Deine Lakaien și Lacrimosa la ARTmania (+ video acustic 1995)

July 22, 2013   /   byCitadinul  / Categories :  Evenimente

ARTmania Festival 2013 îi aduce la Sibiu pe Deine Lakaien pentru un concert acustic gazduit de Muzeul National Brukenthal care va prefața cele două seri principale de concerte. Lacrimosa, Haggard sau Within Temptation sunt doar câteva din trupele ce anunță o nouă ediție interesamtă a festivalului din Transilvania.

Afis-ARTmania-Festival-2013

Festivalul ARTmania a ajuns anul acesta la ediția cu numărul VIII, ediție ce va avea loc între 5 și 11 august 2013 și va propune ca ăn fiecare an o săptămână culturală cu multe expoziții, workshop-uri și o serie de alte evenimente dedicate artelor frmuoase și nu în ultimul rând trei seri de concerte cu trupe străine și românești.

Deine Lakaien duo-ul german alcătuit din Alexander Veljanov și Ernst Horn, un nume de referință pentru scena muzicii de avant-garde și darkwave a ultimelor decenii vor oferi la Sibiu un show cu totul special la Palatul Bruckental, joi, pe 8 august 2013.

Dupa o calatorie de mai bine de douazeci de ani, Deine Lakaien inca exlporeaza complexitatea sunetelor si a liricii, dovedindu-se cea mai de succes aparitie de pe scena curentului darkwave. In 1985, vocalul Alexander Veljanov si pianistul Ernst Horn au pus bazele trupei, propunand o abordare inovatoare a muzicii electronice, dintr-o perspectiva gotica.

 

In 2007 duo-ul german a lansat “20 Years of Electronic Avantgarde”, un pachet multimedia ce contine un dublu CD si doua DVD-uri, celebrand doua decade de activitate muzicala extraordinara. Aniversarea a fost sarbatorita si printr-un turneu acustic de exceptie, alaturi de orchestra Neue Philarmonie Frankfurt.

Al doilea nume pentru care eu personal aș merge la Sibiu e Lacrimosa, un alt proiect cu rădăcini germanice alcătuir din Proiectul compozitorul german Tilo Wolff și al artista finlandeze Anne Nurmi a plecat la drum încă din 1990 și au abordat în toată această perioadă sonorități ce au trecut de la rock-ul clasic, la symphonic-metal, gothic metal sau darkwave.

In septembrie 2012 Lacrimosa lansa cel de-al unsprezecelea album din cariera, “Revolution”, reunind in studio o orchestra si un cor extraordinar, alaturi de doi mari artisti: Mille Petrozza, chiaristul celebrei trupe thrash metal Kreator si Stefan Schwarzmann, bateristul trupei Accept.

 

Muzicalitatea hipnotica a albumului “Revolution” este o joaca a trupei cu sunetul sau specific, pe care il completeaza cu o nota de duritate si versuri directe, conferind pieselor o deschidere spre un spectru muzical larg, atragand un public variat.

Pentru că Deine Lakaien vor cânta acustic la Palatul Bruckental m-am bucurat foarte tare când am găsit înregistrarea asta din 28 martie 1995 a unui concert susținut la Passionskirche Berlin-Kreuzberg.

ARTmania 2013 va însemna trei zile de concerte, de joi, 8 august, până sămbătă pe 10 august 2013 Festivalul va fi deschis de concertele pe care Lights Out! și The Mono Jacks le susțin joi în Piața Mică, ziua urmând să continue cu evenimentul Deine Lakaien de la Palatul Bruckental și să se încheie în Bohemian Flow cu un Afterparty.

Vineri 9 august urcă pe scena din Piața Mică cei de la Alternosfera și Aeon Blank urmând ca de la ora 19 să îi vedem în Piața Mare pe Amaranthe, Haggard și Within Temptation, iar undeva pe la miezul nopții în Bohemian Flow va avea loc un concert susținut de trupa Dark Fusion.

Ultima zi a festivalului, sâmbătă, 10 august începe ca deobicei în Piața Mică, acolo unde urcă pe scenă Omul cu Șobolani și Coma în timp ce pe scena principală îi vedem pe Xandria, Orphaned Land și Lacrimosa. Ultimul concert al festivalului ARTmania 2013 are loc în aceeași seară în Bohemian Flow și îi are în prim plan pe cei de la Vespera.

Sibiul va propune pe parcurusl întregii săptămâni o serie de evenimente culturale, așa cum aminteam la început. Detalii despre toate acestea puteti afla pe siteul oficial al festivalului artmaniafestival.ro. În ceea ce privește cele trei zile de concerte, biletele costă 100 de lei/zi în timp ce prețul unui abonament este de 150 de lei și sunt disponibile pe shop.artmania.ro dar și în reteaua Eventim si pe myticket.ro.

Festivalul ARTmania 2013, ediția a VIII-a ne așteaptă așadar la Sibiu între 5 și 11 august 2013 și ne va oferi ocazia să vedem pe scenă nume ca Deine Lakaien, Lacrimosa, Haggard, Within Temptation, dar și Coma sau Omul cu Șobolani, ca să amintesc și două dintre trupele autohtone.

 

0 comments

Leave a reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.