De ce îl pot înțelege pe Cristi Minculescu

August 28, 2012   /   byCitadinul  / Categories :  Muzica
cristi minculescu, iris

Cristi Minculescu a anunțat că părăsește trupa Iris, trupă a cărei solist a fost timp de mai bine de 30 de ani. În urmă cu 3 ani Minculescu a suferit o complicată intervenție chirugicală. Atunci nu s-a vorbit de retragere, acum însă Cristi a decis că e momentul să se oprească.

cristi minculescu, iris

UPDATE:

Cristi Minculescu a oferit ieri un interviu celor de la Rock FM oferind propria variantă a despărțirii de Iris.

Foarte pe scurt: nu e vorba nici de bani, nici de vreun conflict în trupă, pur și simplu s-au adunat multe întâmplări mici care l-au deranjat pe solist care vorbește despre “degradarea morală” din România lui 2012, despre statutul și respectul de care mai degrabă nu se bucură un artist. Minculescu vorbește și despre visuri, idealuri și dezamăgiri care i-au erodat entuziasmul de a cânta împreună cu Iris.

Minculescu a mai spus că nu sunt șanse să revină în trupa Iris, dar că va continua să cânte, chiar dacă pentru moment va lua o pauză.

În lumina noilor informații, pot spune cu și mai multă convingere că îl pot înțelege pe Cristi Minculescu.  

Mai jos sunt rândurile scrise ieri, plecând de la informațiile apărute până în momentul respectiv. 

Nu e o decizie pripită, nu s-a întâmplat ceva deosebit în ultimele zile, pur și simplu solistul și-a pierdut plăcerea de a cânta, și, așa cum le-a spus colegilor de trupă, banii pe care se câștigă în România din muzică sunt prea puțini ca să îl mai motiveze.

Decizia a fost anunțată astăzi dar lucrurile erau deja stabilite de câteva săptămâni, de altfel Iris și-a ales noua voce, Toni Seicărescu (ex-Direcția 5, ex-Krypton).

Au existat încă de anul trecut zvonuri conform cărora Cristi Minculescu ar urma să se retragă din industria muzicală (din motive medicale) după toate evenimentele aniversare Iris 35 de Ani, care se încheie, astfel că motivul invocat acum pentru retragere ar putea fi mai degrabă un semnal de alarmă tras în folosul artiștilor care rămân în industria muzicală.

Am avut ocazia să îl ascult pe Cristi Minculescu în iulie la Brașov și am rămas impresionat de modul în care a știut să țină publicul aproape timp de o oră și ceva, de profesionalismul și de ce nu, de pasiunea cu care trăia fiecare piesă.

N-am putut să nu mă întreb atunci de unde reușește să strângă energie fizică și mentală ca să urce pe scenă, uneori la fiecare sfârșit de săptâmână? Sau cât de greu trebuie să fie să nu ai programul tău, cu familia sau nu, să depinzi  de sponsori și contracte. Iar în situația asta sunt majoritatea trupelor care se plimbă toată vara prin toată țara pentru niște bani care uneori sunt mult mai puțini decât ne putem imagina.

Pasiune, entuziasm dorința de a fi alături de public… de la un punct încolo sunt convins că încep să dispară, la unii mai devreme, la alții mai târziu.

Așa că din punctul ăsta de vedere, după 30 de ani de muzică, îl pot înțelege pe muzician care poate să aibă nevoie și de o pauză. Așa cum pot înțelege și că de la un punct încolo poți să nu mai fii dispus să cânti pentru niște bani care în altă epocă ar fi fost suficienți.

Deși lucrurile par acum foarte clare, posibil ca la un moment dat să aflăm și alte detalii legate de decizia lui Cristi Minculescu de a părăsi trupa IRIS.

Până una alta, fanii Iris mai au două ocazii de a-l auzi pe Cristi Minculescu salutându-i cu tradiționalul “Bună seara Prieteni” în deschiderea unui concert Iris, la Iasi, vineri pe 31 august și duminică, 2 septembrie, la Bontida, lângă Cluj.

Au apărut deja pe facebook mesajele de mobilizare ale susținătorilor Iris care vor să îl facă pe Cristi Minuclescu să se răzgândească, așa că se anunță două concerte tari.

Fără să fiu un fan Iris sau Cristi Minculescu, nu pot să nu le recunosc importanța pentru rock-ul românesc, motiv pentru care sper să meargă mai departe, împreună, separat, asta contează mai puțin.

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.