De ce este Romania altfel? – Lucian Boia

Lucian Boia a publicat De ce este România altfel? în toamna trecută. Avem în față un eseu în care istoricul punctează câteva din momentele interesante din istoria României, începând cu secolul al XIV-lea și până în vara lui 2012. Discursul e unul simplu, degajat și obiectiv, dar dezvăluirile nu sunt spectaculoase pentru cei interesați de subiect.

romania altfel

De ce este România altfel? a fost una din cele mai bine vândute și des comentate cărți în acest început de an. O parte a cititorilor a descoperit că multe din lucrurile pe care le-am învățat în școală erau mai degrabă basme (de la presupusele victorii asupra turcilor, la idealurile nationale ale unui Mihai Viteazul care nu prea era român, sau la atât de exagerata noastră latinitate) în timp ce o altă categorie de cititori a amendat ultimul capitol al cărții în care oricum am lua-o Lucian Boia relativizează și într-un fel validează în mod periculos evenimentele politice din vara lui 2012.

Am luat și eu cartea, cu prima ocazie, deși titlul nu-mi inspira foarte multă încredere, în definitiv orice țară se poate considera ”altfel”, curiozitatea a fost însă prea mare.

Iar în primă fază, la fel de mare a fost și dezamăgirea pentru că, deși spune lucruri interesante, volumul lui Lucian Boia lasă un pic iluzia superficialității. În plus, toată discuția se învârte în jurul Moldovei și a Țării Românești și mult prea puțin asupra celorlalte regiuni.

Dincolo de așteptările mele, impactul unui volum ca De ce este România altfel?, asupra unei societăți cum e cea românească, nu poate fi decât unul pozitiv prin prisma faptului că reușește să deschidă ochii cât mai multor oameni și aduce în discuție niște realități de care multă lume nu e conștientă.

Multe din temele propuse de autor ar merita poate o discuție separată, dar dacă ar fi să amintesc câteva din puncte mai interesante, nu pot să nu mă refer la contribuția străinilor la dezvoltarea României, la complexul nostru evident de inferioritate sau la faptul că marea problemă a culturii și, poate mai mult de atât, a societății noastre sunt în continuare formele fără fond. Și astăzi așa cum se întâmplă dintotdeauna de altfel, adoptăm obiceiuri, legi sau structuri străine/europene, adaptate însă românește, de unde și o confuzie a valorilor, confuzie agravată și de deprinderile bolnave cu care am răms din perioada comunistă.

Iar dacă mai amintesc de apatie sau de lipsa unei minime implicări sau conștiințe cetățenești. tabloul e mai complet dar și mai deprimant.

În mod cert nu e o carte recomandată naționaliștilor, sau poate că ei ar fi cei care ar avea cel mai mult de câștigat din parcurgerea ei?

Lucian Boia nu oferă nici o soluție sau vreo sugestie pentru ca pe viitor lucrurile să se schimbe, de altfel treaba istoricului e doar aceea de a observa. Constată însă că nu ne-ar strica niște nemți și niște evrei, care să aducă un plus de disciplină. Rămânem însă cu constatarea.

De ce este România altfel? e disponibilă în librării și online pe siteul Editurii Humanitas. Cei care sunt în Timișoara pot discuta cu Lucian Boia despre volum în cadrul Bookfest Timișoara 2013, la sfîrșitul săptămânii viitoare.

Nici acum, la o lună de când am citit volumul nu m-am decis pe ce poziție mă aflu în raport cu cartea lui Lucian Boia. Cât despre concluzii… e mai degrabă una din acele discuții care se pot prelungi la nesfârșit și nu lasă nicium loc de concluzii.

Ar fi totuși o concluzie, aceea că e foarte bine că apar volume ca De ce este România altfel? și e și mai bine că devin ”la modă”.

E și ăsta un punct de plecare.

Similar Posts