De ce scriu cu diacritice?!

March 11, 2011   /   byCitadinul  / Categories :  Media


Folosesc messengerul şi scriu online, pe forumuri, acum şi pe Facebook deja de vreo 8 ani. Nu îmi amintesc să fii scris vreodată cu diacritice, mai mult, în general nu folosesc nici majuscule.

Cu toate acestea pe Citadinul.ro nu concep să scriu decât cu diacritice, pentru că aşa arată limba română scrisă corect, consider că e şi o formă de respect pentru mine şi pentru cititori, iar când spun asta mă gândesc strict la faptul că în multe cazuri sensul unei fraze poate depinde de un ă, î, ş sau ţ şi nu în ultimul rând, cel puţin în opinia mea, diacriticele oferă o anume prestanţă scriiturii.

M-am gândit înainte de a scrie articolul dacă nu cumva exagerez, în definitiv sunt absolvent de filologie şi poate sunt un pic prea strict în sensul ăsta.

Aşa că am găsit şi câteva motive pentru care în general nu se folosesc diacriticele. În primul rând e o problemă de tastatură, nu toată lumea are sau ştie să îşi seteze tastatura pe limba română şi mai mult în general toată lumea „învaţă” să scrie fără diacritice. Bine motivul iniţial era unul de ordin şi mai tehnic, multe interfeţe şi scripturi nesuportând caracterele speciale, dar acum în 2011 asta nu mai e o problemă aşa că folosirea diacriticelor e strict o opţiune personală. Ultimele două motive pe care le-am găsit ar fi publicul ţintă şi comoditatea 😀

Vreau să închei spunând că folosirea diacriticelor chiar e o alegere personală, important e să te exprimi într-o limbă română corectă şi să ai un discurs coerent şi bine articulat.

Însă, nu e mai puţin adevărat că la modul ideal, mai ales pentru un anumit tip de bloguri, sau anumite spaţii de discuţii, consider că este mai potrivit să folosești diacritice.

(sursa foto)

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.