De ce să votezi pe 9 decembrie?
Alegerile din 9 decembrie 2012 sunt poate cele mai triste din ’90 încoace. Nimeni nu mai prea crede în schimbare, oamenii sunt cam aceiași, și mai rău, noua generație de politicieni se dovedește încă și mai ticăloasă și orientatată spre est și trecut decât dinozaurii comuniști.
Asta ca să nu mai zic că în urma ultimelor evoluții cu PNL și PSD mergând mână în mână, cu un PP-DD oportunist și cu UDMR mereu la guvernare se anunță o posibilă majoritate extrem de periculoasă pentru o democrație constituțională oricum greu încercată.
În condițiile în care actuala putere, ce a mai rămas din ea, PD-L și Băsescu și-au cam bătut joc de mandatele primite și e normal să piardă alegerile, dintr-o anumită perspectivă… e cam greu să găsești un motiv pentru care să mergi la vot.
Deși nu cred în motivațiile de genul mersul la vot e o datorie sau mai rău, unii au murit pentru asta, cred că cel puțin în situația de față, adică alegerile din 9 decembrie 2012, sunt măcar câteva motive care i-ar putea determina să meargă la vot și pe cei indeciși sau scârbiți de tot ce înseamnă politica românească.
1. Spre deosebire de alte alegeri, votul e nominal și există o serie de site-uri care își oferă informații despre candidații dintre care ai de ales în Colegiul tău, mai mult, dacă acești au fost în parlament în ultima legislatură poți să vezi și ce activitate au avut în ultimii patru ani.
Nu-ți rămâne decât să îi alegi pe cei care chiar au făcut ceva până acum și al căror set de valori corespunde cu al tau. (dacă se va dovedi ulterior că una spun si alta fac, sau dacă vor respecta doar directive politice… asta e, măcar l-ai ales pe cel care părea cel mai bun)
2. Deși, așa cum spuneam, niciuna din formațiunile politice nu oferă un program sau candidați care să merite votul a priori, de dragul unui echilibru politic ar fi ideal, în cazul în care nu sunteți USL-ist convins, să încercați să găsiți un candidat interesant dintre ceilalți.
3. O continuare a punctului 1, ulterior, în anii care urmează, cunoscând “planurile” celui pe care l-ai ales nu rămâne decât să mai treci pe la el în audiență să îl întrebi cum stă cu promisiunile.
Politicienii sunt angajații nostri, cam scumpi e drept, e un lucru de care ar trebui să ținem cont mai mult pe viitor și să îi taxăm, în măsura în care sistemul care le cam asigură posibilitatea să se acopere unii pe ceilalți ne-o permite.
Nu pot pierde ocazia de a duce discuția pe plan local. Dacă la Deputatul sau la Senatorul tău e poate mai greu de ajums, începe prin a-i taxa pe aleșii locali.
Sunt acolo să îți rezolve ție problemele, să găsească soluții și bani, nu să își facă relații pentru propriile afaceri, nici să execute comenzile de partid venite de la centru.
Site-urile despre care vorbeam:
politicieni.mediafax.ro – un excelent portal care te ajută să găsești exact Senatorul și Deputatul din colegiul / secția ta de votare.
www.alesiivoteaza.ro – vezi exact ce a făcut fiecare Senator și Deputat în legislatura care se încheie
www.becparlamentare2012.ro – informații despre alegerile din 9 decembrie
www.becparlamentare2008.ro – informații despre candidații de acum 4 ani
Probabil că unii mă vor considera naiv și lipsit de simț politic practic (dacă o fi existând așa ceva) dar ultimii ani au fost o mare dezamăgire. Nu există firește doar un responsabil pentru situația de acum, dar nu pot să nu observ rolul jucat de PNL în toată povestea asta. După înțelegerea din 2008 a devenit tot mai clar că oamenii de acolo au făcut o fixație pentru Băsescu, un Președinte nici mai bun dar nici mai slab decât ceilalți, dar mai ales un Președinte care oricum mai are doar câteva luni din ultimul mandat. Din cauza unei fixații, alimentată și de un context potrivit, a ieșit ce a ieșit.
Rămâne de văzut ce se întâmplă după alegeri, în momentul în care PSD și PNL nu se vor mai înțelege la împărțeli.
O a doua mare dezamăgire au fost mișcările inițiate de intelectualii independenți (cine simte nevoia unor ghilimele, e liber să și le imagineze) de dreapta care din păcate au avut un sfârșit lamentabil, asocierea cu PD-L și crearea ARD care din păcate a convins mult prea puțin.
Nu cunosc in detaliu problema, așa că nu insist, probabil însă că alegerea a fost dictată cel puțin parțial si de faptul că era relativ imposibil tehnic și practic vorbind să se pună bazele unei noi formațiuni politice.
Poate aici, la legea partidelor, ar fi ceva de schimbat, deși cei odată ajunși acolo nu mai au nici un interes să asigure șanse și celorlalți.
Fie că votezi sau nu la alegerile din 9 decembrie, ține minte link-urile de mai sus, măcar ca să știi pe cine să tragi la răspundere sau să feliciți mai târziu.