloși ca deobicei, apostrofau audiența (cred/sper că dpar atât) a spus:

It’s ok to take photos!

Despre concert am zis mai multe aici, la modul mai serios si oficial.

Într-un registru mai puțin serios, amintesc aici că m-a amuzat foarte tare faptul că în jur cam toată lumea era pe facebook, băga o poză și din ce am văzut accidental comentariile erau cam așa: “cântă Morcheeba, e foarte frumos. multă lume”.

Eu recunosc că eram curios mai degrabă de Parov Stelar (și cred că marea majoritate de acolo) pe care îl știu de acum vreo 3 ani și de The Amsterdams, care nu m-au dezamăgit, decât de Morcheeba cu care nu m-am mai intersectat decât ocazional, după pasiunea de prin 2003-2004.

Acestea fiind spuse, închei cu o întrebare:

Ar trebui să fie permisă fotografierea și/filmările la concerte, pentru uz individual, necomercial, sau nu?

3 comments

 • Reply

  child / 20 Oct

  evident ca ar trebui permisa, in strainatate din cate am vzt nu am intampinat probleme, aici e interzis pentru ca suntem necivilizati. bine, nu e interzis peste tot, numai acolo unde nu exista cap. si intelegere.

  in acelasi timp si spectatorul ar trebui sa aiba bun simtz si sa nu fluture blitz-ul in ochii trupetzilor 🙂

 • Reply

  alaxandra / 21 Oct

  Mai trandafirashule…oamenii aia in general au in ochi luminile de la reflectoare, crezi ca un amarat de flash mai conteaza?

  Si asa ei sunt la mai mult de 2 metri de tine, acolo unde flashul nu bate deci daca il folosesti esti tu un idiot. Aici deja e alta discutie, nu?

  Eu as merge pe alta linie: filmeaza si fotografiaza a.i. sa nu ii impiedici pe ceilalti sa se bucure de actul artistic.

  Mergi in fata scenei, fa-ti pozele, ia-ti cadrele si pleaca. Nu sta in urechile/capetele celor care vor sa vada si asculte concertul cu pacanitul si piuitul aparatului tau. Si cu flash-ul. 😀

  In rest, sieu vreau liber la poze!

 • Reply

  child / 21 Oct

  kiddo, ai sa vezi ca in conditii de club prost iluminat un ditamai blitzul nu e tocmai ce-tzi doreshti. serios, chiar vei avea timp sa constati asta maine 😀

  eu as merge numai pe poze la lumina existenta, din pacate nu peste tot functioneaza 🙁

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.